8 AV 65: 8 av de totalt 65 ambassadørene i Oslo er kvinner. Nå møtes de jevnlig i full fortrolighet. Forrige uke ble Helga Pedersen invitert for å holde innledning. Fra venstre: Helga Pedersen (Ap), Sigridur D. Kristmundsdóttir fra Island, Manizha Bakhtari fra Afghanistan, Elizabeth Buensuceso fra Fillippinene, Rosa Anna Coniglio Papalia fra Italia, Brigitte Collett fra Frankrike, Elma Kovacevic fra Bosnia-Hercegovina, Beryl Rose Sisulu fra Sør-Afrika og Ihlam I. M. Ahmed fra Sudan. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
8 AV 65: 8 av de totalt 65 ambassadørene i Oslo er kvinner. Nå møtes de jevnlig i full fortrolighet. Forrige uke ble Helga Pedersen invitert for å holde innledning. Fra venstre: Helga Pedersen (Ap), Sigridur D. Kristmundsdóttir fra Island, Manizha Bakhtari fra Afghanistan, Elizabeth Buensuceso fra Fillippinene, Rosa Anna Coniglio Papalia fra Italia, Brigitte Collett fra Frankrike, Elma Kovacevic fra Bosnia-Hercegovina, Beryl Rose Sisulu fra Sør-Afrika og Ihlam I. M. Ahmed fra Sudan. Foto: Jon Terje H. Hansen / DagbladetVis mer

«Vi kan bli et mektig nettverk i framtida»

Her er ambassadørenes hemmelige nettverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Helt hemmelig er det ikke, men Dagbladet må pent forlate åstedet når åtte av ambassadørene i Oslo skal møtes i fortrolig solidaritet bak lukkede dører. Det skal bli en gang i måneden. Så langt har de møttes tre ganger.

Allerede har norske toppolitikere, som statssekretær i Utenriksdepartementet Gry Larsen (Ap) og Aps parlamentariske leder, Helga Pedersen, deltatt og holdt innledninger for ambassadørenes nye nettverk.

Åtte kvinner av 65Kvinnene er bosatt i Oslo for å representere Island, Italia, Bosnia-Hercegovina, Sudan, Filippinene, Sør-Afrika, Afghanistan og Frankrike.

- Det er bare åtte av oss. Vi er åtte kvinner av i alt 65 ambassadører i Oslo, sier den franske ambassadøren, Brigitte Collett, til Dagbladet.

- Vi har mye til felles. Bare det faktum at det er få kvinner i vårt yrke, og at det er få kvinnelige ambassadører i Oslo, sier Elma Kovacevac fra Bosnia-Hercegovina.

- Dette er kvinnelig solidaritet. Vi er veldig glad for å kunne møtes her. Oslo har knyttet oss sammen, sier Sudans Ilham Ibrahim.

Albright-modellen- Det er fast plass i helvete for kvinner som ikke hjelper hverandre, sa Madeleine Albright til Dagbladets politiske redaktør, Marie Simonsen, i et portrettintervju i 2004.

Madeleine Albright ble USAs første kvinnelige utenriksminister. En rekke ganger har hun snakket om viktigheten av kvinnelige nettverk. I FN startet hun sitt eget mektige nettverk av kvinnelige statsledere, kaldt G7. De ble enige om å ta hverandres telefoner før de snakket med noen andre.

De kvinnelige ambassadørene i Oslo må ha fulgt med i timen. Typisk flinke jenter. For nå har de kvinnelige toppdiplomatene i Oslo gjort akkurat som Albright.

Ny politisk bakkanal
Dermed har en ny politisk bakkanal blitt til. Den afghanske ambassadøren ler litt når Dagbladet spør hvor viktig dette nettverket er. Manizha Bakhtari er det siste tilskuddet, og kom til Oslo oktober i fjor.

- For meg er dette veldig viktig. Kanskje vi kan bli et mektig nettverk i framtida, sier hun og smiler lurt.

Blir ikke medDet tok ikke lang tid før ambassadørene opplevde at de hadde mye til felles, forteller den afghanske ambassadøren.

- Det er vanskelig å være kvinnelig diplomat. For menn er det en selvfølge at kone og barn følger med. Mennene har ofte også godt betalte jobber hjemme, sier hun som har mannen i bofast i hjemlandet, mens barna er med til Oslo.

- Det er et problem for meg å være alene. Dette er et felles problem for alle kvinnelige diplomater.

- Ble kjempegladDet var den islandske ambassadøren som tok initiativet. Men også den italienske ambassadøren har vært vert for sine kvinnelige kolleger i. Denne gang er det Brigitte Collett som har tatt grep. Dagbladet har fått komme til den franske ambassadørens residens for en kort prat før dørene lukkes og Aps nestleder og parlamentariske leder, Helga Pedersen, skal snakke om norsk integrering og finanskrisa i Norge.

- Jeg ble kjempeglad da jeg oppdaget at de møtes jevnlig. Jeg har inntrykk av at de mange sender kvinnelige ambassadører til Norge. Da er det viktig at de har en møteplass, sier Pedersen til Dagbladet.

FIKK KOMME:  Helga Pedersen i passiar med den islandske ambassadøren Sigridur D. Kristmundsdóttir, som tok initiativ til ambassadørenes nettverk. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
FIKK KOMME: Helga Pedersen i passiar med den islandske ambassadøren Sigridur D. Kristmundsdóttir, som tok initiativ til ambassadørenes nettverk. Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet Vis mer