«Vi kan ikke ha ambisjoner om å bli kvitt E. coli»

Også i år kjemper barn for livet etter å ha blitt smittet av E. coli. Mattilsynet mener vi må lære oss å leve med dødsbakterien.

I LIVSFARE: Ett av barna som behandles for den livstruende sykdommen HUS, forårsaket av E. coli-smitte, går i Nadderudskogen barnehage i Bærum. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
I LIVSFARE: Ett av barna som behandles for den livstruende sykdommen HUS, forårsaket av E. coli-smitte, går i Nadderudskogen barnehage i Bærum. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To barn er alvorlig syke med den livstruende sykdommen Hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) etter smitte av giftproduserende E. coli-bakterier. De to barna får behandling ved Ullevål universitetssykehus.

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet jobber på spreng med å forhindre at smitten finner veien til flere norske talerkner.

Men kampen mot E. coli-smitten i norsk matproduksjon er så godt som tapt, får Dagbladet opplyst.

- Vi kan ikke ha ambisjoner om å bli kvitt dette, vi må lære oss å leve med E. coli som del av vår matkultur, sier seniorinspektør i Mattilsynet Erik Wahl til Dagbladet.

Høy i høystakk I fjor ble ni norske barn syke av E. coli-smitte. Man fant aldri smittekilden. Heller ikke internasjonalt er bakterien identifisert.

- Disse bakteriene er veldig vanskelig å skille fra vanlige, ufarlige E. coli-bakterier. Det er som å lete etter en nål i en høystakk, ogattpåtil en nål som ser ut som resten av høyet. Disse bakteriene er få og små og nesten helt like, sier Wahl.

Årets variant er av samme type - og dermed svært vanskelig å identifisere.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer