REAGERER:  Frp-formann Siv Jensen reagerer på opplysningene om at imamer gir råd til muslimer ut fra sharialoven, uten å kjenne norsk lov godt nok. Hun er også provosert over at vi i Norge har et konfliktråd for muslimer. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
REAGERER: Frp-formann Siv Jensen reagerer på opplysningene om at imamer gir råd til muslimer ut fra sharialoven, uten å kjenne norsk lov godt nok. Hun er også provosert over at vi i Norge har et konfliktråd for muslimer. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Vi kan ikke ha imamer som ikke følger norsk lov

Siv Jensen mener Islamsk Råd må rydde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev onsdag om at leder for det islamske konfliktrådet Minhaj uttrykte bekymring for at muslimer oppsøker imamer som ikke følger norsk lov for å få råd til å løse konflikter.

- Så kan de få beskjed om at noe ikke er lov i forhold til sharialoven, som for dem er den hellige lov, sa Ejaz Ahmed til Dagbladet. 

Han mener det største problemet er manglende kunnskap blant innvandrere om norsk lovgivning, men også om hva sharialoven faktisk er. Det får Frp-formann Siv Jensen til å reagere.

- Islamsk råd sier alle imamer følger norsk lov. Nå sier Ahmed at dette ikke er tilfellet. Da må man rydde i egne rekker. Vi kan ikke ha imamer som ikke følger norsk lov, og som ber muslimer følge sharia framfor norsk lov, sier Frp-formann Siv Jensen til Dagbladet.

- Skal ikke bli villedet Hun mener dette blant annet kan medføre at kvinner som har dårlige norskkunnskaper, ikke får kjennskap til hvilke rettigheter de faktisk har ifølge norsk lov.

- Man skal ikke bli villedet ved å snakke med feil rådgiver. Dette er en åpenbar fare når det kommer fram hvilke holdninger de har. Om man gir råd og veiledning som går på utsiden av norsk lov er det straffbart, sier Jensen.

Jensen reagerer også på at det finnes et konfliktråd for muslimer. Minhaj konfliktråd ble etablert allerede i 2004, og har et tett samarbeid med norske myndigheter. De er underlagt norsk lov, og bistår for det meste med rådgivning og konfliktløsning i familiesaker, men også i saker knyttet til ungdomskriminalitet.

- Hva er dette for noe? Skal vi ha konfliktråd for alle etniske grupper, da? Alle som er i Norge skal ønske å følge norske lover og regler. Da trenger man ikke egne råd, sier Jensen.

Jensen mener konflikter skal løses ved felles prinspipper og styreregler, som skal gjelde for oss alle uansett hva vi tror på.

- Billige politiske poeng Islamsk Råd sier de ikke er kjent med at imamer tilknyttet deres medlemsorganisasjon bryter norsk lov i utøvelsen av sin rådgivende funksjon.

- Det tror vi heller ikke er påstanden til Ahmed. Her er det nok snakk om en misforståelse, sier leder for Islamsk råd, Mahteb Afsar, til Dagbladet.

- Vi kan imidlertid informere om at vi har nulltoleranse for lovbrudd, og skulle vi oppdage lovstridig aktivitet, ville vi reagere klart og tydelig på dette, legger han til.

Han reagerer imidlertid på Jensens utspill om at man ikke burde ha spesielle konfliktråd for muslimer.

- Vi skjønner ikke hvorfor muslimer skulle behandles forskjellig fra andre grupper og nektes adgang til uformell rådgivning basert på deres religion. Kristne og jøder har alltid gjort dette, og det finnes helt sikkert andre rådgivende instanser utover de formelle juridiske arenaer som er i aktivitet. Dette virker dessverre å være enda et forsøk på å skåre billige politiske poenger på bekostning av muslimer, sier Afsar.