Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan gi nye svar

Brann-ekspertene ved SINTEF i Trondheim kan gi helt nye svar om brannen på «Scandinavian Star».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 år etter katastrofen ber de tidligere sakkyndige om å få lov til å foreta nye tester som kan oppklare hva som skjedde.

SINTEF-ekspertene innrømmer at de allerede i 1990 stusset over flere unormale forhold ved brannen.

-  Tar saken

-  Da vi etterforsket brannen, gjorde vi det med utgangspunkt i at det dreide seg om en tilfeldig ildspåsetter. Vi måtte ha gått helt annerledes til verks dersom brannen var planlagt. Vi tar gjerne imot oppdraget, men vi må først få en forespørsel fra for eksempel Riksadvokaten, sier Kjell Schmidt Pedersen, adm. dir. ved Norges branntekniske laboratorium ved SINTEF.

Blusset opp igjen

Han forteller at SINTEF kan gjøre flere nye tester og beregninger som kan gi konkrete svar på hva som skjedde.

Dette fordi de sakkyndige i 1990 hadde et så begrenset mandat at de bare skulle kartlegge brannforløpet de første timene etter hovedbrannen.

De undersøkte ikke den såkalte hydraulikkbrannen som oppsto 14 timer seinere.

Da ble et solid oljerør på uforklarlig vis bøyd så kraftig at det oppsto lekkasje. Røret lå gjemt bak varmebeskyttende asbestplater på dekket over arnestedet for hovedbrannen. Deretter tok det fyr i hydraulikkoljen som sprutet ut fordi det avstengte pumpesystemet ble satt under trykk. Den intense oljebrannen gjorde svært stor skade på et tidspunkt da brannen var under kontroll.

-  Sabotasje

De pårørende Mike Axdal, Terje Bergsvåg og Hasse Magnusson har tidligere hevdet overfor den norske riksadvokaten at hydraulikkrøret ble sabotert av navngitte mannskapsmedlemmer fra rederiet SeaEscape, som ble værende om bord i det brennende skipet.

Nå kan de pårørende trolig få støtte i sabotasjeteorien fra brannekspertene.

PÅTENT: Her startet brannen. Den grønne flekken er hydraulikkolje. En teori er at oljelekkasjen var sabotasje.
KAN GI SVAR: SINTEF kan gjøre flere nye tester og beregninger som kan gi konkrete svar på hva som skjedde i forbindelse med katastrofebrannen på «Scandinavian Star» i 1990. - Vi tar gjerne imot oppdraget, men vi må først få en forespørsel fra for eksempel Riksadvokaten, sier adm.dir. Kjell Schmidt Pedersen. Bildet er fra slokkingsarbeidet i Lysekil.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media