STEMTE PÅ MÉLENCHON: Kameratene Marius Cattarossi (18) og Tarek Bouzi (19) stemte begge på ytre-venstre-kandidaten Jean-Luc Mélenchon i første valgomgang. - Men vi stemmer verken på rasisten Le Pen eller tyven Macron, sier de to samstemt. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STEMTE PÅ MÉLENCHON: Kameratene Marius Cattarossi (18) og Tarek Bouzi (19) stemte begge på ytre-venstre-kandidaten Jean-Luc Mélenchon i første valgomgang. - Men vi stemmer verken på rasisten Le Pen eller tyven Macron, sier de to samstemt. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Presidentvalget i Frankrike 2017:

- Vi kan ikke stemme på rasisten Le Pen eller tyven Macron

Kompisene Marius Cattarossi og Tarek Bouzi gjør som Mélenchon-velgere flest: De vil ikke stemme på sentrumskandidaten Emmanuel Macron.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HÉNIN-BEAUMONT / PARIS (Dagbladet): I den slitne byen Hénin Beaumont, helt nord i Frankrike, står to kompiser og henger på en parkeringsplass. De kjeder seg, og forteller at livet er hardt i det nordlige Frankrike. Arbeidsledigheten er høy, spesielt blant ungdom.

DEBATT: Marine Le Pen og Emmanuel Macron begynte en fire timer lang maratondebatt klokka 21.00 onsdag kveld. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
DEBATT: Marine Le Pen og Emmanuel Macron begynte en fire timer lang maratondebatt klokka 21.00 onsdag kveld. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

- Vi stemte på Mélenchon i håp om at Frankrike skulle bli bedre. Nå står vi igjen med rasisten Le Pen og tyven Macron. Derfor vil vi enten stemme blankt eller droppe å stemme søndag, sier de to.

Snur Macron ryggen

De to studentene og vennene gjør dermed som flertallet av de over 19 prosentene av franskmenn som stemte på ytre-venstre-kandidaten Jean Luc Mélenchon i første valgomgang, viser nye målinger:

Hele 65 prosent av den talebegavede Mélenchons velgere sier å at de ikke vil gi sin stemme til sentrumkandidaten Emmanuel Macron, ifølge The Guardian.

SAMMENSTØT: Flere maskerte demonstranter kastet molotovcocktails mot politiet som svarte med å skyte tåregassgranater. Her tar to politimenn fyr under sammenstøtet. Video: NTB Scanpix Vis mer

De vil enten holde seg hjemme - eller stemme blankt. Å stemme for ytre-høyre-kandidaten Marine Le Pen er helt uaktuelt, viser spørreundersøkelsen som er tatt blant 450 000 av Mélenchons velgere.

Hjemmesittere kan avgjøre

Siden Marine Le Pen har svært entusiastiske velgere, som alle vil stemme, frykter mange at hjemmesittere og folk som stemmer blankt kan være de som avgjør valget i Marine Le Pens favør.

- Å få rasisten Le Pen som president vil være en katastrofe for Frankrike. Men tyven Macron er ikke noe bedre, og vi kan ikke stemme på noen av dem. Blir det for ille, går vi bare ut i gatene og demonstrerer, sier Tarek Bouzi.

NEI TIL LE PEN: Massimo Bianco (59) vil søndag holde seg for nesa og stemme på Emmanuel Macron.
NEI TIL LE PEN: Massimo Bianco (59) vil søndag holde seg for nesa og stemme på Emmanuel Macron. Vis mer

Den arbeidsledige taktekkeren Massimo BIanco kommer til. Også han stemte på Mélenchon, og har synlig mye på hjertet.

- Nå må vi bare passe på at rasisten Marine Le Pen ikke blir president. Hun er forferdelig, og vil være en katastrofe for Frankrike. Søndag holder jeg meg derfor for nesa og stemmer på Macron, forteller han.

Høster kritikk

Ytre-venstre-kandidatene Jean-Luc Mélenchon var den store overraskelsen i årets første president-valgomgang. Mannen med valgkampens største talegaver fikk hele 19,5 prosent, som betyr at rundt sju millioner franskmenn stemte på ham.

Mélenchon høster mye kritikk for at han ikke har oppfordret sine velgere til å stemme på Macron - for å unngå at Le Pen kan vinne søndagens presidentvalg i Frankrike.

Emmanuel Macron leder fremdeles på meningsmålingene, med rundt 60 prosent - mot Le Pens 40 prosent.

KANDIDAT: Den populistiske og nasjonalistiske Marine Le Pen (48) skal kjempe mot Emmanuel Macron om å bli Frankrikes neste president. Lederen for det franske politiske partiet Front national. Men hvem er egentlig Marine Le Pen? Video: CNN Vis mer