ET STED FOR LIV? Data fra romteleskopet «Kepler» viser at jordliknende planeter trolig kan dannes i den beboelige sonen rundt røde dverger. Disse stjernene er mye mindre og kjøligere enn sola, men de finnes i et enormt antall. Ifølge NASA kan den nærmeste jordliknende planeten dermed ligge i vårt eget nabolag, bare 13 lysår unna. Foto: D. Aguilar  / Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics
ET STED FOR LIV? Data fra romteleskopet «Kepler» viser at jordliknende planeter trolig kan dannes i den beboelige sonen rundt røde dverger. Disse stjernene er mye mindre og kjøligere enn sola, men de finnes i et enormt antall. Ifølge NASA kan den nærmeste jordliknende planeten dermed ligge i vårt eget nabolag, bare 13 lysår unna. Foto: D. Aguilar / Harvard-Smithsonian Center for AstrophysicsVis mer

- Vi kan ha en ny «jordklode» i nabolaget

Planeter som likner vår kan være vanlig rundt røde dverger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Røde dverger er stjerner som skiller seg kraftig fra vår egen sol. De er mye mindre, kjøligere og lyser ikke like sterkt.

Men det trenger ikke å utelukke at de har riktige forhold for liv. Ut fra dagens forståelse, er noe av  det som kreves en liten, jordliknende planet laget av stein. Den må dessuten ligge i akkurat passe avstand fra stjernen, slik at alt vann verken fordamper bort eller fryses til is.

Siden en typisk rød dverg maksimalt stråler ut noen få prosent av energien til sola, må en en slik planet ligge mye nærmere for å motta like mye som jorda.

I nabolaget En fersk analyse av data fra NASAs planetjeger «Kepler» gir grunn til optimisme. Den antyder at så mange som seks prosent av alle røde dverger i Melkeveien har en planet på størrelse med jorda i den såkalte beboelige sonen.

Siden de langt på vei er de vanligste stjernene i vår egen galakse, betyr det for det første at Melkeveien kan være hjem til et gigantisk antall jordaktige planeter rundt røde dverger. Trolig mange millioner.

Og for det andre betyr det at vi ikke trenger å lete langt unna. 20 av våre 30 nærmeste stjerner er røde dverger, og en «ny jord» kan dermed ligge i vårt eget nabolag, bare 13 lysår unna, melder Kepler-teamet.

- Vi vet ikke om det kan eksistere liv på en planet i bane rundt en rød dverg, men funnet pirrer nysgjerrigheten min. Jeg lurer på om mangfoldet av kosmiske vugger er større enn vi har forestilt oss, sier Kepler-forsker Natalie Batalha ved NASAs forskningssenter Ames.

Tre Jord 2.0? Teamet analyserte 95 mulige planeter rundt 64 røde dverger. De fleste hadde enten feil størrelse eller feil avstand til moderstjernen, og var derfor uegnet for liv, som vi kjenner det.

Men tre potensielle kloder viste seg å være perfekte kandidater.

Størrelsene ligger mellom 90 og 170 prosent av jordas, og tida de bruker på ett omløp antyder at de kan ligge i den beboelige sonen. Det betyr derimot ikke at de er som jorda. Geologiske og kjemiske forhold kan likevel gjøre dem svært fiendtlige for organismer.

Farlig sted Dessuten er det ikke uproblematisk å bo så nær en rød dverg. I tillegg til at en planet fort kan «låses» fast slik at bare én side vender mot stjernen, slik månen gjør mot jorda, er det voldsomme krefter i sving.

NÆRMER SEG: Den beboelige sonen - «beltet» det verken er for varmt eller kaldt for flytende vann - ligger nærmere kalde stjerner enn varme.
NÆRMER SEG: Den beboelige sonen - «beltet» det verken er for varmt eller kaldt for flytende vann - ligger nærmere kalde stjerner enn varme. Vis mer

- Planeter i den beboelige sonen rundt kjølige stjerner er ekstra utsatt for effektene av solstormer og tyngdekraftspåvirkninger. Det kompliserer vårt syn på sannsynligheten for at de er beboelige, sier Victoria Meadows ved Universitetet i Washington og NASAs institutt for astrobiologi.

- Men dersom slike planeter ligger nær oss, som studien sier, er det lettere å utføre de vanskelige observasjonene som skal til for å finne ut, legger hun til i en uttalelse.

DOBBELSDVERG: Gliese 623-systemet består av to røde dverger som går i bane rundt hverandre 26 lysår unna jorda. Foto: HST/NASA
DOBBELSDVERG: Gliese 623-systemet består av to røde dverger som går i bane rundt hverandre 26 lysår unna jorda. Foto: HST/NASA Vis mer