Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan faen ikke holde på sånn som nå

Arbeiderparti-veteran og tidligere statsråd Thorbjørn Berntsen reagerer på hatretorikken, fremmedfrykten og behandlingen av flyktninger i Norge.

REAGERER: Æresmedlem i Arbeiderpartiet, Thorbjørn Berntsen, mener Ap burde slå hardere ned på det han omfattet som grums, rasisme og forverret hatretorikk. Han mener noe av situasjonen i Norge er uholdbar. 
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
REAGERER: Æresmedlem i Arbeiderpartiet, Thorbjørn Berntsen, mener Ap burde slå hardere ned på det han omfattet som grums, rasisme og forverret hatretorikk. Han mener noe av situasjonen i Norge er uholdbar. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi kan ikke sende folk med bind for øya av gårde i 40 kuldegrader. Vi må trekke pusten og tenke oss om litt, sier Thorbjørn Berntsen til Dagbladet.

80-åringen satt på Stortinget for Arbeiderpartiet i 26 år og var miljøvernminister i sju år på 90-tallet.  Nå er han æresmedlem i partiet.

Dramatisk i Finnmark Torsdag oppsto en av de mest akutte og dramatiske situasjonen så langt for asylsøkere. På Finnmark ankomstsenter utenfor Kirkenes ble det hengt opp ei liste med 31 navn på personer som skulle busses ut av Norge til Russland uten realitetsbehandling av asylsøknaden.

Situasjonen endte i fluktforsøk, pågripelser og motaksjoner fra lokalbefolkningen. FNs høykommissær for flyktninger kritiserer Norge kraftig og mener Russland ikke er et trygt land. De advarer mot at asylsøkerne kan havne i ingenmannsland og fryse i hjel. Norges retur av asylsøkere i 30 minusgrader vekker også oppsikt i utenlandske medier.

Samtidig som regjeringen får kritikk både her hjemme og ute i verden, viser en fersk måling fra Dagbladet og Ipsos MMI at folket ikke har vært mer fornøyd med statsminister Erna Solberg siden hun ble valgt i 2013.

For Arbeiderpartiet i opposisjon har pila pekt andre retningen på de aller fleste meningsmålinger. Da Dagbladets partibarometer denne uka - stikk i strid med trenden - kunne vise til en Ap-framgang på 3,1 prosent, hadde valgforskerne vanskeligheter med å forklare resultatet.

Valgforsker Anders Todal Jensen forklarte til ANB at nedgangstendensene kan skyldes at det er vanskelig for velgerne å skjønne forskjellene mellom politikken til regjeringen og det største opposisjonspartiet.

- Må slå hardere ned Ap-veteranen Berntsen mener partiet hans nå må ta grep.

- Dette å få kontroll over innvandringen er ikke funnet opp av Frp, og sånn sett har ikke Ap beveget seg i en ny retning. Hatretorikken er imidlertid blitt forsterket og forverret, og mye av det som sies er jævlig. Vi må slå hardere ned på dette og våre folk må si klarere fra, sier Berntsen.

- At Listhaug kommer med uttalelser som at asylsøkere ikke skal bæres inn på gullstol går ikke an når drukna småunger flyter rundt i Middelhavet, sier han.

Berntsen er blitt kalt «Leppa fra Grorud» opp gjennom sin politiske karriere, og er ikke redd for å komme med tungt skyts mot det han omtaler som ren skjær rasisme på sosiale medier.

- Det er ikke et spørsmål om å være hard i klypa, men forstandelig, medmenneskelig og humanistisk. Vi kan ikke bygge murer, piggtrådgjerder og sende folk i hytt og pine uten at de får anstendig behandling.

31 145 personer søkte i fjor asyl i Norge. Berntsen og Ap var selv med på innføre innvandringsstopp i 1975 for å få kontroll over den store arbeidsinnvandringen, selv om omfanget i dag er langt større.

- Det dreier seg om mer enn at nordmenn kan miste litt av sjuketrygda si, nemlig det lengre perspektivet. Det vil være klimaflyktninger i tillegg til de som er utsatt for død og fordervelse i Syria. Vi må oppdra oss selv til å akseptere at vi menneskeheten er ett. Vi kan faen ikke holde på sånn som nå, sier han.

- Unorsk og usolidarisk Ståle Refstie (Ap), er ordfører i Nordmøre-kommunen Sunndal, som med sine 7000 innbyggere har bosatt omkring 750 asylsøkere de siste åra.

«Dette kalles streng innvandringspolitikk. Jeg tviler på at den er rettferdig. Human er den iallfall ikke. Nå må alle som misliker denne unorske og usolidariske behandlingen av flyktninger si klart og tydelig ifra. Det gjelder ikke minst mitt eget parti - Arbeiderpartiet? Nok er nok!» skriver han på Facebook.

Refstie er smertelig klar over at hans eget parti, Arbeiderpartiet, stiller seg bak det asylforliket som ligger til grunn for dagens politikk.

- Det å samle seg om brede kompromisser i krisetider er et adelsmerke for norsk politikk. Jeg har ingen problemer med det. Men mitt eget parti må være tydelige på at vi skal ha fullt trykk på integrering, sier Refstie.

Politisk betent Fredag var det hektisk møtevirksomhet på Stortinget mellom Ap, KrF og Venstre, i et forsøk på å finne en felles formulering som partiene kunne sende til Listhaug vedrørende utsendelsen av asylsøkere til Russland.

Ap valgte til slutt å ikke bli med på brevet fra KrF og Venstre hvor de blant annet ber regjeringen forsikre om at retur av asylsøkere til Russland gjennomføres i tråd med Stortingets vedtak og internasjonale konvensjoner

- Allerede for et par dager siden sendte vi et brev til Listhaug med fire spørsmål. Vi ønsker å avvente de svarene før vi sender et nytt brev, og spurte derfor KrF og Venstre om de kunne tenke seg å vente til uka. Men det ville de altså ikke, sier Helga Pedersen til Dagbladet.

I brevet fra Ap ber de blant annet Listhaug redegjøre for hvilke fakta og vurderinger fra ulike deler av embetsverket som ligger til grunn for at hun kan si at Russland er et trygt tredjeland, og at regjeringens instruks og praksis er i tråd med folkeretten.

DRAMATISK: Politiet pågrep i går alle 82 asylsøkerne ved Finnmark ankomstsenter med gyldig utvisningsvedtak. Barn ble også pågrepet, noe som vekket harme hos flere. Politiets utlendingsenhet besluttet i går ettermiddag å løslate barnefamiliene mot meldeplikt. Situasjonen har vært kaotisk og dramatisk ved senteret utenfor Kirkenes de siste dagene.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
DRAMATISK: Politiet pågrep i går alle 82 asylsøkerne ved Finnmark ankomstsenter med gyldig utvisningsvedtak. Barn ble også pågrepet, noe som vekket harme hos flere. Politiets utlendingsenhet besluttet i går ettermiddag å løslate barnefamiliene mot meldeplikt. Situasjonen har vært kaotisk og dramatisk ved senteret utenfor Kirkenes de siste dagene. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media