Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan ikke operere med systemer som gir varig helseskade

Forsvarsledelsen bekrefter at helseplager er blitt «et kjent problem» etter at miljøammunisjonen ble innført.

FARLIG KOMBINASJON: Forsvarets nye miljøammunisjon og standardgeværet HK416 viser seg å være en dårlig kombinasjon også for skytteren. I overbygde og dårlig ventilerte skytebaner utsettes skutteren for høye konsentrasjoner av avgasser fra kobber, sink og uforbrent krutt. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
FARLIG KOMBINASJON: Forsvarets nye miljøammunisjon og standardgeværet HK416 viser seg å være en dårlig kombinasjon også for skytteren. I overbygde og dårlig ventilerte skytebaner utsettes skutteren for høye konsentrasjoner av avgasser fra kobber, sink og uforbrent krutt. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Forsvarets ledelse og bedriftoverlegen i Forsvaret er overrasket over at det er den nye miljøammunisjonen som har forårsaket en rekke akutte og alvorlige helseplager blant soldater og instruktører den siste tiden.

Forsvarets egen granskning har avdekket høye konsentrasjoner av kobber og sink i avgassene når det skytes med det nye standardgeværet HK416. Dette kan forårsake metallfeber, som gir akutte og sterke influensalignende symptomer.

Videre viser det seg at miljøammunisjonen i kaliber 5.56 kombinert med geværpipen Norge har valgt på sine HK416 avgir større mengder svevestøv og uforbrent krutt enn andre ammunisjonstyper. Dette forsterker de negative helsevirkningene.

- Må gjøres noe med
- Analysene er klare og grundige, og har gitt oss et uventet svar. Vi trodde ikke resultatene ville peke så entydig mot ammunisjonstypen. Nå er vi veldig glade for at Forsvarets forskningsinstituttt (FFI) fikk avdekket dette så raskt og grundig, sier Forsvarets bedriftsoverlege Gunnar Skipenes til Dagbladet.

- Dette er en situasjon vi er nødt til å gjøre noe med. Vi må treffe tiltak for å ivareta personellets sikkerhet. Og så er det vel en helt naturlig å tro at produktet, denne miljøammunisjonen, videreutvikles slik at man unngår disse uheldige egenskapene, sier Skipenes.

Flere tiltak
Forsvarsledelsen sier at avsløringene rundt ammunisjonstypen blir tatt svært alvorlig, og at det alt er iverksatt flere tiltak for å hindre at flere soldater blir syke.

- Vi har hatt flere møter om dette etter at bekymringsmeldingene ble kjent. De viktigste tiltakene vi har fått på plass er en forsterket bevisstgjøring av skyttere og skyteledere om viktigheten av å hindre unødvendig eksponering av avgassene. Videre har vi redusert skytefrekvensen, lagt inn flere pauser og økt avstanden mellom skytterne på standplass, forteller sikkerhetskoordinator i Forsvaret, oberst Roy Abelsen, til Dagbladet.

Skjer på skytebanen
Abelsen understreker at helseproblemene først og fremst er knyttet til skyting på skytebaner med overbygg, der eksponeringen for avgasser er større enn i friluft. Videre sier han at problemene trolig er avdekket så tidlig at ingen kan ha fått varige helseskader av problemene.

- En kortsiktig løsning er derfor å skyte ute i friluft, hvor vinden tar seg av problemene, sier han.

Da sikkerhetsinspektøren i Hæren slo alarm i mars, var det på bakrunn av tre konkrete bekymringsmeldinger der tilsammen over 40 soldater var blitt syke etter skytetrening med HK416.

Abelsen sier han ikke er kjent med at det skal ha kommet flere konkrete bekymringsmeldinger etter at saken ble kjent gjennom Dagbladet.

- Men de tilbakemeldingene vi har fått har gjort at vi betrakter disse helseplagene som et kjent problem når det gjelder skyting med HK416 og miljøammunisjon på overbygde skytebaner, sier han.

Omstridt miljøtiltak
Miljøammunisjonen har rukket å bli svært omstridt i Forsvaret.

Dagbladet.no kunne i fjor avsløre at problemene har stått i kø. Den Nammo-produserte ammunisjonen, som har byttet ut den milgjøgiftige blykjernen med stål, dukket opp etter press fra miljøbevegelsen og regjeringen i forbindelse med utbyggingen av skytefelt region Østlandet.

For to år siden bant Forsvaret seg til en fem-års kontrakt med Nammo på 200 millioner kroner for levering av miljøammunisjon til alle Forsvarets håndvåpen.

Det var norske soldater i Afghanistan som i fjor slo alarm da de fikk miljøammunisjon til sine AG3. Mens noen skudd ikke lot seg avfyre i det hele tatt, var andre så svake at våpnene kilte seg med en gang. Bruk av ammunisjonen i forsvarets maskingevær førte til flere tilfeller av løpsspreng. Under testingen av ammunisjonen i Afghanistan skal minst en soldat ha blitt lettere skadd. Det ble innført forbud mot bruk av miljøammunisjon på maskingeværet MG3.

Miljøammmunisjonen sliter også vesentlig mer på våpnene enn den tradisjonelle blyholdige ammunisjonen. Spesielt skal problemene være store på Glock-pistolen som er standard i Forsvaret. Flere avdelinger nektet på grunn av disse problemene å innføre miljøammunisjonen, og gikk tilbake til bly.


- Politisk beslutning
Men med det nye geværet er alle tvunget til å bruke miljøammunisjon, ettersom dette er det eneste Forsvaret har i kaliber 5.56. At det nå viser seg å være helseskadelig for skytteren føyer seg inn i rekken av problemer.

Abelsen gjør det klart at innføringen av miljøammunisjon er en politisk beslutning, og at han derfor ikke ønsker å kommentere dette på vegne av Forsvarsstaben.

- Men vi kan ikke operere med systemer som gir varig helseskade. Det kan se ut til at dette er et problem som er eksklusivt for miljøammunisjonen i kaliber 5.56 - en ammunisjonstype Norge trolig er den eneste som bruker. Fra en militærfaglig side må vi vurdere om dette er ammunisjon vi kan anbefale fremover, sier Abelsen.

ALVORLIG: Forsvarets øverste sikkerhetskoordinator, oberst Roy Ablesen, sier Forsvaret ikke kan operere med systemer som gir varig helseskade. Foto: Forsvaret
ALVORLIG: Forsvarets øverste sikkerhetskoordinator, oberst Roy Ablesen, sier Forsvaret ikke kan operere med systemer som gir varig helseskade. Foto: Forsvaret Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!