- Vi kan ikke løse problemene våre alene

Obama møtte Englands sterke menn og besvarte kritikken fra McCain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han virker som en effektiv mann, Barack Obama.

Selv om det ikke ser ut til å ha blitt tid til verken til fotball eller rugby, har han hatt en hektisk dag i London i dag som avslutning på utenlandsturneen.

Først møtte han tidligere statsminister Tony Blair, deretter statsminister Gordon Brown og til slutt møtte han lederen av det konservative partiet, David Cameron.

Svarte McCain

Innimellom tok han seg tid til å håndhilse på to noe overraskede politimenn og en kjapp prat med pressen.

John McCain har kritisert Obamas turné, og blant annet sagt at han vil fokusere på sakene i hjemlandet.

Obama kom i dag med noe som må kunne tolkes som et svar på denne kritikken.

- Grunnen til at jeg synes denne turen er viktig, er at jeg er overbevist om at mange av problemene vi har hjemme ikke kan løses effektivt hvis vi ikke har sterke partnere i utlandet, sa han, ifølge nyhetsbyrået AP.

OBAMA OG DAVID: Barack Obama møtte David Cameron i dag. Foto: AP/Jae C. Hong/Scanpix
OBAMA OG DAVID: Barack Obama møtte David Cameron i dag. Foto: AP/Jae C. Hong/Scanpix Vis mer

- Hvis vi ikke kan håndtere Irak og Afghanistan kommer vi ikke bare til å bli mindre trygge, men vi kommer også til å bli tappet for ressurser, sa han.

- Mest opptatt av bensinprisene

Obama har hatt en intensiv utenlandsturné denne uka. Han har blant annet vært innom Afghanistan, Kuwait, Israel, Tyskland og Frankrike. Et stort pressekorps har fulgt ham hele veien, og turneen avsluttes nå i London.

Mens John McCain har stor utenrikserfaring er dette regnet som et av Barack Obamas svakere punkter. En av motivasjonene for turneen er å forbedre hans omdømme på dette området, og ifølge flere rapporter, blant annet i New York Observer, kan han ha tjent på meningsmålingene på dette.

Obama selv er ikke like sikker på dette. Overfor pressen i dag understreket han ifølge AP at han trodde velgerne var mer opptatt av bensinprisene og bekymringene i boligmarkedet.

- Fascinasjon for det britiske

Den amerikanske presidentkandidaten pratet med Gordon Brown i to timer i dag. Ifølge BBC diskuterte de blant annet klimaendringer, terrorisme og økonomi.

- Jeg vet at de britiske troppene har betalt en høy pris for krigene i både Irak og Afghanistan, og det amerikanske folk er takknemlige for all hjelpen, sa Obama, ifølge BBC.

- Vi kan ikke løse problemene våre alene

Videre sa han:

- Vi har vært gjennom to verdenskriger sammen. Vi har et felles språk. Vi deler en tro på lov og orden. Det er en stor hengivenhet for det britiske folk i USA, og en fascinasjon for det britiske som ikke kommer til å forsvinne med det første.

En ettermiddag eller et liv?

Mange entusiastiske Obama-fans møtte opp i London for å få et glimt av Obama, selv om presidentkandidatens besøk i London er langt mindre profilert enn Berlin-besøket tidligere denne uka.

Og Barack Obama har hatt en variert og i stor grad vellykket utenriksturné. Ikke bare har han satt trepoengere (se video i denne saken), talen han holdt i Berlin blir sammenlignet taler holdt av John F. Kennedy og Ronald Reagan.

McCain-leieren er på sin side ikke imponert.

Talsmann Tucker Bounds sa følgende etter Obamas Berlin-tale.

- John McCain har dedikert livet sitt til å tjene, forbedre og beskytte USA. Barack Obama brukte en ettermiddag til å prate om det.

• Les også: McCain har levd i den lange skyggen av amerikansk politikks «rockestjerne»

POPULÆR: Disse hadde møtt fram for å få et glimt av Obama.
OBAMA OG TONY: Barack Obama begynte dagen med et frokostmøte med Tony Blair.
OBAMA OG GORDON: Barack Obama hadde en to timer lang prat med statsminister Gordon Brown.