HALVPARTEN KVINNER:  Halvparten av statsrådene i Erna Solbergs regjering er kvinner. Arbeiderpartiet går likevel ut og kritiseres at departement som justisdepartementet bare har menn i den politiske ledelsen. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
HALVPARTEN KVINNER: Halvparten av statsrådene i Erna Solbergs regjering er kvinner. Arbeiderpartiet går likevel ut og kritiseres at departement som justisdepartementet bare har menn i den politiske ledelsen. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Vi kan ikke ha departement som bare er styrt av menn. Det er rett og slett flaut i 2015

Ap kritiserer regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev før helga at bare tre av ti ledere i politiet er kvinner. Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen følger opp med å kritisere likestillingen i den blåblå regjeringen.

Hun påpeker blant annet at det ikke noen menn i den politiske ledelsen i justisdepartementet. Justisministeren er mann, de tre statssekretærene er menn og den politiske rådgiveren er mann.

- Det er vanskelig å forvente at næringslivet skal ha likestilling når regjeringa ikke gjør det selv. Det er et ekstremt dårlig forbilde. Det er rett og slett flaut i 2015, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

- Bare menn Den norske statsministeren og finansministeren er kvinner, og totalt er halvparten av norske statsråder kvinner. Arbeiderpartiet velger likevel å kritisere at departement som justisdepartementet og olje- og energidepartementet bare har menn i den politiske ledelsen.

- Du kan ikke ha store tunge fagdepartement hvor ledelsen bare består av menn. Det at det ikke er kvinner i den politiske ledelsen der er jo helt utrolig. Politikken blir dårligere av det, det er jeg helt sikker på, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Hun sier den rødgrønne regjeringen «overhodet ikke» hadde departement som bare ble styrt av menn. Men Statsministerens kontor kaller kritikken fra Ap «underlig».

- I Høyre-Frp-regjeringen er både statsministeren og finansministeren kvinner, i tillegg er halvparten av statsrådene kvinner. Vi har også flere departement hvor det er et flertall av kvinner i politisk ledelse, sier statssekretær Julie Brodtkorb til Dagbladet, og peker på Helse- og omsorgsdepartementet, Kulturdepartementet og Fiskeridepartementet.

- At Trettebergstuen synes regjeringen er et dårlig forbilde når vi har to kvinner på topp og når halvparten av statsrådene er kvinner er litt underlig, sier Brodtkorb.

Få kvinnelige toppledere «På mange måter er vi fjernere fra likestilling enn på lenge», sa Virke-direktør Vibeke Madsen denne uka, og fikk støtte av Unio-leder Anders Folkestad.

- Vi har fortsatt få kvinnelige toppledere i privat næringsliv, og det etter mange år hvor bedrifter har hatt tiltak for å rekruttere kvinner inn i mellomlederstillinger for å sikre underskogen, sa Madsen til Dagbladet.

- Solveig Horne og Monica Mæland kan ikke snakke om at næringslivet må skjerpe seg når de selv har departement som bare blir styrt av menn, sier Trettebergstuen til Dagbladet.

Hun kritiserer regjeringen for endringene i pappapermen og sier arbeidsmiljøloven vil ramme kvinner i kvinneyrker hardest. Ap vil føre en mer aktiv og tvungen likestillingspolitikk, mens Høyre kjører sin valgkamp på valgfrihet. Men begge er enige om at likestillingen ikke er som den bør være.

- For å øke andelen kvinnelige toppledere er det viktig med flere gode rollemodeller, mentorordninger og målrettet utvikling av nettverk. Jeg mener at kvotering ikke er et godt virkemiddel til en bedre kjønnsbalanse i toppledelsen. Det bør være opp til den enkelte virksomhet å velge hvilke kandidater som er best kvalifisert til en stilling, men en må heie fram kvinner i lederposisjoner, sier likestillingsminister Solveig Horne til Dagbladet.