- Vi kan ha misforstått

Dagbladets redaktør John Arne Markussen tar opplysningene fra sjefen for E-tjenesten til etterretning.

MOBILOVERVÅKNING: Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen legger til grunn det sjefen for Etterretningstjenesten opplyser.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MOBILOVERVÅKNING: Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen legger til grunn det sjefen for Etterretningstjenesten opplyser. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviste i dag Dagbladets saker om at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. (krever abonnement).

I et internt NSA-dokumentet Dagbladet også presenterer i dag, heter det imidlertid at programmet Snowden-dokumentet stammer fra, er i stand til å «gi et nær sanntidsbilde» av NSAs globale overvåking til enhver tid, og at det «tillater brukere å velge et land på et kart og se mengden metadata og utvalgte detaljer om innhenting mot det landet».

Sjefen for Etterretningstjenesten Kjell Grandhagen sier altså at norsk E-tjeneste overvåker mange millioner samtaler og deler dataene med NSA. 

 - Men dette er ikke innhenting av Norge, sier Grandhagen som i formiddag holdt pressekonferanse i Forsvarsdepartementet om Snowden-saken. 

-  Vi må jo legge til grunn at det Grandhagen sier, stemmer. Han sier at han kjenner igjen den informasjonen Dagbladet gjengir i dag og sier at dette er hans tjeneste som har bedrevet overvåkning, men ikke i Norge mot norske borgere, men i utlandet i konfliktområder. Og det vil i tilfelle bety at vi kan ha misforstått dokumentet, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.   

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer