- Vi kan ikke svikte enkene

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet har konkludert: De vil ikke gå med på å fjerne pensjonen til enker og enkemenn, slik regjeringen foreslår. Nå håper Vedum å få med seg Frp-leder Siv Jensen og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

SIER NEI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke være med på å fjerne etterlattepensjonen i folketrygden. Her fra hjemme på gården i Stange. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
SIER NEI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke være med på å fjerne etterlattepensjonen i folketrygden. Her fra hjemme på gården i Stange. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- 40 000 kroner er mye penger når du er pensjonist. Det er fort de pengene som gir trygghet og frihet. De ekstra pengene gjør kanskje at man kan besøke barnebarn oftere og unne seg litt ekstra. Vi må ikke svikte enkene og enkemenne våre, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum har vært i tenkeboksen noen uker mens han har ventet på at regjeringen skal gjøre som de varslet i Dagbladet for en måned siden: vrake etterlattepensjonen.

- Etterlatteytelsene er fra en tid da Norge så veldig annerledes ut og de fleste kvinner ikke var i jobb. Tidene har endret seg, og nå er antallet som mottar ytelsen, mer enn halvert til 17 000 mottakere siden 70-tallet - i en periode med sterk befolkningsvekst, sa arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Stadig billigere

Regjeringen presenterte forslaget sitt før helga (se faktaboks nederst i artikkelen), men da hadde allerede Vedum konkludert: Den lille forsikringen som i all hovedsak enker får etter sin avdøde mann, vil han ikke ta fra dem.

- Vi må nå skape ro rundt dette, derfor utfordrer jeg både Støre og Jensen til å ikke å støtte regjeringen, sier Vedum, som reagerer på Røe Isaksens argument om at man skal fjerne ordningen fordi færre mottar den.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer