- Vi kan ikke la oss lure av ny opptelling

Bare et nytt forsøk på å hindre all motstand mot Irans diktaturregime, sier den norsk-iranske studenten Milica Javdan (26).

DEMONSTRERER: Den norsk-iranske studenten Milica Javdan (26) følger studentopprøret i hjemlandet tett og demonstrerte i dag selv utenfor Stortinget. Foto: HENNING LILLEGÅRD
DEMONSTRERER: Den norsk-iranske studenten Milica Javdan (26) følger studentopprøret i hjemlandet tett og demonstrerte i dag selv utenfor Stortinget. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet.no): Javdan og foreldrene kom til Norge som politiske flyktninger i 1983.

Nå studerer hun statsvitenskap på Universitetet i Oslo med Midtøsten som fordypningsområde.

Hun har slekt og venner i Iran, som har vært med på demonstrasjoner både under revolusjonen i 1979, i studentopprøret på slutten av 90-tallet og i dagens opprør etter presidentvalget.

Vil ikke ha Mousavi
I dag hadde hun selv møtt opp foran Stortinget i Oslo for å markere sin motstand mot Irans prestestyre. Hun deltok i den første av flere planlagte demonstrasjoner i Oslo, arrangert av NCRI (The National Council of Restistance of Iran).

- Jeg er overbevist om at alle unge i Iran ønsker å bli kvitt regimet. De protesterer ikke fordi de så gjerne vil ha Mir Hossein Mousavi som president, fordi de vet at han også er en del av regimet, sier hun.

- Uansett om det er Mousavi eller Mahmoud Ahmadinejad som er president, så vil det islamske regimet fortsette å undertrykke befolkningen. De unge ønsker seg et sekulært demokratisk styre som gir frihet til folket. Men situasjonen der er så spent nå, at det tryggeste er å høylytt støtte Mousavi, fortsette Javdan.

Hun mener den eneste muligheten for at de unge studentene som nå protesterer kan vinne fram mot regimet, er å ikke gi seg selv om Vokterrådet i dag varslet at stemmene fra fredagens valg vil bli telt opp på nytt.

- Et triks
- Dette er bare nok et triks fra myndighetene for å hindre det de ser er i ferd med å skje. Dagens demonstrasjoner minner om det som skjedde i 1979, da var millioner ute i gatene og protesterte mot sjah Muhammed Reza Pahlavi, noe som førte til at han ble styrtet.

Myndighetene skjønner at det ikke nytter å arrestere millioner, men at de er nødt til å gjøre noe for å få folk til å dra hjem. Det er ekstremt viktig at folk ikke lar seg lure av dette. Selvfølgelig vet studentene at de risikerer livet ved å demonstrere som de gjør nå.

 Da er det lett å tenke "ok, det blir ny opptelling. Vi har fått vårt, og burde dra hjem til familien med livet i god behold". Men vi har ikke fått vårt før vi kan leve i Iran som et fritt folk, mener Javdan.

Slektninger arrestert
Javdan velger å ha minimal kontakt med sine egne slektninger i Iran under dagens situasjon, fordi hun har dårlige erfaringer fra tidligere. Javdan er politisk aktiv, og er leder av organisasjonen Kvinner Opplyser, som støtter NCRI.

Hun har tidligere latt seg intervjue i blant annet Aftenposten, noe som gikk hardt utover slektningene i hjembyen Shiraz sør i Iran.

- Rett etter at jeg hadde bildet mitt i avisa, ble flere slektninger arrestert der nede. Regimet har øyne og ører overalt. I 1998 ble en nær slektning arrestert fordi han var en del av studentopprøret i Teheran. Han utdannet seg til jurist, og var smart nok til å nekte for at det var han som var avbildet under demonstrasjonen, da politiet tok han i avhør.

- Det gjorde at han til slutt slapp unna en lang dom. Men han er fortsatt utvist fra universitetet, forteller Javdan.

12 studenter drept
Det er til nå blitt rapportert om at minst 12 studenter skal ha blitt drept av Basij-millitante som støtter regimet.

Hundretalls militante og sivilkledd politi skal ha stormet universitetsområdet både i Teheran og Shiraz, hvor de gjennomsøkte bygningene og satte fyr på studentenes rom. Vitner sier de flyktet for livet, ifølge The Guardian.

Hvor mange som er arrestert er uklart, men det skal være snakk om hundretalls.

Javdan mener at politiet ikke vil stoppe arrestasjoner, dersom opptøyene roer seg som følge av ny opptelling.

- Jeg håper studentene skjønner at de vil bli arrestert dersom de forlater gatene. Det har skjedd før, blant annet på slutten av 90-tallet. Når millioner nå er der ute, klarer ikke myndighetene å arrestere alle. Men i det øyeblikket studentene drar hjem, vil mange bli arrestert. Det vil skje også om det skulle bli tilfelle at ny opptelling gir seier til Mousavi.

- Vi må huske på at selv om det er intern splittelse mellom Ahmadinejad og Mousavi, er de begge for regimet, sier Javdan.

«Point og no return»
Javdan mener at shahen ble styrtet i 1979 nettopp fordi folket skjønte at det var mulig å vinne og overgå shahens makt hvis de sto sammen. Å forstå dette ser hun på som et vendepunkt, et «point of no return».

- Vi er ikke der nå. Fortsatt er studenter livredde for å protestere direkte mot selve regimet, istedet protesterer de mot Ahmadinejad. Men jeg har tro på at vi kan komme dit. Det vil skje når ungdommene innser at de ikke kan ta til takke med en ny opptelling. Da vil også protestene mot regimet få spillerom. Og i det øyeblikket regimet ser seg nødt til å forandre noe på sitt styresett i det hele tatt, da vil den sterke splittelsen innad i regimet være noe studentene kan utnytte, tror Javdan.
 

SLÅTT NED MED VOLD: Myndighetenes reaksjon på de Ahmedinejad-kritiske demonstrasjonene i Teheran har rystet eksiliranere og demokratiforkjempere i hele verden. Foto: AFP/ SCANPIX
SLÅTT NED MED VOLD: Myndighetenes reaksjon på de Ahmedinejad-kritiske demonstrasjonene i Teheran har rystet eksiliranere og demokratiforkjempere i hele verden. Foto: AFP/ SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer