- Vi kan få et miljøpolitisk skred inn i Stortinget

Miljøpartiet de grønne jubler over 4,1 prosent og sju mandater i fersk Dagblad-måling.

HÅPER PÅ BRAKVALG: Rasmus Hansson, førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Oslo, er svært tilfreds med dagens gode Dagblad-måling. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
HÅPER PÅ BRAKVALG: Rasmus Hansson, førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Oslo, er svært tilfreds med dagens gode Dagblad-måling. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går omtalte Dagbladet nye lekkasjer fra FNs klimapanel som viser at klimatrusselen er overhengende og vil ramme hardt.

Miljøpartiet de Grønne fosser fram på dagens måling i Dagbladet med en oppslutning på 4,1 prosent. Dette innebærer sju mandater på Stortinget.

OPTIMIST: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell håper på framgang for miljøpartiene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OPTIMIST: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell håper på framgang for miljøpartiene. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Den målingen likte vi godt, men vi har fortsatt beina godt planta på bakken. Det betyr imidlertid at det er mulig å gjøre en stor forandring i norsk politikk hvis folk faktisk stemmer grønt, sier førstekandidat for Miljøpartiet de Grønne i Oslo, Rasmus Hansson, til Dagbladet.

Han påpeker at de grønnes frammarsj er ny i norsk sammenheng, men at De grønne faktisk er tredje største partier i Sverige og Tyskland.

- Skred - Hvis dette blir valgresultatet, vil det innebære en normalisering i forhold til Europa. Vi ønsker så raskt som mulig å etablere oss som et folkeparti i Norge. Vi kan få et miljøpolitisk skred inn i Stortinget, men da må folk stemme, sier Hansson.

Miljøpartiet de Grønne lover å holde de blå partiene i ørene.

- Løpet er nå kjørt for det rødgrønne prosjektet. Det har liten betydning for Arbeiderpartiet, men stor betydning for de grønne hvor stemmene havner. Vi kan bli så store at vi får direkte innflytelse på en blå regjering, og vi vil forsøke å felle enhver regjering som åpner for oljeboring i nord, sier Rasmus Hansson.

 

SV får sprerregrensespøkelset litt på avstand i dagens måling med en oppslutning på 5,8 prosent.

SV opp, venstre ned - Tallene bekrefter en positiv trend for SV, men mye er usikkert. SV trenger hver stemme for å slåss videre for miljø og rettferdighet. Jeg merker et sterkt miljøengasjement hos mange velgere, og håper SV og andre miljøpartier vil gjøre det bra. Klima og miljø er vår generasjons viktigste spørsmål. I framtida må alle partier ha en god miljøpolitikk for å være troverdige, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).
Venstre kommer ikke like godt ut av denne målingen som de andre partiene med en klar miljøprofil. Partiet får en oppslutning på bare 4,5 prosent, en tilbakegang på 1,8 prosent fra forrige uke.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kommentar fra Venstre-leder Trine Skei Grande.