- Vi kan ikke late som om vi ikke er i en vanskelig situasjon. De siste ukene har vært ekstreme

Innledet sin siste tale som leder med å lære opp SV-landsmøtet i det statlige økonomiregelverket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag gikk Kristin Halvorsen på talerstolen som SV-leder for aller siste gang. I 1997 tok hun over et parti med 6 prosent oppslutning, og i dag, 15 år senere forlater hun et SV som ligger med brukket rygg.

Det er ikke Halvorsens feil, som i løpet av sine år som leder har tatt SV fra radikal opposisjon til ansvarlig posisjon i det rødgrønne regjeringsprosjektet.

Tung siste uke Den mektige og populære partilederen har tatt mindre plass enn vanlig siden hun annonserte sin avgang allerede valgnatta etter SVs katastrofalt dårlige 4,1 prosent-resultat i kommunevalget i 2011.

Hun er likevel i enden av en av sine tøffeste uker politisk, etter at hun mandag måtte omfavne og støtte Audun Lysbakkens lederkandidatur samme dag som han ble tvunget til å gå av som statsråd.

Innføring i økonomiregelverket Landsmøtet reiste seg og applauderte sin avtroppende leder da hun entret podiet.

- Kjære alle sammen, det er veldig godt å se dere. For nå trenger partiet et landsmøte som er med og tar ansvar, var Halvorsens åpningslinje.

- Vi kan ikke late som om vi ikke er i en vanskelig situasjon. De siste ukene har vært ekstreme. Det er vanskelig å manøvrere på kort tid. Det er vanskelig å si hva denne saken har å si for de kommende år, sa hun.

<strong>UNIFORMERT LEDELSE:</strong> Audun Lysbakken, Kristin Halvorsen og Bård Vegard Solhjell på SV-landsmøtet i Lillestrøm. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
UNIFORMERT LEDELSE: Audun Lysbakken, Kristin Halvorsen og Bård Vegard Solhjell på SV-landsmøtet i Lillestrøm. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

Det var betegnende for situasjonen partiet er i, at Kristin Halvorsen brukte innledningen av sin siste partiledertale til å forklare politisk skjønn, og gi SVs landsmøtedelegater en innføring i hva det statlige økonomiregelverket krever.

Hun sier Audun Lysbakken gikk av som statsråd på grunn av en samlet vurdering.

- Og det er godt skjønn, sa Halvorsen.

- Audun har tatt ansvar Hun brukte også tid til å kommentere kritikken som SV-ere på grasrota har rettet mot partiledelsen den siste uka, etter at SV-toppene rykket ut i et kraftig forsvar av Audun Lysbakken.

- Mandag fikk jeg mange heia-rop for støtten jeg ga Audun Lysbakken, Men tirsdag fikk jeg for mange bekymringsmeldinger fra høyt respekterte partimedlemmer som spurte: Hva er det dere driver med? Det går ikke an å være litt i regjering.

Likevel forsvarte hun avgjørelsen om å bli ved Auduns side.

- Han har tatt ansvar overfor oss ved å ikke trekke seg. Det er krevende for Lysbakken, det er krevende for Bård Vegar, Silje og mange andre også.

- Ikke midlertidig i regjering Samtidig var hun klar på at hun mener SV, tross dagens krisesituasjon, fortsatt bør ha ei hånd på rattet i styringen av Norge.

- Velgerne fortjener et parti til venstre for Ap. Den jobben må SV gjøre.

- Vi er ikke et opposisjonsparti som sitter midlertidig i regjering. Vi er et parti som har sittet lenger sammenhengende i regjering enn Høyre, sa Halvorsen til applaus fra landsmøtet.

<strong>REISTE SEG FOR KRISTIN:</strong> Da hun entret landsmøtepodiet som leder for siste gang, reiste delegatene seg og klappet to minutter inn i taletiden til den avtroppende lederen. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet
REISTE SEG FOR KRISTIN: Da hun entret landsmøtepodiet som leder for siste gang, reiste delegatene seg og klappet to minutter inn i taletiden til den avtroppende lederen. Foto: Sveinung U. Ystad/Dagbladet Vis mer

Med håndskrevet manus fortsatte hun i en blanding av mimring og oppsummering av gode SV-øyeblikk fra hennes 15 år lange partilederkarriere. På applausen å dømme lindret i det minste det noe for SV-ere som har vært gjennom en av de største partikrisene noensinne.

Halvorsen er SVs lengstsittende leder, og en av partilederne som har sittet lengst i norsk politikk.

<strong>SKARPSKODD:</strong> Fredag satt partiledelsen i et fem timer langt møtte for å avklare om opprøret på grasrota var stort nok til å velte Audun Lysbakkens lederkandidatur. Etter maratonmøtet møtte en skarpskodd Kristin Halvorsen pressen for å fortelle at Lysbakken fortsatt er partiets lederkandidat. På landsmøtet lørdag var innstillingen tydligvis en annen - og hun møtte delegatene i småsko med rød sløyfe (se bildet over).  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKARPSKODD: Fredag satt partiledelsen i et fem timer langt møtte for å avklare om opprøret på grasrota var stort nok til å velte Audun Lysbakkens lederkandidatur. Etter maratonmøtet møtte en skarpskodd Kristin Halvorsen pressen for å fortelle at Lysbakken fortsatt er partiets lederkandidat. På landsmøtet lørdag var innstillingen tydligvis en annen - og hun møtte delegatene i småsko med rød sløyfe (se bildet over). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
<strong>STØTTET AUDUN - FIKK KRITIKK:</strong> Få timer etter at Audun Lysbakken meddelte at han gikk av som statsråd, rykket Krisitn Halvorsen ut i et varmt forsvar for kronprisen. Det har hun fått mye intern kritikk for, men hun fastholder at det var riktig. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet
STØTTET AUDUN - FIKK KRITIKK: Få timer etter at Audun Lysbakken meddelte at han gikk av som statsråd, rykket Krisitn Halvorsen ut i et varmt forsvar for kronprisen. Det har hun fått mye intern kritikk for, men hun fastholder at det var riktig. Foto : Thomas Haugersveen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer