- Vi kan bli den første arten som dokumenterer vår egen utryddelse

Dyrelivet på jorda i krise. Nå møtes verdens miljøtopper for å forberede en «Parisavtale» for naturen.

KRITISK TRUET: Verden opplever nå en enorm nedgang i bestander av ville dyr, samtidig som arter forsvinner i et alarmerende tempo. Frosken på bildet er av den kritisk truede arten Atelopus zeteki som lever i Panama. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix
KRITISK TRUET: Verden opplever nå en enorm nedgang i bestander av ville dyr, samtidig som arter forsvinner i et alarmerende tempo. Frosken på bildet er av den kritisk truede arten Atelopus zeteki som lever i Panama. Foto: Carlos Jasso / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Sist uke kom Cristiana Pasca Palmer, FNs sjef for biodiversitet, med en gravalvorlig advarsel i avisa The Guardian:

Dersom verdens ledere ikke klarer å få til en ny avtale som gjør at vi får kontroll på tapet av biologisk mangfold, kan mennesket bli den første arten som «dokumenterer sin egen utryddelse».

Palmer ba om at folk i alle land legger press på regjeringer for å sette ambisiøse mål om å bevare insekter, fugler, planter og pattedyr, og omtaler det som avgjørende for matproduksjon, tilgang på rent vann og naturlig opptak av klimagassen CO2.

Uttalelsen kommer i forkant av at flere enn 80 ministere fra hele verden denne uka møtes i Egypt, blant dem Norges klima- og miljøminister Ola Elvestuen, for å diskutere nettopp en slik avtale.

Håpet er at det skal ende med at verden får på plass en «Parisavtale» for å ta vare på naturen, når medlemslandene i FNs konvensjon for biodiversitet møtes på nytt i Beijing i 2020.

60 prosent av dyrene er borte

Nylig kom Verdens naturfond (WWF) med en sjokkerende rapport om at verdens bestand av pattedyr, fisk, fugler og reptiler er redusert med 60 prosent bare på de siste 40 årene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer