- Vi kan ikke svikte enkene

Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet har konkludert: De vil ikke gå med på å fjerne pensjonen til enker og enkemenn, slik regjeringen foreslår. Nå håper Vedum å få med seg Frp-leder Siv Jensen og Ap-leder Jonas Gahr Støre.

SIER NEI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke være med på å fjerne etterlattepensjonen i folketrygden. Her fra hjemme på gården i Stange. Foto: Geir Dokken / Dagbladet
SIER NEI: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil ikke være med på å fjerne etterlattepensjonen i folketrygden. Her fra hjemme på gården i Stange. Foto: Geir Dokken / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- 40 000 kroner er mye penger når du er pensjonist. Det er fort de pengene som gir trygghet og frihet. De ekstra pengene gjør kanskje at man kan besøke barnebarn oftere og unne seg litt ekstra. Vi må ikke svikte enkene og enkemenne våre, sier Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum.

Vedum har vært i tenkeboksen noen uker mens han har ventet på at regjeringen skal gjøre som de varslet i Dagbladet for en måned siden: vrake etterlattepensjonen.

- Etterlatteytelsene er fra en tid da Norge så veldig annerledes ut og de fleste kvinner ikke var i jobb. Tidene har endret seg, og nå er antallet som mottar ytelsen, mer enn halvert til 17 000 mottakere siden 70-tallet - i en periode med sterk befolkningsvekst, sa arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen.

- Stadig billigere

Regjeringen presenterte forslaget sitt før helga (se faktaboks nederst i artikkelen), men da hadde allerede Vedum konkludert: Den lille forsikringen som i all hovedsak enker får etter sin avdøde mann, vil han ikke ta fra dem.

- Vi må nå skape ro rundt dette, derfor utfordrer jeg både Støre og Jensen til å ikke å støtte regjeringen, sier Vedum, som reagerer på Røe Isaksens argument om at man skal fjerne ordningen fordi færre mottar den.

- Det argumentet kan du like gjerne snu helt på hodet. Det at færre og færre mottar ytelsen, er ikke noe argument for å fjerne den for dem som faktisk mottar etterlattepensjon. Det blir også stadig billigere for storsamfunnet, sier Vedum.

- Er det ikke ansvarlig å gå gjennom ordninger, og rimelig at man ikke skal få pensjon man ikke har tjent opp selv?

- Departementets egne tall viser at færre og færre bruker ordningen, og måten dette beregnes på gjør at beløpene også blir mindre, sier Vedum - og går over i et lengre angrep på tankegangen bak skrotingen av ordningen:

Vedum: - A4-norm

- De vil at alle skal følge en sånn A4-norm. Det er en veldig byråkratisk tankegang som ligger bak. De tenker at alle skal følge akkurat den standardiserte modellen fra staten, at alle skal jobbe 100 prosent, sier Vedum og trekker pusten.

- Så er ikke livet helt sånn, da. Det kan være mange grunner til at noen velger å jobbe deltid. Jeg mener vi må ha et samfunn der vi syns det er helt greit. Det må være lov at noen prioriterer å ha litt mer tid, om det er kvinne eller mann. Dette er en ordning der den andre ektefellen har jobbet og stått på hele livet, så skal det gi en viss grunntrygghet hvis en faller fra, sier Sp-lederen.

Vedum frykter at fjerning av etterlattepensjonen i Folketrygden vil skape press også på andre ordninger, og trekker fram etterlatteordningen i den offentlige tjenestepensjonen.

- Det vil sikkert bli sagt at det er urimelig at det skal være så stor forskjell på dem som bare har Folketrygden og dem som har offentlig tjenestepensjon. Det vil skape press i lønnsforhandlingene framover med krav om at den offentlige tjenestepensjonen skal bli mer lik Folketrygdens ordninger, advarer Vedum.

Asheim: - Synd

Torbjørn Røe Isaksen er i permisjon, og det er Henrik Asheim som har fått jobben med levere forslaget til Stortinget.

Regjeringen har som kjent ikke flertall alene, og med Vedum ute av bildet vil uansett et av partiene som sto bak pensjonsforliket, ikke være med på notene.

- Jeg er optimistisk for å få flertall på Stortinget. De endringene vi foreslår, er - helt oppriktig - godt tilpasset dagens samfunn og er en fullføring av pensjonsreformen som er vedtatt av Stortinget. Så må vi ha god dialog med Stortinget underveis, sier Asheim til Dagbladet.

- Hva tenker du om at Senterpartiet allerede har sagt nei til å bli med?

- Jeg syns det er synd. Jeg håper alle partier ser på dette med konstruktive øyne og ser hva vi faktisk gjør. Vi skal ikke gjøre en omlegging for dem Vedum omtaler, de som er enker og pensjonister i dag. Dette skal innføres tidligst fra 2023, og omleggingen av etterlatteytelsen vil i hovedsak gjelde dem som mister partneren sin og er født i 1971 eller senere. De vil i stedet få en omstillingsstønad i inntil fem år.

- Hele poenget framover er at vi skal ha et pensjonssystem som gir individuelle rettigheter til pensjonistene. Det er viktig at både kvinner og menn har sin egen opptjening, uavhengig av hva som måtte skje, sier Asheim.

- Pust med magen

Senterpartiet suser oppover på meningsmålingene og er på enkelte av dem nesten jevnstore med Arbeiderpartiet. De siste åra har de stått fritt til å angripe alt og alle etter å ha stått utenfor flere forlik med regjeringen, som Arbeiderpartiet var med på.

- Tror du det er taktikk fra Vedum?

- Jeg skal ikke legge meg opp i Senterpartiets strategi. Jeg opplever at det er et bredt flertall for pensjonsreformen - og Senterpartiet var en del av regjeringen som tok initiativ til den. Nå virker det som Trygve allerede har gått ut av forhandlingsrommet, men vi styrker for eksempel ytelsen til etterlatte barn, og vi har sørget for at kvinner får egen opptjening og pensjon blant annet gjennom å ha omsorg for barn. Jeg håper alle kan puste med magen, faktisk ta seg tid å lese hva vi har foreslått, og deretter sette seg ned ved forhandlingsbordet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer