- Vi kan ikke basere bevæpning i Norge på en ullen IS-uttalelse

Politimesteren til den skuddskadde politimannen på Vinstra er sterkt mot bevæpningsordren i Norge.

KRITISK TIL BEVÆPNING: Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt mener det ikke burde blitt beordret bevæpning i norsk politi med bakgrunn i grunnlaget de fikk.

Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet
KRITISK TIL BEVÆPNING: Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt mener det ikke burde blitt beordret bevæpning i norsk politi med bakgrunn i grunnlaget de fikk. Foto: ERLING HÆGELAND / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politimester Arne Hammersmark i Gudbrandsdalen politidistrikt går ut mot den midlertidige bevæpningsordren som ble gitt til Politi-Norge denne uka.

- Jeg er sterk motstander av at bevæpningsordren ble gitt på det grunnlaget den ble gitt. Jeg mener en slik ordre krever mye mer og vi kan ikke bare bevæpne politiet og ta det derfra.

- Tjenestepersonellet må forberedes taktisk og mentalt til å håndtere slike situasjoner. Det er de ikke i hverdagen i dag. I dag er politiet trent opp til å håndtere situasjoner uten bruk av våpen og man er kun forberedt på å bruke det i svært spesielle situasjoner der det er gitt bevæpningsordre, og da er man selvsagt mentalt forberedt, sier Hammersmark til Dagbladet.

Skuddskadd skrives ut i dag Denne uka opplevde han at en av hans menn ble skutt på jobb. Politimannen ble skutt i ryggen med hagle da han og en kollega forsøkte å kontakte en 69 år gammel mann i hjemmet hans på Vinstra.

De hadde rykket ut etter en melding fra et legekontor på Vinstra onsdag kveld, der mannen skal ha forsøkt å slå til sin lege. Mannen var borte da de kom til kontroret.

Politimannen brukte skuddsikker vest.

I dag ble han skrevet ut av Ullevål universitetssykehus. Hammersmark skal kjøre han hjem i dag.

- Han har det etter forholdene bra, sier han.

Hammersmark satt på operasjonssentralen under Nokas-ranet i Stavanger i 2004 og var blant de første som fikk melding inn om at kollega Arne Sigve Klungland var skutt. De vonde minnene fra den dagen har kommet enda sterkere tilbake de siste dagene.

- Jeg har tenkt mange ganger på det, sier han.

- Kan ikke basere på ullen IS-uttalelse Politimesteren mener hans kolleger håndterte situasjonen riktig.

- Det er vanskelig nå å gå inn på taktiske vurderinger, men møter man noen med en hagle i hånda har man to valg: enten prøve å ta opp sitt eget våpen eller stikke. Norsk politi er ikke vant til å være fast bevæpnet, instinktet deres er å komme seg vekk fra situasjonen, sier politimesteren, som ikke tror at politiets synlige våpen hadde noe å si for at det ble løsnet skudd i denne situasjonen.

Han mener våpendebatten heller må dreie seg om håndteringen av hverdagslige oppdrag som møte med psykiatriske pasienter og vanlige kriminelle, enn hva en terrororganisasjon i utlandet har sagt.

- Jeg mener vi ikke kan begrunne bevæpning på en ullen uttalelse fra en IS-mann i Irak eller Syria om trusler mot Vesten, sier Hammersmark til Dagbladet.

Tror det blir permanent En sentral del av  vurderingen som førte til at PST varslet om økt terrorfare, er et lydklipp terrororganisasjonen IS (også omtalt som ISIL)  publiserte 21. september, hvor talsmann Abu Muhammad al-Adnani oppfordret til drap på «alle allierte» av USA og leste opp en detaljert liste med enkle redskaper og metoder han mener terrorister kan bruke.

Politidirektoratet (POD) ba om tillatelse til generell bevæpning av uniformert innsatspersonell på bakgrunn av terrorfrykten. Justisminister Anders Anundsen gikk med på generell bevæpning i fire uker. POD har allerede varslet at de trolig vil be om en forlengelse, og flere frykter at det kan bli en «snikinnføring» av et bevæpnet politi.  

Hammersmark tror det blir vanskelig å gå tilbake til ingen bevæpning når grunnlaget var som det var denne gangen.

- Jeg kan ikke se hvordan vurderingen skal bli endret for at politiet skal gå tilbake når det denne gangen ble basert på en ullen IS-uttalelse, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer