Europa flommer over:

- Vi kan ikke snu dette

Klimaforsker Bjørn Hallvard Samset tror vi vil få mer ekstremvær - også i Norge.

SKYLT AV GÅRDE: To menn i Hallein i Østerrike blir tatt av flommen og er på vei nedover med vannmassene når en redningsmann kommer til unnsetning. / Reporter: Christian Fjermeros / Dagbladet / Twitter: @par4d0kss Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Flomkatastrofen i den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg har tatt rundt 200 menneskeliv.

I et område nær Liege i Belgia ble det målt 271 millimeter regn på 48 timer, som er over dobbelt så mye som det som normalt faller i hele juli. I deler av det vestlige Tyskland falt det mellom 100 og 150 millimeter på et døgn, ifølge CNN.

I forkant av ekstremregnet gikk European Flood Awareness System (EFAS) ut med en «ekstrem» flomvarsel. Likevel var neppe alle de som ble rammet av uværet forberedt på omfanget av det.

- Det var på forhånd varslet via værmeldinga at det ville kunne komme mye regn, men konsekvensene ble så ekstremt mye større enn noen kunne forutse. Dette var en enorm hendelse, og noe langt utenom det man er vant til, sier klimaforsker Bjørn Hallvard Samset ved Cicero til Dagbladet.

Ifølge forskeren beskriver myndighetene denne flommen som en 200-års-flom; altså en flom av en så stor størrelse at noe tilsvarende ikke har inntruffet på minst 200 år.

Samset tror imidlertid at ekstremvær utenfor det vi er vant til vil inntreffe i større grad og oftere i tida som kommer, og ikke bare i utlandet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer