«Vi kan ikke anbefale noen å gå inn i en homoseksuell relasjon»

Slik svarer kristen rådgivningstjeneste homofil ungdom. - Kan være direkte skadelig, mener likestillingsombudet.

- BEDRE Å LEVE ALENE: Det er svaret rådgivningstjenesten Guttogjente.no gir unge mennesker. Faksimile: Guttogjente.no.
- BEDRE Å LEVE ALENE: Det er svaret rådgivningstjenesten Guttogjente.no gir unge mennesker. Faksimile: Guttogjente.no. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nettstedet Guttogjente.no beskriver seg selv som en «annerledes veiledningsside» utifra et kristent livssyn, med temaene kropp, sex, forhold og identitet. 

På spørsmål fra ungdom om homofili,  fraråder de folk å gå inn i en homoseksuell relasjon.

«Vi skal elske og akseptere mennesker med homofile følelser akkurat like høyt som alle andre mennesker. Men vi kan ikke anbefale noen å gå inn i en homoseksuell relasjon. Det er tungt å bære på følelser som man ikke kan leve ut i forhold til et annet menneske. Likevel tror vi at det på lang sikt vil være det bedre å leve alene enn å gå inn i et homoseksuelt eller lesbisk forhold», skriver rådgiverne som svar til «Jente 17».

Alle svar er ifølge nettstedet kvalitetssikret av helsepersonell — en overlege og professor, en sykepleier og en helsesøster.

- Kan være farlig Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener at rådene kan være farlige.

- Dette er en veldig uheldig stigmatisering. Jeg synes det er veldig synd at ungdom møter den type svar i en veldig sårbar fase av livet. Jeg er redd for konsekvensene dette kan få for livet til den enkelte. Dette kan være skadelig, sier Ørstavik til Dagbladet.

To av de helsefaglige rådgiverne nettstedet bruker, er ekteparet Sven og Maren Weum. Han er førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge og medlem av European Society for Sexual Medicine. Hun er helsesøster. Sammen driver de også et eget rådgivningsfirma innen familie, ekteskap og samliv.

DIREKTE HELSESKADELIG: Det mener Bent Høie (H) om rådene som Guttogjente.no gir. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet.
DIREKTE HELSESKADELIG: Det mener Bent Høie (H) om rådene som Guttogjente.no gir. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

Likestillingsombudet mener det er særlig alvorlig at helsepersonell gir rådene legitimitet.

- Det er en ting at religionen ikke mener at det er greit, men når helsepersonell svarer, gir det en legitimitet og troverdighet til svarene som forsterker det negative. Ungdom kan få inntrykk av at dette ikke bare handler om religion, men også om helse. Vi vet hvor viktig det er at ungdom møtes med aksept for den de er. Det er viktig at andre autoriteter går ut og er tydelige på at du er flott og fin sånn som du er. Pride-festivalen i Oslo og regnbuedagene i Bergen er en viktig motsetning til disse triste og skadelige svarene, sier Sunniva Ørstavik.

Hun kan ikke konkludere med om nettstedet bryter diskrimineringslovgivningen før hun har behandlet en eventuell klagesak.

Helseministeren: - Direkte helseskadelig Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp) håndhever diskrimineringsloven. Hun ønsker ikke å kommentere saken. Men det gjør helseminister Bent Høie (H). Han reagerer på det han leser.

- Jeg synes rådet de gir er et veldig, veldig dårlig råd. Det er så dårlig at det ikke er helsefremmende, men direkte helseskadelig. Det er å gi råd om at man ikke skal leve ut noe av det viktigste i et menneskes liv, nemlig kjærligheten, sier Høie.

Helsedirektoratet mener at helserådgiverne bak nettsiden ikke bryter helsepersonelloven.

- Helsepersonelloven gjelder når helsepersonell gir helsehjelp. Det omfatter blant annet individuelt tilpassede råd. Ut fra det vi har sett av denne nettsiden gis det generelle råd, og vår vurdering er at dette ikke omfattes av loven, sier divisjonsdirektør Kristin Cordt-Hansen.

VIL IKKE KOMMENTERE: Statsråden med ansvar for diskrimineringsloven, barne- og familieminister, Solveig Horne (Frp) ønsker ikke å kommentere Guttogjente.nos svar til homofil ungdom. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
VIL IKKE KOMMENTERE: Statsråden med ansvar for diskrimineringsloven, barne- og familieminister, Solveig Horne (Frp) ønsker ikke å kommentere Guttogjente.nos svar til homofil ungdom. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Bak nettstedet står Familie og Medier i samarbeid med Ungdom i Oppdrag. Guttogjente.no startet våren 2012 «etter at Vårt Land avdekket at det ikke fantes noen god kristen seksualveiledning for kristne ungdom». Nettstedet oppgir at et førende prinsipp er at «ekteskapet er den eneste rammen for et seksuelt samliv som hører hjemme i et livslangt ekteskap mellom mann og kvinne».

For kristne Dagbladet har vært i kontakt med daglig leder for Guttogjente.no, Kristine Sandvik, og stilte henne følgende spørsmål:
1)  Hvorfor fraråder dere ungdom å gå inn i en homofil relasjon?
2) Hvorfor blander dere religion og helsefaglige råd?
3) Likestillingsombud Sunniva Ørstavik mener rådene er helseskadelige for ungdom. "Ungdom kan få inntrykk av at dette ikke bare handler om religion, men også om helse", sier hun, siden dere lener dere på helsefaglig ekspertise. Hva tenker du om detSlik svarte hun på dette: 

- Guttogjente.no er en veiledningsside basert på Bibelens verdier og klassisk kristen seksualetikk. Guttogjente.no er laget for ungdom som ønsker å leve etter disse verdiene, og veiledningen tar derfor utgangspunkt i det kristne verdigrunnlag og menneskesyn. Vi har full forståelse for andre livssyn, meninger om og tolkninger av seksualitet, men vi henvender oss til de som ønsker råd ut fra denne tolkningen av Bibelens verdier.  Det betyr ikke at vi mener at homofili burde være forbudt, eller at homofile er mindre verdt — tvert imot. Vi tror at Gud elsker alle mennesker like høyt, men i tråd med verdisynet vi er knyttet opp til, veileder vi slik vi gjør. Dette kommer tydelig frem på siden vår, slik at ungdom som ønsker veiledning med andre livssyn som utgangpunkt, kan finne det andre steder, sier Sandvik, og fortsetter: 

- Vi er opptatt av hele mennesket, og vil at ungdom som ønsker veiledning ut fra klassisk kristen seksualetikk skal få svar på alle spørsmål de har å komme med, enten det dreier seg om tro, seksualitet, kropp eller annet. For å kunne sikre faglig gode svar på de medisinske spørsmålene som kommer inn, er helsepersonell med å kvalitetssikre rådene som gis om dette.

- TRIST OG SKADELIG: Det mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
- TRIST OG SKADELIG: Det mener likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer