- Vi kan ikke straffe folk for å tenke på terror

Venstre-leder Trine Skei Grande advarer mot haste-lover etter 22. juli.

ADVARER: Venstre-leder Trine Skei Grande er redd for at et rop om strengere lover i kjølvannet av 22. juli og den ferske fellelsen i terrorsaken mot tre menn, kan føre til forhastede slutninger og frykt-pregede lover. Foto: Jacques Hvistendahl
ADVARER: Venstre-leder Trine Skei Grande er redd for at et rop om strengere lover i kjølvannet av 22. juli og den ferske fellelsen i terrorsaken mot tre menn, kan føre til forhastede slutninger og frykt-pregede lover. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I går falt dommen i terrorsaken der tre menn sto tiltalt for terrorplanlegging. Den antatte hovedmannen Mikael Davud (40) fikk sju år i fengsel, Shawan Sadek Saeed Bujak (38) fikk tre år, begge ble dømt for å ha inngått såkalt terrorforbund.

David Jakobsen (33) ble frikjent for terrorplanlegging, men fikk fire måneders fengsel for å ha skaffet til veie stoff som kan brukes til å framstille sprengstoff.

Vil ta soloterrorister Det avgjørende for domfellelsen var at Davud og Bujak ble dømt for sammen å ha planlagt terror. Leder av Justiskomitéen på Stortinget, Per Sandberg, rykket umiddelbart ut og krevde strengere lovgivning.

- Det er et stort spørsmål om vi har lovverk godt nok til å straffe noen av disse, dersom de hadde vært alene om det. Det som er straffbart her, er at de hadde en avtale, det er det som gjøre det mulig å dømme dem, sa Sandberg til Dagbladet.

Han mener det haster med å få på plass et lovverk strengt nok til å ta såkalte soloterrorister.

Men nå får Sandberg motstand.

- Lovverket besto testen - Når det kommer til planlegging av terror, er det vanskelig å undersøke hva som foregår inne i hodet på folk. Da må vi ha et tanke-politi, og det ønsker vi selvfølgelig ikke, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer