ØNSKER VELKOMMEN: Kronprinsesse Mette Marit ankommer Eat i Stockholm og blir møtt av Gunhild Stordalen med en varm klem.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ØNSKER VELKOMMEN: Kronprinsesse Mette Marit ankommer Eat i Stockholm og blir møtt av Gunhild Stordalen med en varm klem. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

- Vi kan endre verden

Kronprinsesse Mette-Marit holder tale på Eat-konferansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): - Vi føler oss hjelpesløse og vil ignorere klimaendringene. Men vi må erkjenne og vi må agere, sier kronprinsesse Mette-Marit fra talerstolen under Gunhid Stordalens Eat-konferanse i Stockholm mandag.

Hun legger ikke skjul på sin beundring for initiativtakeren.

- Jeg beundrer Gunhild Stordalens engasjement. Det er intet mindre enn imponerende. Jeg vil takke Gunhild Stordalen for å vise oss sammenhengene, sa kronprinsesse Mette-Marit med grøtet stemme.

Kronprinsessen legger vekt på at vi heller enn å tegne skremselsbilder, bør fokusere på hva det er vi ønsker å bevare; frisk fjelluft, hvit vinter og summende bier.

- Global oppvarming har et klart kommunikasjonsproblem. Vi har store mengder forskningsdata, klimaendringene blir stadig mer synlie. Men vi agerer ikke, sier kronprinsessen.

Hverdagsvalg Bildet er så stort, at vi fort kan føle oss maktesløse, men hver enkelt kan også gjøre mye, understreker kronprinsessen.

- Det er valg hver enkelt kan gjøre i hverdagen. Mat er et slikt valg vi kan forholde oss til, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Kronprinsessen forteller hun lenge har vært engasjert i miljø. Som liten gikk hun langsmed havet og samlet ting å leke med; gamle plastbøtter og fiskegarn.

- Nå samler jeg også plast på stranda, men med et trist hjerte.

- En liten gruppe kan endre verden. Vi trenger aktivistene, vi trenger næringsivet, forskerne og vi trenger politikerne. Vi trenger å høre at det er mulig. Vi må redde verden, og vi må redde oss selv, avsluttet kronprinsesse Mette-Marit.

Stolt veskebærer Petter Stordalen trakk særlig fram kronprinsesse Mette-Marits bidrag da Dagbladet vekslet noen ord med ham utenfor hotellet.

- Mange leverte bra i dag, men særlig kronprinsesse Mette-Marit leverte et personlig innlegg, «to the point». Jeg så at Gunhild ble rørt, sier Petter Stordalen.

Han er en stolt veskebærer for kona.

- Med alt de har planlagt i dag, kommer det til å bli mer veskebæring, sier Petter Stordalen.

ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit holder innlegg under Eat-konferansen.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ENGASJERT: Kronprinsesse Mette-Marit holder innlegg under Eat-konferansen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer