Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kan ikke vinne denne krigen

Ledende demokrater advarer Obama før tv-talen om opptrapping i Afghanistan.

 SÅRET:  USAs ambassadør i Afghanistan, Karl Eikenberry, besøker en soldat som ble såret i kamper i Helmond-provinsen før helgen.  Foto: AP/SCANPIX.
SÅRET: USAs ambassadør i Afghanistan, Karl Eikenberry, besøker en soldat som ble såret i kamper i Helmond-provinsen før helgen. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): President Barack Obama får kraftige advarsler fra egne rekker før han skal avlegge sin politiske svenneprøve tirsdag kveld.
I en direktesendt tv-tale fra militærakademiet i West Point i New York klokka 20 amerikansk østkysttid - klokka 02 natt til onsdag norsk tid - skal Obama legge fram sine planer for hva USA skal gjøre videre i Afghanistan.

Det er ventet at Obama vil offentliggjøre at 30 000 - 35 000 nye amerikanske soldater skal sendes til Afghanistan for «å bli ferdig med jobben».

To dager før den ventede opptrappingen i Afghanistan kommer to av de meste innflytelsesrike demokratene i Senatet med utspill med utspill som ikke vil gjøre det enklere for Obama å trappe opp en krig han selv gikk til valg for å avslutte.

- Ikke amerikansk utvidelse
Demokratenes ledende militære talsmann i Senatet, Carl Levin, gikk langt i å tale presidenten midt i mot da han ble intervjuet i CBS-programmet «Face The Nation» søndag.

- Nøkkelen er en afghansk utvidelse av sikkerhetsstyrkene, ikke en amerikansk utvidelse. Vi kan ikke vinne denne krigen med egne styrker, sa Carl Levin.

Og i CNN-programmet «State of the Union» presenterte en annen partifelle, David Obey, et lovforslag
som heller ikke er egnet til å snu den sterkt dalende oppslutningen om krigen.

 GIR BESKJED:  Senator Carl Levin, her ved siden av Obama under en seremoni i Det hvite hus i oktober, gjør det ikke lettere for president Barack Obama å sende flere soldater til Afghanistan. Fra venstre admiral Michael Mullen, forsvarsminister Robert Gates, Levin og Obama. Foto: AP/SCANPIX.
GIR BESKJED: Senator Carl Levin, her ved siden av Obama under en seremoni i Det hvite hus i oktober, gjør det ikke lettere for president Barack Obama å sende flere soldater til Afghanistan. Fra venstre admiral Michael Mullen, forsvarsminister Robert Gates, Levin og Obama. Foto: AP/SCANPIX. Vis mer

Vil ha krigsskatt
Obey vil innføre en spesiell krigsskatt for alle amerikanske statsborgere utenom de som tjenestegjør i Afghanistan og familiene deres.

- Hvis denne krigen er viktig nok i det lange løp, da er den også viktig nok å betale for, sa Obey, ifølge AP.

For den amerikanske statskassa tåler ikke nye, store uttellinger.

Nå koster krigen 450 milliarder kroner i året. I oktober neste år vil prislappen for ni år med amerikanske styrker i Afghanistan passere tusen milliarder dollar - over 6 000 milliarder kroner.

Nå er det 68 000 amerikanske soldater i Afghanistan - nesten dobbelt så mange som da Obama tiltrådte i Det hvite hus.

Det er 42 000 NATO-soldater i landet. Antallet utenlandske soldater totalt har passert 110 000.

USAs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal mener at det er mulig å ha en afghansk sikkerhetsstyrke på 400 000 mann i drift for egen maskin allerede i 2012. 240 000 skal være soldater og 160 000 politifolk.

Over 900 drepte
Over 900 amerikanske soldater har kommet hjem i kister. Sist oktober var den blodigste måneden så langt med 74 drepte amerikanere.

 TREDOBLING:  Etter president Obamas forventede Afghanistan-opptrapping tirsdag, vil det være tre ganger så mange amerikanske soldater i landet som da han tiltrådte som president. Foto: REUTERS/SCANPIX.
TREDOBLING: Etter president Obamas forventede Afghanistan-opptrapping tirsdag, vil det være tre ganger så mange amerikanske soldater i landet som da han tiltrådte som president. Foto: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media