- Vi jobber veldig aktivt mot radikalisering i Norge

Fahad Qureshi i Islam Net mener vi har liten grunn til å frykte terrorangrep i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Fahad Qureshi, leder i Islam Net, mener terrorangrepet i Stockholm i går er oppsiktsvekkende. Qureshi er aktiv i det muslimske miljøet ved Høgskolen i Oslo, og er med å arrangere seminarer og møter på skolen.

- Alle jeg har snakket med i dag synes det er trist at enkelte mennesker gjør slike ting, skriver Qureshi i en epost til Dagbladet, hvor han også understreker at de er imot all form for terrorisme.

- Er det grunn til å frykte at det samme kan skje i Norge?

- Det er mest sannsynlig ikke grunn til å frykte dette i Norge, da det så å si ikke finnes ekstreme grupperinger i Norge, og hvis de finnes har de ikke stor oppslutning, skriver Qureshi.

Vil ha islamstudier i Norge Den 28-år gamle selvmordsbomberen, som hadde fylt 29 år i dag, studerte i England. Han hadde kone og to små døtre. I den engelske byen han studerte, ble det brutt opp en terrorcelle på samme tid selvmordsbomberen var der.

- Frykter dere at muslimer studerer i utlandet og blir «radikalisert» der?

- Så lenge man studerer ved anerkjente institusjoner, tror jeg ikke dette skal være et problem. Men det hadde ikke vært dumt å åpne muligheten for å studere islam i Norge, så man kunne utrydde all frykt for at folk skal bli radikalisert i utlandet.

Arbeider mot radikalisering Islam Net har blitt kritisert i blant annet en artikkelserie i VG for å stå for «ekstrem islam». Qureshi svarte på kritikken i en kronikk i VG i sommer. Til Dagbladet skriver han at de er veldig oppmerksom på faren for radikalisering blant norske muslimer.

- Dette er noe vi jobber veldig aktivt med ved å arrangere seminarer og konferanser som har som formål å forebygge radikalisering av ungdom. Vi jobber også mye på gateplan ved å snakke med ungdom som er i faresonen, og fordi vi har tillitt blant ungdommer, når vi også ut med vårt antivoldelige budskap.

- Er dere redd for at det som skjedde i Stockholm skal skade norske muslimer og føre til økt skepsis mot muslimer i Norge?

- Jeg håper og tror at nordmenn er oppegående mennesker som forstår at dette er en handling som verken har plass i islam eller er akseptert av muslimer. Jeg tror at de fleste nordmenn vet at vi står sammen i kampen mot terror. Det er kanskje et fåtall mennesker som ikke forstår at det finnes sorte får i alle samfunn, også blant muslimer, og derfor ser de kanskje mer negativt på muslimer etter denne hendelsen, skriver Qureshi.

BILBOMBE: En bilbombe gikk av noen få minutter før selvmordsbomberen sprengte og døde. Kun én av selvmordsbomberens seks rørbomber eksploderte. Foto: Reuters
BILBOMBE: En bilbombe gikk av noen få minutter før selvmordsbomberen sprengte og døde. Kun én av selvmordsbomberens seks rørbomber eksploderte. Foto: Reuters Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer