BEKYMRET:  Direktør i Næringslivets sikkerhetsråd, Erland Løkken, er bekymret for at tyver ikke blir anmeldt og straffet. Foto: Morten Brakestad, Propix
BEKYMRET: Direktør i Næringslivets sikkerhetsråd, Erland Løkken, er bekymret for at tyver ikke blir anmeldt og straffet. Foto: Morten Brakestad, PropixVis mer

- Vi kan ikke leve med dette

Mens flere norske butikker dropper å anmelde butikktyveri fordi de ikke har tillit til politiet, øker svinnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stadig flere butikker i Norge velger å ikke anmelde tyveri fordi de mener at politiet uansett vil henlegge saken. Samtidig øker svinnet i norske butikker.

- Vi er alvorlig bekymret for politiets nedprioritering av vinningskriminalitet generelt. Butikktyveri og utro ansatte er en side av vinningskriminaliteten. I noen politidistrikter er terskelen for høy for politiet for å bryte inn, sier Erland Løkken, direktør i Næringslivets Sikkerhetsråd. De arbeider med å forebygge kriminalitet i og mot næringslivet.  

Ifølge Krimininalitets- og sikkerhetsundersøkelsen KRISINO fra 2001 velger sju prosent av de 2500 bedriftene som ble spurt i undersøkelsen, å ikke saken. Innen varehandel er tallet 12 %. Av det totale utvalget svarer 80% av dem som ikke anmeldte forholdet at årsaken var at politiet som regel henlegger saken. På to år har andelen steget fem prosent.På to år har andelen steget fem prosent.

- Dette er et veldig alvorlig signal. Det er uheldig for næringslivet. Vi kan ikke leve med at det er fritt fram for kriminelle, og at de ikke blir straffet. Straff skal virke preventivt.  

Større mengder svinn Ifølge tall fra Global Retail Theft Barometer har det totale svinnet i Norge steget med 7,1 prosent fra i fjor. Totalt gikk varer for 3,7 milliarder kroner tapt i perioden juli 2010 til juni 2011.Tallet var det samme for fire år siden.

- Det er en klar økning av organisert kriminalitet i hele verden. Flere grupper på tre til fire personer kommer inn i en butikk og stjeler, sier Morten Henriksen, sjef i Checkpoint Systems i Norge.

I Norge består 49,3 prosent av svinnet av butikktyveri, mens 28, 2 prosent av tyveriene er begått av ansatte.

- Tyvene er fra alle samfunnslag og i alle aldre. Det kan være en bestemor som småbarnsfamilier, sier Henriksen.

Bander fra øst-Europa
Runar Karlsen er fagsjef for sikkerbransjen i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO). Han anslår at nesten halvparten av verdiene som blir tatt i norske butikker, blir stjålet av kriminelle fra øst-Europa. 

- Disse varere går i hovedsak ut av Norge, det er ikke kapasitet eller marked for å selge det her til lands, sier han.

MER SVINN I NORSKE BUTIKKER:  Det totalte svinnet i Norge har steget 7,1 prosent siden i fjor ifølge en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / SCANPIX
MER SVINN I NORSKE BUTIKKER: Det totalte svinnet i Norge har steget 7,1 prosent siden i fjor ifølge en ny undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Berit Keilen / SCANPIX Vis mer

Karlsen mener at den norske næringen «tåler» tyveri fra Ola og Kari Nordmann siden det er begrenset hvor mye de stjeler hver gang.

- De organiserte har et ønske om å få med seg mest mulig. De stjeler mye større verdier, og de er dyktige og profesjonelle. Dette er helt sikkert blitt doblet i løpet av de ti siste årene, sier Karlsen.

Forbrukerne betaler - Jeg kan love én ting. Det er at butikkene setter opp prisene når svinnet stiger, de tar ikke tapet sjøl, sier Henriksen i Checkpoints. 

Også Løkken sier at det er forbrukeren som til slutt må betale for svinnet. 

- Én og én butikk kan ikke sette opp prisen alene, da forbrukerne er prissensitive og det vil gå ut over virksomhetens omsetning. Men på sikt vil prisene øke. Alle må betale for noen stjeler, sier han.

Henriksen mener norske butikker burde bruker mer penger på forebyggende arbeid.

- I gjennomsnitt bruker norske butikker 0,3 prosent på svinnforebyggende tiltak. Det er for lite. Det overrasker meg hvor mye penger som blir avsatt til markedsvadelingene. Det er lettere å få inn penger ved å unngå svinn, enn å skaffe helt nye kunder, sier han. 

I Europa har det totale svinnet økt 7, 1 prosent, mens det på verdensbasis har økt 6,6.

 IKKE OVERRASKET:  Morten Henriksen er sjef i Checkpoint System i Norge og synes ikke økningen på 7,1 prosent er overraskende. - Den organiserte kriminaliteten øker, sier han. Foto: Checkpoint Systems
IKKE OVERRASKET: Morten Henriksen er sjef i Checkpoint System i Norge og synes ikke økningen på 7,1 prosent er overraskende. - Den organiserte kriminaliteten øker, sier han. Foto: Checkpoint Systems Vis mer