Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan ikke la en galning med atomvåpen holde på

Trump og Duterte fant tonen - både om narkokrigen og han i Nord-Korea som alltid smiler når han krasjer raketter.

SLIK PRATER PRESIDENTER: Nord-Koreas Kim Jung Un (i midten) og hans atomraketter dominerte en hyggeprat mellom Donald Trump og Rodrigo Duterte. Foto: Jim Lo Scalzo / Lean Daval Jr / Reuters / KCNA / NTB Scanpix.
SLIK PRATER PRESIDENTER: Nord-Koreas Kim Jung Un (i midten) og hans atomraketter dominerte en hyggeprat mellom Donald Trump og Rodrigo Duterte. Foto: Jim Lo Scalzo / Lean Daval Jr / Reuters / KCNA / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filippinenes friskspråklige president Rodrigo Duterte kom ikke særlig godt overens med USAs forrige president.

Duterte gikk til valg i fjor vår på å henrette 100 000 narkokriminelle og kaste dem til havs som fiskemat.

Han refererte blant annet til Hitlers jødeutryddelse som eksempel på at ingen oppgave er for stor bare gjennomføringsviljen er der.

Da president Barack Obama stilte spørsmål ved de menneskerettighetene, kokte det over for den nyvalgte presidenten i et av USAs viktige samarbeidsland i Sørøst-Asia.

Horesønn til Obama

- Horesønn, idiot, dra til helvete var tre kjappe karakteristikker tilbake til avtroppende presidentkollega Obama.

Og klar beskjed om at Filippinene kan fikse det landet selv trenger å få fikset sammen med Russland og Kina.

Altså ingen ydmykhet for samarbeidspartner USA der. Og heller ikke noe diplomatspråklig feinscmeckeri.

Så fikk Duterte en ny makker å bryne seg på i muntlig i Det hvite hus.

29. april hadde Donald Trump og Rodrigo Duterte sin første ordentlige presidentprat på telefonen mellom Washington DC og Manila.

Samme dag la Det hvite hus ut en kort oppsummering av en «svært vennlig samtale» der de to presidentene hadde pratet om felles utfordringer i Filippenes regi, med atomtrusselen fra Nord-Korea og deres leder Kim Jung Un som eneste konkrete tema nevnt i oppsummeringen.

Ord for ord

Pluss at Duterte var invitert som «hjertelig velkommen» til Det hvite hus og ovale rom i lys av den positive utviklingen som nå var på gang mellom de to nasjonene.

Nå kan Washington Post og nyhetsnettstedet The Intercept fortelle ord for ord hvordan en samtale mellom de to presidentene forløper.

Et hemmeligstemplet dokument på seks sider, fra Filippinenes utenriksdepartementet i Manila, viser en annen tone fra Det hvite hus om narkotikabekjempelse.

- Utrolig jobb du gjør

- Jeg hører om den utrolige jobben du gjør med narkotikaproblemet. Jeg tror vi hadde en tidligere president som ikke skjønte seg på dette, sier Trump.

Mesteparten av samtalen dreier seg om en felles fiende, Kim Jong Uns Nord-Korea.

- Vi kan ikke la en galning med atomvåpen holde på på den måten. Vi har 20 ganger mer slagkraft enn han, men vil ikke bruke, sier Trump.

Da har han innledet med å spørre sin filippinske kollega om hva han synes om Kim Jong Un.

-Smiler hver gang

- Har vi å gjøre med en som er stabil eller ikke stabil, spør Trump.

- Han der er ikke stabil, hr president, slik han smiler hver gang han fyrer av en rakett. Han har tilogmed gått mot Kina, det siste landet han bør bli uvnner med, svarer Duterte.

- Vel, han har kraften, men ikke systemene. Alle rakettene krasjer, det er de gode nyhetene, sier Trump.

Og Duterte kommentarerer:

- Hver generasjon har en gal mann. I vår generasjon er det Kim Jung Un. Du har et svært delikat problem der.

Trump: - Vi kan håndtere det. Jeg håper Kina løser problemet.

The Intercept opplyser i artikkelen at de for sin del har fått det hemmeligstemplede referatet av presidentpraten fra det filippinske nyhetsnettstedet Rappler.

Hele Norges coronakart