Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KRISEMØTE ETTER ULVEOPPRØRET KL 14 I DAG:

- Vi kan ikke la oss styre av kaffelattedrikkende Rødhette-entusiaster i byen

Håvard Jensen, gruppeleder i fylkestinget for Østfold Frp, mener regjeringen må tvinges tilbake til Stortingets ulveforlik. Også Ap mener Helgesens beslutning er uakseptabel.

ULVEFORLIKET: Varardfører for Frp i Hobøl kommune, Håvard Jensen, ber partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik om ikke å vike tilbake for ulveforliket på Stortinget foran dagens krisemøte. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ULVEFORLIKET: Varardfører for Frp i Hobøl kommune, Håvard Jensen, ber partiets parlamentariske leder Harald Tom Nesvik om ikke å vike tilbake for ulveforliket på Stortinget foran dagens krisemøte. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klima- og miljøminister Vidar Helgesen møter i ettermiddag representanter for de fire partiene bak stortingsforliket for å forsøke å finne en løsning på den betente ulvekonflikten. Her stiller Hans Olav Syversen fra KrF, Terje Aasland fra Ap, samt de parlamentariske lederne i Høyre og Frp, Trond Helleland og Harald Tom Nesvik.

Eventyrholdning

- Vår parlamentariske leder må ikke rygge en millimeter i forhold til stortingsvedtaket. Vi kan ikke la oss styre av kaffelattedrikkende Rødhette-entusiaster i byen med sin romantiserte eventyrholdning til rovdyr, sier Håvard Jensen, gruppeleder i fylkestinget i Østfold Frp og varaordfører i Hobøl.

FRP-JEGER: Håvard Jensen i Hobøl. Foto: Privat
FRP-JEGER: Håvard Jensen i Hobøl. Foto: Privat Vis mer

- Jeg er selvsagt enig med Rødhette-entusiastene at ulven er et fascinerende og vakkert dyr. Men når ulven har hentet hunden din på gårdsplassen, så bare halsbåndet ligger igjen, blir det liksom ikke like romantisk, sier Håvard Jensen.

Må akseptere

Som aktiv jeger er han sterkt opptatt av rovdyrforvaltning.

- Jeg ønsket at vi skulle få felle langt flere ulv enn det ulveforliket på Stortinget landet på. Det burde ha omfattet et større område, også Akershus og Østfold. Men det fikk vi ikke flertallet med på, dermed må vi akseptere forliket. Det samme burde de som står for motsatt syn. Nå må stortingsflertallet respekteres, sier Håvard Jensen.

Og legger til:

- Hvis det er et stort problem for klima- og miljøministeren, må de endre lovverket.

47 til 15

20. desember besluttet Helgesen å redusere fellingstillatelsene for ulv i Hedmark fra 47 til 15, fordi lovavdelingen i justisdepartementet mente fellingstillatelsene stred mot norsk lov og internasjonale forpliktelser.

Beslutningen kom selv om ulvestammen nå er større enn det et Stortingsflertall bestående av Høyre, Frp, Ap og KrF besluttet.

Lovavdelingen var imidlertid kommet til at ulven ikke hadde stort nok skadepotensial til å tillate felling og at det er mulig å begrense eventuelle skader på andre måter enn ved å skyte ulven.

I februar møter Håvard Jensen på Stortinget som vararepresentant fra Østfold.


- Jeg håper endelig saken er løst innen da, sier han.

Ap: - Ikke akseptabelt

Også Arbeiderpartiet mener Helgesensbehandling av saken er uakseptabel.

- Jeg er veldig forundret over statsråden. Vi har et tydelig Stortingsvedtak om at vi skal ha et bestandsmål for ulv. Det Helgesen nå har gjort, er at han i praksis har bestemt at vi skal ha en ulvestamme som langt overgår det Stortinget var enige om, sier Terje Aasland, som var med å forhandle fram ulveforliket på Stortinget med regjeringspartiene og KrF.

- Vedtaket parkerer Stortinget på sidelinja, og det er ikke akseptabelt. Jeg mener at Helgesen nå må komme til Stortinget og redegjøre for dette, og at vi må få det inn i et formelt spor, sier Aasland.

- Vi teller ikke ulv, men 15 ulv er opplagt for lite for å holde oss på bestandsmålet. Det har departementet selv slått fast. Det er departementet som har ansvaret for å forvalte bestandsmålet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!