HAR SKIFTET MENING: Donald J. Trump argumenterte for amnesti i 2012. Nå er tonen en annen. Foto: REUTERS/Joshua Roberts  TPX IMAGES OF THE DAY / NTB Scanpix
HAR SKIFTET MENING: Donald J. Trump argumenterte for amnesti i 2012. Nå er tonen en annen. Foto: REUTERS/Joshua Roberts TPX IMAGES OF THE DAY / NTB ScanpixVis mer

Amerikansk politikk

«Vi kan ikke bare kaste alle ut» sa Trump i 2012. Nå er tonen en helt annen

Avvikler amnesti-ordning for ulovlige barnemigranter som nå er voksne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag erklærte USAs regjering at de kommer til å avvikle DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals).

Ordningen tillater personer som reiste ulovlig til USA som barn å bo, jobbe og studere i landet. Beslutningen til Det hvite hus gjør at disse ikke lenger kan fornye sine arbeidstillatelser gjennom DACA.

– Jeg ønsker ikke å straffe barn, som i mange tilfeller nå er blitt voksne, for deres foreldres handlinger, men vi må også anerkjenne at vi er blitt mulighetenes nasjon fordi vi er et land med lover og regler, heter det i en uttalelse fra president Donald J. Trump, sitert av CNBC.

– Mange snakker ikke spansk

Presidenten har ved flere anledninger uttrykt stor sympati med menneskene DACA-ordningen har hjulpet. Dette blant annet da han i 2012 forsvarte amnesti overfor Fox & Friends.

– Mange av dem har vært her i 20 år, og snakker språket. Mange snakker ikke engang spansk. Å bare kaste dem ut er veldig vanskelig på et medmenneskelig nivå, sa Donald Trump den gang.

– De har vært gode arbeidere i gode jobber og støttet familien sin. Da er det veldig vanskelig å bare si «kom deg vekk», fortsatte Trump.

Argumenterte mot utvisning

Videre snakket han varmt om en «permanent løsning» for gruppa.

Trump mente også at innvandrerne var viktige for den amerikanske økonomien, i og med at de, ifølge den nåværende presidenten, tok jobber amerikanere ikke ellers hadde gjort.

– Vi må vise medlidenhet. Vi kan ikke bare kaste alle sammen ut.

Refser Barack Obama

Nå er imidlertid tonen en helt annen.

I pressemeldingen skriver Trump at DACA har bidratt til en «humanitær krise», samtidig som han viser til tilfeller der unge innvandrere har blitt med i kriminelle gjenger.

Dette etter at forgjengeren Barack Obama innførte DACA gjennom en presidentordre i juni 2012. At Obama brukte en presidentordre, gjør at Trump ikke trenger å gå gjennom Kongressen for å fjerne DACA.

- «Jeg kan ikke gjøre alt på egen hånd», innrømte Obama. Likevel gjorde han akkurat det. Han overkjørte Kongressen og brøt dermed med kjerneprinsippene som holder vår republikk ved like, skriver Trump, ifølge CNBC.

MEXICO VIL BETALE MINDRE: Den nye ideen vil ifølge presidenten skape billig energi, men også sørge for at den enorme muren vil finansiere seg selv. Video: CNN Vis mer

– Grusomt

Obama er på sin side langt ifra begeistret for Trumps politikk.

– Å ramme disse unge menneskene er galt – de har ikke gjort noe galt. Det er også selvskading – fordi de ønsker å starte nye forretninger, bemanne våre bedrifter, tjene i vårt forsvar og bidra til det landet vi ønsker. Og det er grusomt, skriver den tidligere presidenten på Facebook.

Også Mexicos regjering fordømmer USAs politiske trekk.

– Mexicos regjering beklager på det sterkeste avviklingen av DACA-programmet. Vårt land kan ikke ignorere det faktum at tusenvis av unge mennesker som er født i Mexico vil bli rammet av dagens beslutning, heter det i en uttalelse, sitert av NTB.