ADVARER: Venstre-leder Trine Skei Grande er redd for at et rop om strengere lover i kjølvannet av 22. juli og den ferske fellelsen i terrorsaken mot tre menn, kan føre til forhastede slutninger og frykt-pregede lover. Foto: Jacques Hvistendahl
ADVARER: Venstre-leder Trine Skei Grande er redd for at et rop om strengere lover i kjølvannet av 22. juli og den ferske fellelsen i terrorsaken mot tre menn, kan føre til forhastede slutninger og frykt-pregede lover. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

- Vi kan ikke straffe folk for å tenke på terror

Venstre-leder Trine Skei Grande advarer mot haste-lover etter 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går falt dommen i terrorsaken der tre menn sto tiltalt for terrorplanlegging. Den antatte hovedmannen Mikael Davud (40) fikk sju år i fengsel, Shawan Sadek Saeed Bujak (38) fikk tre år, begge ble dømt for å ha inngått såkalt terrorforbund.

David Jakobsen (33) ble frikjent for terrorplanlegging, men fikk fire måneders fengsel for å ha skaffet til veie stoff som kan brukes til å framstille sprengstoff.

Vil ta soloterrorister Det avgjørende for domfellelsen var at Davud og Bujak ble dømt for sammen å ha planlagt terror. Leder av Justiskomitéen på Stortinget, Per Sandberg, rykket umiddelbart ut og krevde strengere lovgivning.

- Det er et stort spørsmål om vi har lovverk godt nok til å straffe noen av disse, dersom de hadde vært alene om det. Det som er straffbart her, er at de hadde en avtale, det er det som gjøre det mulig å dømme dem, sa Sandberg til Dagbladet.

Han mener det haster med å få på plass et lovverk strengt nok til å ta såkalte soloterrorister.

Men nå får Sandberg motstand.

- Lovverket besto testen - Når det kommer til planlegging av terror, er det vanskelig å undersøke hva som foregår inne i hodet på folk. Da må vi ha et tanke-politi, og det ønsker vi selvfølgelig ikke, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun mener gårsdagens domfellelser er et bevis på at lovverket er godt nok.

- Lovverket ble testet, og besto prøven. Det er allerede strenge lover knyttet til våpenbestittelse og besittelse av sprengstoff. Venstre er åpne for å se på terrorlovgivningen, men det må skje gjennom en åpen debatt. Jeg vil advare mot å gjøre noe overilt, sier Grande, som mener det er en rekke andre metoder som kan benyttes for å ta såkalte soloterrorister.

- Vi må ha et PST som følger de ordinære metodene, sier hun.

Frykter frykt-lover Venstre-lederen, som sitter i Stortinges særskilte komité for 22. juli, fremholder at 22. juli-terroren ikke må føre til noen hastige grep i en periode der alle er preget av det som skjedde.

- Når det har funnet sted en stor katastrofe, er det aldri lovene som lages i kjølvannet som står seg best. Det ser vi i USA, der de nå forsøker å bakke ut av en rekke av de personvernstridige innstrammingene som ble innført etter terroren i 2001.

- Jeg synes det er positivt at lovverket vi har gjorde det mulig å dømme disse for terrorplanlegging, sier hun.