- Vi kan ikke redde irakerne fra seg selv

Amerikanerne leter etter en vei ut av Irak. USAs øverst-kommanderende i Midtøsten tror ikke på Bushs timeplan for Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): General John Abizaid er imot ideen om en tidsplan for stabiliseringen og demokratiseringen av Irak, slik Bush-administrasjonen har lagt opp til i sin nye Irak-strategi, og slik utålmodige og nå seierssikre demokrater krever.

Under en høring i Senatets forsvarskomité sa Abizaid at amerikanske tropper i Irak var avhengig av fleksibilitet for å kunne bestemme når og hvordan ansvaret skal overlates til irakiske styrker, rapporterer nyhetsbyrået Associated Press.

- Spesifikke tidsplaner vil begrense den fleksibilteten, sa generalen, som med ansvaret for vel 145 000 soldater i Irak måtte svare på spørsmål fra senatorer fra begge partiene.

Fire til seks måneder

Det var under opptakten til Kongressvalget for en uke siden at den hardt pressede president George W. Bush og republikanerne gjorde det kjent at de hadde en timeplan med klart definerte mål og betingelser som måtte oppfylles fra irakernes side - hvis ikke risikerte de straffereaksjoner.

I planen som avisen The New York Times presenterte, gikk det frem at den irakiske statsministeren Nouri al-Maliki måtte gjøre en langt større innsats for å avvæpne militsgrupper, og at innen utgangen av året skulle seks til sju av i alt 18 provinser være under irakisk kontroll.

Demokratene på sin side ønsker en rask tilbaketrekking av amerikanske tropper fra landet de invaderte i 2003. Derfor ønsker de at ansvaret skal plasseres der det hører hjemme - hos irakerne.

- Vi kan ikke redde irakerne fra dem selv. Den eneste måten for irakiske ledere å kunne se realiteten i øynene er hvis president Bush forteller dem at USA vil begynne tilbaketrekkingen av våre styrker innen fire til seks måneder, sa senator Carl Levin.

IKKE SÅ ILLE: USAs øverstkommanderende i Midtøsten John Abizaid mener situasjonen i Irak ikke er så ille som den var i august, da han advarte mot at landet stod på randen av borgerkrig. Foto: Reuters/Scanpix
IKKE SÅ ILLE: USAs øverstkommanderende i Midtøsten John Abizaid mener situasjonen i Irak ikke er så ille som den var i august, da han advarte mot at landet stod på randen av borgerkrig. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

- Ikke så ille

Konfrontert med uttalelsen general Abizaid kom med i august, der han advarte mot at Irak stod på randen av borgerkrig og at den sekteriske volden var så ille som den aldri hadde vært før, svarte Abizaid at situasjonen nå var forbedret.

- Det er i hvert fall ikke så ille som det så ut i august, sa USAs øverstkommanderende, og la til at han så tendenser til en økende tillit til den irakiske regjeringen.

Abizaids vurdering av den irakiske sikkerhetssituasjonen kommer dagen etter meldingen om at seks amerikanske soldater ble drept i sammenstøt og bombeaksjoner tirsdag. Dermed er de amerikanske dødstallene i Irak oppe i 2852 ifølge CNN.

Påstanden fra generalen kommer også dagen etter at væpnede menn kidnappet dusinvis av irakiske menn fra et forskningsinstitutt i sentrum av Bagdad.

Og uttalelsen kommer samme uke som dødstallene har vært usedvandlig høye i det krigsherjede landet. Bare søndag ble 159 mennesker funnet døde.

Likevel velger general Abizaid å se lyst på det.

- Jeg forblir optimistisk med tanke på at vi kan stabilisere Irak, sa han ifølge CNN.

- Vi kan ikke redde irakerne fra seg selv

Ikke fått betalt på tre måneder

USAs øverstkommanderende kom imidlertid med en innrømmelse da han møtte senatorene.

Abizaid bekreftet rapporter om at politiet i Anbar-provinsen, hvor 40 amerikanske soldater ble drept forrige måned, ikke har fått lønn de siste tre månedene.

- Folk i sunniområdene har ikke fått betalt, slik at de kan hamle opp med den sekteriske agendaen.

- Al-anbar provinsen er kritisk, men mer kritisk en Anbar er Bagdad, sa generalen, som understreket at det var behov for flere tropper og at troppene det var behov for var irakiske.

<B>HØYE DØDSTALL:</B> Irakere går forbi en blodpøl like ved der en selvmordsbomber i en bil eksploderte. Ni mennesker ble drept, 32 skadde i bombeaksjonen som skjedde rett ved en bensinstasjon ikke langt unna det irakiske innenriksdepartementet.
<B>OVERFØRE MAKTEN:</B> Amerikanske soldater under en seremoni på Camp Liberty i Bagdad i dag. Amerikanerne ønsker å overføre makten til irakerne selv. Republikanerne og demokratene er imidlertid ikke enige om når og hvordan det skal skje.