<strong>FN-PRINSIPPER:</strong> Investeringer i selskaper med virksomhet i eller rundt ulovlige bosetninger i okkuperte territorier er i strid med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
FN-PRINSIPPER: Investeringer i selskaper med virksomhet i eller rundt ulovlige bosetninger i okkuperte territorier er i strid med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

Oljefondet får kritikk for investeringer

- Vi kan ikke ha det slik at norske folks sparepenger bidrar til undertrykking og okkupasjon

Oljefondet er utpekt som «verstingen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Europas fem største pensjonsfond har til sammen investert 7,5 milliarder euro i selskaper med virksomhet i og rundt ulovlige bosetninger i okkuperte palestinske territorier. Det norske oljefondet alene «tar kaka» med hele 5,2 milliarder euro i investeringer.

Dette er ifølge en ny undersøkelse fra Danwatch.

- Helt uakseptabelt, mener Fagforbundet og Norsk folkehjelp.

- Bosettingene er ulovlige, skader palestinere og undergraver muligheten for en fredelig løsning. Oljefondet er verst i klassen av de fem største europeiske pensjonsfondene når det gjelder investeringer som støtter opp om bosettingene på palestinsk land, sier Kathrine Raadim, leder for utlandsavdelingen i Norsk Folkehjelp, i en pressemelding.

- Vi kan ikke ha det slik at norske folks sparepenger bidrar til undertrykking og okkupasjon, sier Raadim.

Slike investeringer er i strid med FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter, som advarer selskaper mot både direkte og indirekte tilknytning til aktiviteter i de okkuperte palestinske områdene.

Tilknytning til slike aktiviteter risikerer medvirkning til brudd på palestinernes rettigheter.

- Regjeringen jobber for en tostatsløsning. Samtidig investerer Oljefondet i israelske banker som finansierer ulovlige bosettinger, og undergraver muligheten for en bærekraftig palestinsk stat. Norske stortingsrepresentanter bør kreve at Finansministeren rydder opp, sier Stein Guldbrandsen, arbeidsutvalgsmedlem i Fagforbundet, i pressemeldingen.

Forventer at oljefondet følger prinsippene
- FN er tydelige på at det er en okkupasjon som foregår på Vestbredden. Palestina er okkupert av Israel i strid med FN og folkeretten, og palestinerne har levd under israelsk okkupasjon siden 1967. Dersom norsk næringsliv og Oljefondet velger å investere på okkupert område, så følger det med store utfordringer når det gjelder beskyttelse av menneskerettighetene, sier FN-sambandets generalsekretær Anne Cathrine da Silva.

Hun informerer om at FNs Global Compact baserer seg nettopp på prinsipper om menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø og antikorrupsjon - som alle ansvarlige bedrifter og investorer bør følge.

- Norges Bank ved Thomas Sevang sier til Dagbladet at de arbeider med utgangspunkt i internasjonale prinsipper forankret i FNs Global Compact og FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter. Dette forventer vi at Norges Bank lever opp til, sier da Silva.

FN-sambandet er en uavhengig organisasjon som har som oppgave å informere om FN og FNs arbeid.

<strong>OKKUPERT:</strong> Sementfabrikk i industriområdet Atarot, bygd på okkupert territorium mellom Jerusalem og Ramallah. Foto: Danwatch.&nbsp;
OKKUPERT: Sementfabrikk i industriområdet Atarot, bygd på okkupert territorium mellom Jerusalem og Ramallah. Foto: Danwatch.  Vis mer

Det er det uavhengige Etikkrådet, utnevnt av Finansdepartementet, som gjør etiske vurderinger i henhold til retningslinjene for observasjon og utelukkelse.

Følger egne retningslinjer
Aslak Skancke, fagsjef ved sekretariatet til Etikkrådet for Statens pensjonsfond utland, forklarer at FNs retningslinjer for ansvarlig næringsliv er en veiledning til hvordan selskaper bør opptre i for eksempel konfliktområder.

Det er ikke slik at oljefondet direkte kan følge disse retningslinjene.

- Vi forholder oss til de retningslinjene som er satt for statens pensjonsfond utland. Om det er i strid med FNs retningslinjer kan være komplisert å avgjøre, men ikke nødvendig for at vi skal fatte en beslutning, sier Skancke.

Om et selskap har virksomhet som kan sies å ikke være i samsvar med FNs retningslinjer, er det selvsagt noe som kan tas med i vurderingen.

Selskaper som bygger bosetninger er utelukket fra oljefondet. Det betyr ikke at ethvert selskap i tilknytning til bosetninger skal utelukkes.

- Hvis vi skulle knytte utelukkelser fra Oljefondet direkte til FNs retningslinjer, ville det snevret veldig inn hvilke saker vi ville se på, sier Skancke.

Vanskelig problemstilling
Oljefondet har 235 millioner euro i israelske banker, som direkte finansierer bosetninger, og ikke benekter det. Er det å investere ansvarlig?

- Dette er et godt og komplisert spørsmål. Det spørs på hvor vi skal trekke grensen. For eksempel: Vi utelukker et selskap på grunn av forurensning. Hvorfor utelukker vi ikke da banken som har finansiert selskapet? Vi er klare over problemstillingen, og har vært i dialog med disse bankene, sier Skancke.

Det er avgjørende for etikkrådet hvilken nærhet det er mellom selskapet i fondet og det underliggende normbruddet. Dette er et unikt område, ett av de få okkuperte områder i verden hvor en rekke børsnoterte selskaper har virksomhet.

Dette reiser spørsmål, og Skancke sier at disse ikke avfeies.

<strong>FINANSIERER:</strong> Israelske banker finansierer ulovlige bosettinger. Dette er en pågående utvidelse av det ulovlige industriområdet Mishor Adumim i Jordan Valley. Foto: Danwatch.&nbsp;
FINANSIERER: Israelske banker finansierer ulovlige bosettinger. Dette er en pågående utvidelse av det ulovlige industriområdet Mishor Adumim i Jordan Valley. Foto: Danwatch.  Vis mer

- Til syvende og sist vil dette være et vurderingsspørsmål. Det er litt bombastisk å si at alt som er listet opp i denne rapporten er i strid med FNs retningslinjer. Men dette er et problematisk område, og det er flere selskaper som har blitt utelukket fra Oljefondet på grunn av slik virksomhet, sier han.

Ifølge Skancke er det høy terskel for at et selskap skal bli utelukket fra oljefondet. For å bli utelukket må det i hovedsak være tett forbindelse mellom selskapets virksomhet og normbrudd.

- Når det gjelder bosetninger, så er det forbud mot å bygge på okkupert land. De som har tettest forbindelse her, er da selskapene som fysisk bygger, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer