Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan ikke fortsette å være så sårbare

Jakarta-toppmøtet går inn for å installere varslingssystem for monsterbølger i Indiahavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utsendinger fra 26 land møttes i dag i Indonesias hovedstad Jakarta, for å koordinere hjelpen til land som er rammet av flodbølgetragedien.

- Vårt svar på denne usedvanlige katastrofen må bli like usedvanlig, sa Indonesias president Susilo Bambang Yudhoyono da han åpnet møtet.

Enighet

Øverst på programmet sto forslaget om å installere et varslingssystem for tsunamier i Indiahavet, etter modell av det som allerede finnes i Stillehavet. Anlegget skal advare mot monsterbølger som følge av undersjøiske jordskjelv eller vulkanutbrudd.

Jakarta-møtet gikk enstemmig inn for et slikt system, melder AP.

- Vi kan ikke lenger tillate oss å være så sårbare og utsatte, sa Thailands utenriksminister Surakiart Sathirathaim.

- Det er på det rene at varsling ti minutter i forkant kan redde hudrevis av liv.

Delegatene i Jakarta sier i en erklæring at de går inn for et varslingsanlegg, men gir få detaljer om hvordan dette skal gjøres.

Amerikanske planer

Etter Asia-katastrofen har USA tatt orde for et globalt varslingssystem for tsunamier. Et slikt system kan knytte sammen framtidige anlegg i Indiahavet, Atlanterhavet og Det karibiske hav, samt anlegget i Stillehavet.

For å få til noe slikt må det utplasseres 50 høyteknologiske sensorer i havene, og det forutsetter samarbeid mellom mange land.

- Vi ser allerede på de praktiske sidene ved et slikt system - hvordan det skal være, hva det vil koste, og hvem som skal drive det, sier Larry Roeder, som er rådgiver for den amerikanske regjeringen i spørsmål knyttet til naturkatastrofer.

Også i Australia blir det forsket på varslingsanlegg, fortrinnsvis for Indiahavet. De mener et slikt system kan være operativt om et år, og anslår kostneden til 20 millioner dollar.

Dette beløpet tar imidlertid ikke høyde for utbyggingen av kommunikasjonslinjer, slik at folk faktisk kan varsles hvis en tsunami er på vei.

Ingen forvarsler

Da tragedien rammet Sørøst-Asia 2. juledag, kom bølgene som ut av intet. Der turistene lå og solte seg i Thailand var himmelen blå, og bølgene skvulpet som vanlig i sjøkanten.

Få eller ingen hadde hørt noe om det enorme jorskjelvet utenfor kysten av Indonesia noen timer tidligere, og ingen ante hvilket inferno som var på vei inn mot strendene.

Alt var som vanlig inntil sjøvannet plutselig trakk seg langt tilbake. Like etter kom kjempebølgene rasende inn med en fart på opptil 800 kilometer i timen.

Årsaken til at ingen ble advart er at det ikke finnes noe varslingssystem for tsunamibølger i Indiahavet. Man kan registrere jordskjelv, men ingen sensorer eller systemer registrerer unormale bølger.

- Katastrofen viser nok en gang at menneskeheten er skjør og sårbar overfor naturens krefter, og beviser at ingen nasjon kan stå alene, sa Indonesias president Yudhoyono på dagens møte.

TOPPMØTE: FNs generalsekretær ledet møtet mellom 26 nasjoner - som ble innledet med ett minutts stillhet til minne om ofrene.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media