Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan ikke bruke ord som har blitt misbrukt av en terrorist for å begå massakre på ungdommer

Islam-kritiker Ole Jørgen Anfindsen beklager ordbruk og mener også Peder «Fjordman» Jensen bør gå i seg selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Honest Thinking-blogger og forfatter Ole Jørgen Anfindsen var blant de som hadde møtt den mystiske bloggeren Fjordman før han sto fram som Peder Nøstvold Jensen (36) fra Ålesund i VG i dag.

Nå forteller Anfindsen om hvordan de kom i kontakt, forholdet til terroristen og massemorderen Anders Behring Breivik og den farlige ordbruken han nå beklager.

- Jeg vil ikke underslå at Fjordman bør gå i seg selv og være åpen for selvkritikk. Nå ser vi at ord har makt og ord er farlige, og vi bør være varsomme med hvilke ord vi bruker. Jeg tar selvkritikk for en del av ordene jeg har brukt, sier han.

«Forrædere» Han sier det er ord som ikke er gangbare lengre.

- Et helt konkret eksempel er ordet «forræder». Jeg må innrømme at jeg har brukt de. Ikke mange ganger, men jeg har brukt det. Det beklager jeg i dag, sier Anfindsen.

Også andre islam-kritikere har brukt ordet, og massemorderen Anders Behring Breivik gikk i detalj og beskrev sine mål som kategori A- og B- forrædere.

- Vi kan ikke bruke ord og uttrykk som har blitt misbrukt av en terrorist for å begå massakre på ungdommer, sier Anfindsen.

- Det kan jo hende at Fjordman har hjulpet Breivik til å rettferdiggjøre det hele.  Hvis man leter etter rettferdiggjørelse for å få gjort noe stygt og vondt, så kan man finne næring til den type tanker ved å lese Fjordmans uforsiktige formuleringer. Jeg mener Fjordman bør formulere at han beklager dette, og at han ikke vil formulere seg slik i framtiden. Men jeg tror vi skal passe oss for å legge ansvar på Fjordman og andre, sier Anfindsen.

Møttes én gang Anfindsen ble kjent med Jensen i 2005, rett etter å ha opprettet nettstedet Honest Thinking. De har etter det hatt en epostutveksling på jevnlig basis.

- Vi fant ut at vi hadde en del felles interesser og felles tanker. Han har formidlet mye interessant stoff fra de store internasjonale mediene eller innlegg fra bloggsfæren. Han har nesten fungert som en server for oss i bloggmiljøet. Jeg har også sendt ham epost med spørsmål om ting. Det har stort sett vært på et trivielt og overfladisk nivå, fortsetter han.

Han sier han har en egen mappe med over 1000 eposter fra Fjordman. Han har også truffet Fjordman ved én anledning.
 
- Sommeren 2009 hadde vi en skikkelig prat ansikt til ansikt. Vi var i forhandlinger om hans bidrag til boken min «Selvmordsparadigmet». Jeg mente den gangen at Fjordman var så belest og kunnskapsrik, og at han hadde mye å bidra med, sier Anfindsen.

Han forteller at han ikke visste hva Fjordman het før han sto fram i VG i dag.

- Han har sterke synspunkter og mener hans analyse er korrekt, men ellers er han en helt ordinær kar. Han stikker seg ikke ut i mengden. Han har ikke gitt inntrykk av å være en potensiell voldsmann eller en som ville inspirere til terror, sier Anfindsen.

Oppfordret Fjordman til å stå fram Anfindsen har selv oppfordret Fjordman til å stå fram.

- Hans svar har da vært at «med de tingene jeg skriver så går ikke det, for da er det alltid noen innenfor de ekstreme islamisitiske miljøene som vil skade meg eller ta livet av meg og min familie».

Han oppfordret ham igjen for få dager siden, som følge av mediefokuset knyttet til hans person.
 
- Ellers ville det blitt en verkebyll, og man ville i mange år lure på hvem denne Fjordman er.

- Aldri hatt kontakt med Breivik Anfindsen benekter selv å ha hatt kontakt med Breivik, men forteller at han i 2009 refererte til noe Brevik hadde skrevet på document.no.
 
- Nå etter terroren, så føler jeg at den type retorikk der som handler om at nå må vi gjøre motstand, si klart ifra til politikere at vi ikke finner oss i at våre land bli omgjort. Den gangen tenkte jeg aldri at det handlet om annet enn sivil ulydighet. Dette er ikke en oppfordring til vold direkte. Fjordman har ikke oppfordret til vold, men man kan tolke det slik, mener Anfindsen.

 
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media