- Vi kan ikke få et politi som bare kommer når det skjer drap

Klokka 11 legges Politianalysen fram.

- FOREBYGGENDE ARBEID VIKTIG: - Vi er opptatt av god seniorpolitikk, forututsigbarhet i investeringer, og at en god del sivile gjøremål også er viktig for å bekjempe kriminalitet. Vi kan ikke få et politi som bare kommer når det skjer drap, sier Sigve Boldtad, leder for Politiets Fellesforbund. Foto:Nina Hansen / Dagbladet
- FOREBYGGENDE ARBEID VIKTIG: - Vi er opptatt av god seniorpolitikk, forututsigbarhet i investeringer, og at en god del sivile gjøremål også er viktig for å bekjempe kriminalitet. Vi kan ikke få et politi som bare kommer når det skjer drap, sier Sigve Boldtad, leder for Politiets Fellesforbund. Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I november i fjor nedsatte regjeringen en arbeidsgruppe for å analysere utfordringene i norsk politi. I dag legges politianalysen fram, men detaljer fra rapporten begynte å komme fram allerede for en uke siden.

Mandag forrige uke skrev Dagbladet at utvalget sannsynligvis vil foreslå for justisminister Grete Faremo at politiet organiseres i seks distrikt med seks politimestre som styrer følgende områder: Nord-Norge, Midt-Norge, Vestlandet, Sørlandet, Østlandet og Stor-Oslo.

I går skrev VG at analysen beskriver norsk politi som «stengt, fraværende og kostbart» - det sløser med penger, ressursene brukes feil, og bare 13 av 354 tjenestesteder har åpent døgnet rundt.

- Nå er det viktig at opposisjonen, organisasjonene i politiet, vi på Stortinget, Justisdepartementet og Politidirektoratet er selvkritiske og har en åpen holdning til rapporten. Det er viktig at vi ikke begynner å skylde på hverandre, men tar selvkritikk og får gjort grep, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet.

- Vanskelig å forslå endinger Bøhler mener både opposisjonen og politiet har skyldt altfor mye på for lite penger og ressurser, i stedet for å tenke på ressursbruk og organisering.

- Opposisjonen har hele tiden foreslått mer penger til politiet, og innenfor politiet har det også blitt sagt at problemene ikke kan løses uten mer ressurser og penger. Det har blitt en hvilepute som har gjort det vanskelig å foreslå endringer i ressursbruken, sier Bøhler.

Han mener også at Stortinget har skapt rammer som gjør det vanskelig med omstilling.

- For eksempel har det nærmest er umulig å røre lensmannskontorene — selv om det er et kontor med bare 2-3 ansatte. Politimestre er ganske urørlige. I tillegg er en pensjonsalder på 57, med så friske og sunne 57-åringer vi har i dag, dårlig forvaltning av menneskelige ressurser, sier han.

- Jeg mener også at Justisdepartementet og Politidirektoratet som har ansvar for den løpende styringen av ressurser, må ta selvkritikk. De har skjøvet en del ting de har sett lenge foran seg.

Kort responstid Sigve Bolstad, leder for Politiets Fellsforbund, har ennå ikke lest rapporten, men håper utvalget har gjort en grundig jobb.

- Vi har selv bedt om en studie av norsk politi, og er glad for at noen har satt seg ned og forhåpentlig gjort en god og grundig jobb, hvor utgangspunktet er at vi skal få et godt og robust politi, sier Bolstad.

Han håper utvalget har hatt fokus på lokalt forankra politi.

- MÅ TA KRITIKK: Det er viktig at vi ikke begynner å skylde på hverandre, men tar selvkritikk og får gjort grep, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, som Politianalysen. 
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
- MÅ TA KRITIKK: Det er viktig at vi ikke begynner å skylde på hverandre, men tar selvkritikk og får gjort grep, sier Jan Bøhler, justispolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, som Politianalysen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Altså at det er politi der folk bor, med kort responstid. Det nytter ikke at politiet i Bodø er flinke når man bor i Fauske, seks mil unna.

- Ikke alt kan måles Bolstad sier han ikke er så opptatt av antallet politidistrikt, men at distriktene fungerer optimalt.

- Vi er også opptatt av god seniorpolitikk, forututsigbarhet i investeringer, og at en god del sivile gjøremål også er viktig for å bekjempe kriminalitet. Vi kan ikke få et politi som bare kommer når det skjer drap.

- Det er viktig å huske at ikke finnes noe måleparameter for å måle hvor mye forebyggende arbeid har utgjort. Jeg håper ikke utvalget bare har sett på ting som kan måles i tall, sier Bolstad.

Analysegruppa, som ledes av Arne Røksund, har fått i oppgave å vurdere politiets ressursbruk, prioriteringer, kompetanse, ledelse og organisering.

Analysen legges fram og overrekkes til justisminister Grete Faremo klokka 11 i dag.