Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan ikke sitte på hver vår stein lenger

I dag gir Sør- og Nord-Trøndelag hverandre sitt ja.

TRØNDER:  Trønderrockens Terje Tysland mener Trøndelag er Trøndelag. Foto: Jonas Frøland / NTB scanpix
TRØNDER: Trønderrockens Terje Tysland mener Trøndelag er Trøndelag. Foto: Jonas Frøland / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - For oss blir dette en historisk dag, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag fylkeskommune til NTB.

I dag gir nemlig Sør og Nord-Trøndelag hverandre sitt ja og det på historisk grunn.

De to fylkestingene møtes på Stiklestad for frivillig å vedta å slå seg sammen til ett fylke.

- Naturlig Da Dagbladet tok tempen på sammenslåingen hos et utvalg kjente trøndere, var stemningen utelukkende positiv.

- Vi kan ikke sitte på hver vår stein lenger, verden har forandret seg, sier trønderrockeren Terje Tysland som ser på sammenslåingen som naturlig.

- At Sør og Nord-Trøndelag slår seg sammen er den naturligste ting i verden slik jeg ser det, og vi kunne gjerne hatt med Nord-Møre også. Trøndelag er Trøndelag uansett. Det er et unaturlig skille, sier han.

- Det er alt for mye folk som styrer og steller og ståker, og det blir kostbart. Klarer man å få administrasjonen mer effektiv så er det bra, mener han.

Er det noen forskjeller mellom nordtrøndere og sørtrøndere som må overvinnes?

-  Nei, jeg har ikke sett noen. Men jeg har bare bodd her i 65 år da, humrer Tysland.

- Sterkere sammen Modellen og forretningskvinnen Mona Grudt har vokst opp i Nord-Trøndelag, men bor i dag i sør.

- Jeg har trua. På sikt blir det bra. Vi er sterkere sammen, sier hun til Dagbladet.

-  Jeg vil alltid være stjørdaling, men omtaler meg selv som trøndere, ikke nordtrønder. Dette blir bare en forenkling, sier Grudt, som 
mener kulturen og idretten har gått foran.

- Når vi snakker om idrett eller kultur, er det ikke noe nord eller sør da er det bare trøndere. Det er trønderrock og Rosenborg, Bjørgen og Northug. Hvis det blir slik med politikk og næringsliv også, at vi har samme mål i stedet for å kjempe på hver vår haug, klarer vi det,
mener hun.

Mest motstand i nord Størst motstand mot sammenslåingen har det vært i Nord-Trøndelag. Mange mente at det måtte en folkeavstemning til for å avgjøre et så viktig spørsmål. Det ble det ikke. I stedet ble det gjennomført en innbyggerundersøkelse av Opinion i januar.

Den viste et flertall for sammenslåing. Oppslutningen var størst i Sør-Trøndelag der 58 prosent oppga at de var positive. I Nord-Trøndelag var 43 prosent positive, 37 prosent stemte i mot.

- Jeg er skuffet over at vi ikke har hatt en folkeavstemning, det er tatt for lett på det, sier Tom Iver Hallem i Sp til Adressa i dag.
Men når både Arbeiderpartiet og Høyre går inn for samling, blir sammenslåingen etter alle solemerker likevel vedtatt i dag.

Hovedsete i Steinkjer
Den nye regionen vil få sitt administrative hovedsete i Steinkjer, mens fylkesordføreren skal sitte i Trondheim.

Går alt etter planen vil Stortinget behandle søknaden i juni, og Trøndelag bli samlet fra 1. januar 2018.

Trønderfylkenes vedtak i dag, kan være det første av flere liknende sammenslåinger.  Hvis regjeringen får det som den vil, erstattes dagens 19 fylker med rundt 10 regioner.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner ønsker at fylkesreformen skal gjennomføres samtidig med kommunereformen og trå i kraft innen 1. januar 2020.

POSITIV:  Stjørdaling Mona Grudt mener sammenslåingen vil være bra om trønderne følger kulturen og idrettens eksempel.  Foto: Ole Morten Melgård
POSITIV: Stjørdaling Mona Grudt mener sammenslåingen vil være bra om trønderne følger kulturen og idrettens eksempel. Foto: Ole Morten Melgård Vis mer
Hele Norges coronakart