Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan ikke snakke med en tyv

Opposisjonen og president Mwai Kibaki beskylder hverandre for å starte folkemord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 300 skal være drept og over 75 000 personer er drevet på flukt etter de siste dagers opptøyer i Kenya. I morgen ventes det bråk i sentrum av hovedstaden Nairobi, etter at opposisjonsleder Raila Odinga har varslet en stor demonstrasjon i Uhuru Park.

Det fryktes at hundretusener av både hans støttespillere og motstandere vil støte sammen i gatene.

Kenyanske myndigheter har lagt ned forbud mot demonstrasjonen, men Odinga sier han vil trosse forbudet, skriver blant annet BBC.

- Demonstrasjonen skal være fredelig, sier Odinga til nyhetsbyrået AP.

Tutu vil hjelpe

I tillegg til et stadig stigende dødstall, har også tallet på voldtekter og overgrep mot sårbare grupper økt dramatisk, melder FN og sykehuspersonell.

Bilder fra Nairobis slum viser boligområder i brann etter å ha blitt satt fyr på av organiserte grupper. Politiet er tilsynelatende ikke i stand til å stoppe uroen og brannstiftelsene, skriver NTB.

Fredsprisvinner og Sør-Afrikas erkebiskop Desmond Tutu ankom Nairobi i kveld. Han har tilbudt seg å megle mellom Odinga og Kibaki.

OPPTØYENE FORTSETTER: En mann prøver å slukke en brann ved hjelp av kloakkvann i slumområdet Mathare i Nairobi etter at opptøyene fortsatte i slumområdet Mathare i Nairobia i dag. Foto: AP
OPPTØYENE FORTSETTER: En mann prøver å slukke en brann ved hjelp av kloakkvann i slumområdet Mathare i Nairobi etter at opptøyene fortsatte i slumområdet Mathare i Nairobia i dag. Foto: AP Vis mer

Odinga nektet tidligere i dag å møte presidenten.

- Vi kan ikke snakke med en tyv, sier han, ifølge BBC.

Ikke nytt Rwanda

Både opposisjonen og president Mwai Kibaki beskylder hverandre for å ha satt i gang et folkemord. Folk frykter Kenya skal utvikle seg til et nytt Rwanda, landet hvor nærmere en million tutsier ble drept i løpet av bare 100 dager i 1994.

Mobbene som herjer med macheter, ildpåsettelse og voldtekt som våpen minner klart om folkemordet i Rwanda. Det samme gjør gårsdagens tragiske hendelse i byen Eldoret, der rundt 35 personer ble levende brent etter å ha søkt tilflukt i en kirke.

Likevel er det lite trolig at Kenya rammes av et like omfattende folkemord, skriver den anerkjente avisa The Christian Science Monitor.

Situasjonen i Kenya er en reaksjon på valgresultatet som ble klart for noen dager siden. Den sittende presidenten ble erklært som vinner, men opposisjonen beskylder ham for valgjuks.

I Rwanda ble folkemordet planlagt lang tid i forveien, blant annet gjennom import av macheter, ferdige lister over personer som skulle drepes og ikke minst gjennom massiv propaganda i aviser og radio.

I Kenya er ikke volden organisert på samme måte. Og media er utsatt for streng sensur av hva de får melde om opptøyene, skriver avisa.

I tilegg har Kenya hittil vært et mer stabilt land enn det Rwanda var på det tidspunktet folkemordet brøt ut.

Kenya består av mer enn 40 etniske grupper, presidenten tilhører Kikuyene, som er den økonomisk ledende gruppa. Opposisjonleder Odinga derimot tilhører gruppa Luo.

<B>MANGE PÅ FLUKT:</B> En far frakter sine barn i sikkerhet i Mathare.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media