Vi jukser med båter, biler og hester

Tollvesenet har avdekket omfattende juks. De er verst på vestlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tollvesenet har avdekket omfattende juks med import av luksusbåter. Seks saker er anmeldt og flere båteiere har fått millionkrav.

Luksusbåter i millionklassen tas inn til Norge, og eierne melder ikke fra til Tollvesenet. Eller så oppgir importørene lavere kjøpspris og svakere motorytelse for å kutte avgiftene, skriver Aftenposten.

Mest omfattende er båtsvindelen i tollregion Vest-Norge, som strekker seg fra Rogaland i sør til Møre og Romsdal i nord. De har hittil i år beslaglagt fem båter og anmeldt seks personer. I sakene er det til sammen unndratt moms og avgifter for over 1,5 millioner kroner.

70 alvorlige overtredelser

- Stort sett dreier det seg om fritidsbåter i størrelsen 30 - 40 fot. De kommer fra middelhavslandene og Storbritannia. Noen av båtene er ment for eget bruk og noen er allerede forsøkt videresolgt, sier Rolf-Ole E. Seljeflot, avdelingssjef i tollregion Vest-Norge.

Svindelen blir avslørt etter tips og søk i valutaregisteret.

Tollvesenets økonomiske kontroller har i første halvår i år avdekket 70 alvorlige overtredelser. Av disse er 18 båtsaker. Seks av dem er politianmeldt.

Hestehandel

VI IMPORTERER, MEN VIL IKKE BETALE: Så langt i år er det funnet over 70 alvorlige overtredelser der import av båt ikke gjøres opp skikkelig med Tollvesenet. Illustrasjonsbilde: REUTERS/AP
VI IMPORTERER, MEN VIL IKKE BETALE: Så langt i år er det funnet over 70 alvorlige overtredelser der import av båt ikke gjøres opp skikkelig med Tollvesenet. Illustrasjonsbilde: REUTERS/AP Vis mer

Tollvesenet har også avdekket grums med hestehandel.

- Det er mye juks med båter, biler og hester, sier Anita Graff, fungerende avdelingsdirektør i Tollvesenet.

Seks alvorlige saker gjelder tollsvindel ved import av hester. For hver importerte hest er det i snitt unndratt rundt 100.000 kroner.

(NTB)