Mener Norge bør ta coronavirus-forholdsregler:

- Vi kan komme til å angre

Lege Gunnar Hasle reagerer på at det ikke kommer fram hvor mye vi ikke vet om skrekkviruset fra Wuhan.

DESINFISERER: Frivillige i beskyttelsesdrakter jobber med å desinfisere en togstashon i byen Changsha i Hunan-provinsen i Kina. Foto: Cnsphoto / REUTERS / NTB scanpix
DESINFISERER: Frivillige i beskyttelsesdrakter jobber med å desinfisere en togstashon i byen Changsha i Hunan-provinsen i Kina. Foto: Cnsphoto / REUTERS / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hasle mener også at norske myndigheter bør ta klare forholdsregler for å oppdage mulige smittebærere som ankommer Norge.

Viruset, som har herjet siden desember, har bare de siste tre døgnene resultert i over 200 dødsfall, og totalt har viruset nå krevd 563 menneskeliv. I tillegg er over 28 000 personer smittet, opplyste kinesiske myndigheter torsdag.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Til tross for ekstreme tiltak har viruset fortsatt å spre seg. Flere millionbyer holdes isolert. Blant annet Wuhan, der viruset brøt ut. Tirsdag ble det også innført strenge restriksjoner for innbyggernes bevegelser i flere nye byer som ligger langt unna Wuhan, skriver NTB.

- Det er ingen grunn til å skremme folk, men jeg synes det er rart at det ikke kommer fram i informasjonen fra norske myndighetene hvor mye det er vi ikke vet om dette viruset, sier Hasle, som jobber som lege og reisevaksine-ekspert på Reiseklinikken i Oslo, til Dagbladet.

TAR «TEMPEN»: Passasjerer som ankommer flyplassen i Roma i Italia blir scannet med temperaturmålere for symptomer på coronaviruset. Foto: Aeroporti di Roma (AdR) / REUTERS / NTB scanpix
TAR «TEMPEN»: Passasjerer som ankommer flyplassen i Roma i Italia blir scannet med temperaturmålere for symptomer på coronaviruset. Foto: Aeroporti di Roma (AdR) / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Tryggest å ta forholdsregler

- Synes du at norske myndigheter bagatelliserer viruset?

- De signaliserer i hvert fall ikke klart nok hvor mye det er vi ikke vet om dette viruset. Det er altfor tidlig å si hvordan dette vil gå. Vi vet ikke om dette er et virus som kan stoppes, slik vi så med det nært beslektede Sarsviruset. Det tryggeste ville derfor være å ta forholdsregler som om dette viruset kan stoppes, sier Hasle.

- Om vi allerede nå bestemmer oss for at det er nytteløst å prøve å stoppe viruset, og det seinere viser seg at vi kunne ha stoppet det kan vi komme til å angre på at vi ikke har gjort det.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Mye fortsatt er fortsatt ukjent

Hasle trekker fram at det fortsatt er ukjent hvor stor risiko det er for å bli syk når man blir smittet. Og det finnes foreløpig ingen antistofftest som kan vise hvor mange i befolkningen som har hatt viruset, uten å ha blitt syke av det.

- Foreløpig vet vi heller ikke om det kan smitte mellom mennesker som ikke har symptomer, eller hvor lenge man er smittsom. Vi kjenner heller ikke til om det bare smitter mellom dråpesmitte eller også ved å ta på ting, eller hvor stor risikoen for smitte via gjenstander er.

- Vi vet ikke hvor mange av dem som blir syke som faktisk dør. Eller hvor sannsynlig det er at viruset vil danne mutasjoner som er mer smittsomme eller farligere, forteller Hasle.

- Tyder på at det sprer seg fortsatt

Han mener norske myndigheter blant annet burde innføre screeninger på flyplassene, der kroppstemperatur blir målt og de reisende blir spurt om de føler seg friske. Dette er innført på en rekke flyplasser verden rundt etter utbruddet.

- Personer som hentes hjem fra områder med utbrudd burde også på en eller annen måte undergå en slags karantene, enten hjemme eller på et egnet sted. Det burde være en eller annen oppfølging der, som ikke nødvendigvis trenger å være frivillig.

SPRER INFORMASJON: Politiet i Xiangyang i Hubei-provinsen brukte tirsdag en drone til å spre informasjon om hvordan man kan forebygge spredningen av coronaviruset. Foto: China Daily /REUTERS / NTB scanpix
SPRER INFORMASJON: Politiet i Xiangyang i Hubei-provinsen brukte tirsdag en drone til å spre informasjon om hvordan man kan forebygge spredningen av coronaviruset. Foto: China Daily /REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Vi har sett en stor økning i antall dødsfall de siste dagene. Hva kan det tyde på?

- Det tyder på at det sprer seg fortsatt. Hvis det ikke lar seg stoppe kan man ikke gjøre annet enn å råde befolkningen til å ta vare på helsa. Vi takler de årlige influensaepidemiene uten noen spesielle smitteverntiltak, og influensavirus lar seg uansett ikke stoppe.

- Men om det lar seg stoppe burde vi har noe form for oppfølging av dem som kommer hjem fra utsatte områder. Det er veldig avgjørende for om man klarer å stoppe det eller ikke. Vi vet kanskje om noen uker om det går an å stoppe det, når vi ser hvordan det har gått i Kina, som har satt alle kluter til.

- Gir råd ut fra den kunnskapen vi har

Avdelingsdirektør på avdeling for smittevern og beredskap hos Folkehelseinstituttet (FHI) Line Vold skriver i en e-post til Dagbladet at Hasle har rett i at mye er usikkert.

- Vi har bestrebet oss på å være tydelige både i intervjuer i media og på egne nettsider, på at det ennå er mye vi ikke vet, sier Vold, og legger til at FHI baserer sine råd på informasjon fra WHO og ECDC (European Centre of Disease Control).

- Vår rolle er å gi råd ut fra den kunnskapen vi har. Det betyr at vi er åpne for at rådene kan endres underveis når vi får ny kunnskap. Vi mener selv at vi, som i våre naboland og de fleste europeiske land, tar høyde for den smittefaren som er mest sannsynlig, gitt den kunnskapen vi nå har.

Vold poengterer også at å skanne alle passasjerer på norske flyplasser krever mye ressurser og i tillegg er lite treffsikkert fordi det ikke er enkelt å identifisere dem som kommer fra epidemiske områder.

- Tiltaket er lite virksomt ettersom smittede kan reise inn før de får feber. En bedre løsning er at personer som ankommer landet, blir informert at om at landets fastleger og legevakter er tilgjengelige for dem som får symptomer etter utenlandsreiser, sier Vold.

FRYKTER SPREDNING: Helseministere Bent Høie følger utviklingen av coronaviruset og utelukker ikke at det kan komme til Norge. Video: Mats Rønning og Christian Wehus. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer