Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan ha misforstått

Dagbladets redaktør John Arne Markussen tar opplysningene fra sjefen for E-tjenesten til etterretning.

MOBILOVERVÅKNING: Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen legger til grunn det sjefen for Etterretningstjenesten opplyser.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
MOBILOVERVÅKNING: Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen legger til grunn det sjefen for Etterretningstjenesten opplyser. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviste i dag Dagbladets saker om at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. (krever abonnement).

I et internt NSA-dokumentet Dagbladet også presenterer i dag, heter det imidlertid at programmet Snowden-dokumentet stammer fra, er i stand til å «gi et nær sanntidsbilde» av NSAs globale overvåking til enhver tid, og at det «tillater brukere å velge et land på et kart og se mengden metadata og utvalgte detaljer om innhenting mot det landet».

Sjefen for Etterretningstjenesten Kjell Grandhagen sier altså at norsk E-tjeneste overvåker mange millioner samtaler og deler dataene med NSA. 

 - Men dette er ikke innhenting av Norge, sier Grandhagen som i formiddag holdt pressekonferanse i Forsvarsdepartementet om Snowden-saken. 

-  Vi må jo legge til grunn at det Grandhagen sier, stemmer. Han sier at han kjenner igjen den informasjonen Dagbladet gjengir i dag og sier at dette er hans tjeneste som har bedrevet overvåkning, men ikke i Norge mot norske borgere, men i utlandet i konfliktområder. Og det vil i tilfelle bety at vi kan ha misforstått dokumentet, sier sjefredaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.   

- Dagbladets redaktør tar selvsagt opplysningene fra sjefen for E-tjenesten til etterretning.  

Ekte dokument - Samtidig registrer vi jo at Grandhagen bekrefter dokumentets ekthet hvor det framgår en massiv overvåkning i utlandet, men altså at denne overvåkningen stanser ved norske grenser. Han bekrefter at Norge samarbeider tett med  andre lands hemmelige tjenester og særlig med NSA i USA, sier Markussen.  

Saken vekker i dag stor oppsikt og kommenteres i alle medier.  

- Saken Dagbladet i dag bringer, vekker stor debatt tilsvarende saker i en del andre europeiske land, og samtidig ser vi for eksempel at i Tyskland har dette fått store konsekvenser. Det kan hende at vår kildekritikk ikke er god nok og vi kan ha misforstått, men dette er en sak som det kommer å være en løpende dekning av i tida som kommer. Vi må se hele bildet, sier Markussen.