Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi kan ikke vite hva han gjør... følger ham på Facebook og Twitter...»

Cermaq med tabbe-lekkasje på Internett. Røpet hvordan de skal takle brysomme miljøaktivister.

Oooobs! Cermaqs møtereferat med strategier for hvordan håndtere den brysomme miljøaktivisten Don Staniford (bildet), som selskapet nylig saksøkte for injurier, havnet plutselig på Internett. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Oooobs! Cermaqs møtereferat med strategier for hvordan håndtere den brysomme miljøaktivisten Don Staniford (bildet), som selskapet nylig saksøkte for injurier, havnet plutselig på Internett. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Detaljer fra den norske delvis statseide oppdrettsgiganten Cermaqs mediestrategier lekket nylig ut på Internett. Det var referatet fra en telefonkonferanse mellom kommunikasjonssjefer fra Cermaqs kontorer i Chile, Canada og Norge som ved en feil ble gjort tilgjengelig for web-almenheten.

I referatet røper Cermaq hvordan de skal hysje ned miljøaktivisten Don Staniford, som selskapet nylig saksøkte for injurier, men også at de nærer en viss frykt for hva han kan komme til å foreta seg.

Staniford er sentral i den kanadiske miljøorganisasjonen Global Alliance Against Aquaculture (GAAIA).

Månedens rapport om Staniford.. «Staniford har sendt et brev til den norske kongen og regjeringen, men har ikke fått mye mediadekning i Norge. Staniford har frist til 22. april til å svare på MS Canadas søksmål. Tilbake på twitter og facebook, og har gått i kompaniskap med Alexandra Morton (en annen kjent kanadisk miljøaktivist og forsker, journ. anm.) MS Canada vil se på muligheter til å "snakke tilbake til ham",» står det i møtereferatet, før det kommer inn på én av Stanifords anklager:

At norsk oppdrett bidro til å legge chilensk oppdrettsindustri øde i 2007 og 2008, gjennom smitte av det dødelige lakseviruset ILA fra norsk smolt importert til Chile.
Smitten bidro til en epidemi som nesten tok knekken på Norges hovedkonkurrent i oppdrettindustrien.

Oppsiktsvekkende rapport En norsk forskningsrapport konkluderte oppsiktsvekkende i januar 2009 at ILA-viruset som nær slo ut chilensk oppdrettsindustri, med stor sannsynlighet kom fra befruktede norske lakseegg.
Og ganske så pikant:
Foruten professor Are Nylund ved Universitetet i Bergen, sto Cermaq-ansatte Siri Vike bak rapporten.
Men Nylund og Vike ble umiddelbart klaget inn for forskningsjuks, av avlsselskapet Aquagen, som er deleid av gigantene i norsk oppdrett - deriblant Cermaq.
Ikke før denne våren ble Nylund og Vike renvasket for anklagene. 
Cermaq mener miljøaktivisten Staniford nå bruker forskningsrapporten for alt den er verdt.

«Vet ikke hva han kommer til å gjøre» «Folk i BC (British Columbia i Canada, journ. anm.) ignorerer Staniford og Morton, men vi vet ikke hva han kommer til å gjøre. MS Canada følger ham på facebook og twitter,» står det i det lekkede møtereferatet.

«Staniford har tvitret om Siri Vike og artikkelen om ILA-viruset og hvordan det kom fra Norge. Etter en lengre prosess med klager på at forskningen ikke var etisk holdbar, ble det konkludert i forrige uke at den ikke var uetisk.

«Sensitivt i BC... unngå spekulasjoner» Siden dette er veldig sensitivt i BC. må vi være forsiktige med hva som blir kommentert offentlig i tiden framover. Vi bør unngå spekulasjoner om situasjonen i BC,» står det i møtereferatet.

- Make it Canadian Om det pågående søksmålet mot Staniford, forteller møtererefatet at både Cermaqs kommunikasjonsansvarlige og advokater jobber intenst for å gjennomgå og kunne svare på alle anklager Staniford kommer med. Formelt er det Cermaqs datterselskap Mainstream Canada som har tatt ut søksmålet. Høringer skal finne sted til høsten, men selve rettsaken - som kan bli tidenes skittentøyvask i den globale oppdrettsindustrien, finner sted i januar 2012.

«Mens han forsøker å gjøre saken global, forsøker MS Canada å la den forbli kanadisk,» står det i kommunikasjonstrategenes referat.

Slik sett passer det kanskje ikke så bra at Staniford nylig stevnet avtroppende konsernsjef i Cermaq - og påtroppende NSB-sjef - Geir Isaksen som vitne i den kommende rettssaken.

- Viktig beskjed: Vi er stolte Cermaqs strategi er nå å rose forskningen som deres datterselskap Aquagen siden 2009 år har kjempet for å få stemplet som juks:

«En viktig beskjed fra oss bør være at vi er stolt av denne forskningen, som vi initierte og finansierte fordi vi ønsket å bygge kunnskap og søke forbedringer. Vi foretar tiltak basert på kunnskap,» står det i møtereferatet, der det også framgår at Mainstream Canadas kommunikasjonsansvarlige vil få tilsendt Siri Vikes forskning, og at at han vil komme «med en uttalelse til støtte for hennes forskning.»

- Skulle ikke ha skjedd Cermaqs kommuniksjonsdirektør Lise Bergan deltok på den transatlantiske telefonkonferansen, hvis møtereferat lekket på nett.
- Referater fra interne møter er jo ikke ment å presenteres eksternt. Referatet inneholder ikke noe som det er problematisk at blir kjent. Men det skulle ikke ha skjedd, sier Bergan til Dagbladet.  

- Dere skriver i referatet at dere skal gå ut offentlig og støtte Cermaq-ansatte Siri Vikes forskning. Hvorfor gikk dere ikke ut og støttet den i 2009, da hun ble anklaget for forskningsjuks?  

- Vi har hele tiden støtte Vikes forskning, ved at den er initiert og finansiert av oss, og vi har brukt den nye kunskapen i vår virksomhet.  Jeg vet ikke hva mer man skal forvente. Dette referatet er fra april, og norsk presse skrev da om forskningen som hadde vært klaget inn til etisk råd. Vi ønsket selvfølgelig at de som jobbet med kommunikasjon skulle kjenne til dette. Det har hele tiden vært viktig for oss å være klare på at vi igangsatte forskningen, fordi det var viktig å vite hvordan ILA smitter.  

- Har ikke forsøkt å stoppe forskningen - Har dere som deleiere i Aquagen, som klaget forskningen inn som juks, forsøkt å motarbeide et resultat dere ikke likte?  

- Nei, slett ikke. Det kan jeg avvise helt og holdent. Det er utrolig at noen kan tro at vi ikke fullt ut støtter og stiller oss bak forskningen.  Kunnskap om fiskehelse er viktig, og vi har nettopp brukt denne kunnskapen til å iverksette metoder og prosesser i næringen.  Vi har ikke prøvd å stoppe forskningen. Og vi har ikke støttet Aquagens klage.  

- Dere har vel ikke prøvd å stoppe Aquagens klage heller?

- Vi eier bare 11 prosent av Aquagen og er ingen stor eier.

- Hvorfor er muligheten for smitte fra Norge til British Columbia i Canada en «sensitiv sak»? 

- Fordi man i Canada er opptatt av og bekymret for sykdomssmitte. Vi vil bare være sikre, når vi koordinerer oss internt, på at våre folk i Canada kjenner forskningen til Vike og diskusjonen rundt rapporten. Bare at denne saken når Dagbladet, viser at dette temaet er viktig i Canada, sier Bergan, og understreker at ILA-viruset ikke er påvist i noen oppdrettsfarm i British Columbia.   

- For alvorlige påstander - Dere skriver at Staniford får lite presse i Norge og blir ignorert i Canada. Hvorfor bruker dere så utrolig mye energi på å overvåke og rettsforfølge ham?  

- Vi syns hans påstander om vår virksomhet er så alvorlig at vi må reagere på det.  

- Skaper dere ikke bare mer oppmerksomhet om disse påstandene?

- Vi syns likevel det er rett å ta tak i påstandene hans, sier Cermaqs informasjonsdirektør Lise Bergan til Dagbladet.

Følger med: Cermaq-sjef Geir Isaksens (bildet) kommunikasjonsstab i Canada, Norge og Chile er tett på miljøaktivist Don Staniford: "Vi vet ikke hva han kommer til å gjøre. MS Canada følger ham på facebook og twitter,» står det i møtereferatet som havnet på Internett. Foto: Holm Morten / Scanpix
Følger med: Cermaq-sjef Geir Isaksens (bildet) kommunikasjonsstab i Canada, Norge og Chile er tett på miljøaktivist Don Staniford: "Vi vet ikke hva han kommer til å gjøre. MS Canada følger ham på facebook og twitter,» står det i møtereferatet som havnet på Internett. Foto: Holm Morten / Scanpix Vis mer