Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-  Vi kan ikke ha det sånn

-  Hvis dette er lovlig, så må loven endres. Vi kan ikke ha det sånn, sier Redningsselskapets tidligere generalsekretær Anne Enger Lahnstein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Vi kan ikke ha et samfunn hvor en leder tenker på muligheten av å gå igjennom sine ansattes e-post. Her ser det ut til at det er systematisk gjort. Man har gått ut over sin egen ansvarsperiode og søkt eksperthjelp for å få dette til. Det er absolutt uakseptabelt at enkeltpersoner rammes på denne måten. De må føle seg ubekvemme i forhold til slik atferd, sier en sint Anne Enger Lahnstein.

-  Egentlig er dette en politisak, sier hun.

Hun ledet redningsselskapet fra 2001 til 2004 da hun ble erstattet av Monica Kristensen Solås.

I går avslørte Dagbladet innholdet i Redningsselskapets interne gransking av e-post skandalen. Her går det fram at e-poster Lahnstein trodde var slettet, ble gjennomsøkt.

Den interne granskningsrapporten er nå sendt politiet og Datatilsynet. President Magnus Stangeland sier til Dagbladet at Anne Enger Lahnstein og Monica Kristensen Solås vil få en kopi.

-  En krenkelse

-  Å lese slettet e-post er å sammenlikne med avlytting og metoder som man kjenner fra tidligere tider. Det er en krenkelse av ansattes integritet og det minner meg om overvåkingssamfunnet som vi har tatt et oppgjør med, sier Lahnstein.

-  Vet du hva som kan ha ligget på e-postene som du har etterlatt deg og eller slettet?

-  Nei. I prinsippet trodde jeg ikke det var mulig å komme i en sånn situasjon. På meg virker det nesten uvirkelig. Man føler at det som er slettet, enten det er privat eller relatert til virksomheten, ikke skal være tilgjengelig. Hvis det skulle være en begrunnelse for å foreta seg noe slikt, skulle man tatt kontakt med meg. Det er et minstekrav, sier hun.

-  Veldig leit

Monica Kristensen Solås avviser kategorisk at hun har snoket i e-posten til Anne Enger Lahnstein.

-  Jeg kan forsikre at jeg verken har vært interessert i eller lest hennes private mailer, men de backup-tapene vi gikk gjennom dekket blant annet det tidsrommet hun var generalsekretær. Jeg synes det er veldig leit at hun blir klistra opp på førstesida uten forvarsel eller provokasjon. Dette skyldes en lekkasje fra en intern rapport som jeg verken har sett eller fått kommentere, sier Kristensen Solås.

Hun avviser at det er noe motsetningsforhold mellom henne og Anne Enger Lahnstein.

-  Det er det i alle fall ikke fra min side, sier Kristensen Solås.

Samboer

Anne Enger Lahnsteins samboer, Morten Almaas, sluttet i Redningsselskapet i fjor vår etter uoverensstemmelser med Monica Kristensen Solås. Dette blir bekreftet av så vel Anne Enger Lahnstein som Monica Kristensen Solås.

Almaas var opprinnelig organisasjonssekretær i selskapet, men ble seinere ansatt som assisterende generalsekretær mens Lahnstein var generalsekretær. Forholdet mellom dem skal først ha utviklet seg etter at Lahnstein sluttet i stillingen og begynte som fylkesmann i Østfold. De flyttet først sammen i Moss på seinsommeren.

Lenge før dette hadde samarbeidsforholdene med den nye generalsekretæren Monica Kristensen Solås blitt så problematiske at Almaas sluttet i sin stilling i mai i fjor.

-  At han sluttet i selskapet har overhodet ikke noe å gjøre med Anne Enger Lahnstein. Morten Almaas hadde søkt på jobben min og ble innstilt som nummer to. Da er det ganske naturlig at han slutter i selskapet. Jeg har ikke noe ønske om å si noe mer om det, sier Kristensen Solås.

AVLYTTING: - Å lese slettet e-post er å sammenlikne med avlytting og metoder som man kjenner fra tidligere tider, sier Anne Enger Lahnstein, eks-generalsekretær i Redningsselskapet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!