Vi kalte ham Pekka

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Jeg har i grunnen tenkt å bli det, jeg.» Ordene er Erna Solbergs, som svar på spørsmål fra Anne Grosvold om hvem som blir vår neste statsminister. Hadde det fått en annen klang om Solberg hadde snakket det fagfolkene kaller «gatebergensk» framfor «penbergensk»? «Eg hadde i grunnen tenkt å bli det, eg.» Men Solberg er oppvokst på Kalfaret, og har altså det til felles med Per Kristian Foss at hun sier «jeg» og ikke «eg». Foss på sin side har farsslekt fra Raufoss, og kunne teoretisk sett sagt: «Je har i grunnen tenkt å bli det, je.» Forutsatt at han hadde tenkt akkurat dét. Men det har han ikke, i og med at hans eventuelle tanker overskygges av den mer ruvende Solberg. Til gjengjeld har han humor, i motsetning til sin partifelle. Det kan komme godt med.

Det personlige pronomen første person entall er blitt aktuelt takket være Kjell Inge Røkke og hans ironisering over Sylvia Brustads «Je er forbanna!». Sitatet er blitt like historisk som «Mitt kongerike for en hest», «Ich bin ein Berliner» eller «Jeg har ikke hatt sex med den kvinnen». I Norge har det ikke bare betydning hva man sier, men hvordan man sier det. Norske politikere kommer fra alle slags merkelige steder. Man kunne tenke seg varianter som «I er forbanna», «Æg er forbanna», «Jæ er forbanna», «Ai er forbanna», «Ek er forbanna», «Me er forbanna». Eller «Eig hadde i grunnen tenkt å bli det, eig», «Øss hadde i grunnen tenkt å bli det, øss» eller «Æ hadde i grunnen tenkt å bli det, æ».

Selv hadde jeg foretrukket at min gamle klassekamerat Foss hadde svart på spørsmålet, uansett dialekt. Jeg har levd høyt på at jeg «har gått i klasse med en tidligere finansminister». Riktignok vil jeg minst av alt ha en Høyre-regjering i det hele tatt, men skulle det skje, er jeg enig med de fleste Høyrevelgere: Foss er mannen. Han har til og med humor. Han ler like kneggende som han gjorde den gangen vi kalt ham Pekka og han satt på tredje pult på vindusraden. Tenk å kunne skryte av at «jeg har gått i klasse med statsministeren». Men da ville det vel sprukket for Solberg: «Eg er forbannet!» Kalfaret eller ikke Kalfaret.