- Vi kan redde millioner av menneskeliv

19-åring med ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Tor Økland Barstad har akkurat avsluttet russetida og studiene på Ås videregående skole. Nå er det pensjonsfondet og verdens fattige befolkning som har 19-åringens fokus. I morgen blir Økland Barstads bok «Hvordan oljefondet kan hjelpe verdens fattige» utgitt.

- Jeg har holdt på med dette temaet siden 2007, da jeg begynte å tenke på hvordan oljefondet kunne brukes på best mulig måte. Svaret er å bruke fondet til å hjelpe verdens fattige, sier Økland Barstad til Dagbladet.

Betaler sjøl
19-åringen har brukt alle pengene sine til boka, og betaler sjøl for utgivelsen, via et forlag han fant på internett. Hele 50.000 kroner har han brukt, av egne penger.

- Jeg har skrevet boka for å få frem budskapet mitt om at bistand virker, at vi kan opprettholde en høy levestandard uten oljepengene og at vi kan utrette mye for verdens fattige ved å gi bort oljefondet - ikke for å tjene penger, sier idealisten, som ikke utelukker at han går i underskudd på sitt første opplag.
 
- Du er 19 år og har allerede skrevet en bok om et relativt tunge politisk-økonomisk tema. Har du en politiker i magen?

- Jeg har tenkt til å jobbe videre med politikk, men problemet blir å finne et parti som tar verden fattige på alvor. Hvis noen av dagens politiske partier bestemmer seg for å at oljefondet (eller i det minste halvparten eller en tredjedel) burde gå til bistand melder jeg meg nok inn der. Det er nå ihvertfall det jeg tenker i dag. Tiden vil vise, sier Økland Barstad.

Klarer oss fint
«Hvordan oljefondet kan hjelpe verdens fattige»-boka er på 64 sider, og tar for seg tema som bistand, verdensøkonomi og pensjonsfondet. I tillegg har åsingen laget en egen nettside, Oljefondet til bistand.

- Hva er det som har fått deg så interessert i akkurat denne saken?


- Jeg ville se på om Norges økonomi ville klare seg hvis vi ga bort oljefondspengene. Alle vestlige land står ovenfor en eldrebølge, men svært få har oljefond. Jeg mener at eldrebølgen kan takles fint uten oljepengene, sier Økland Barstad.


Tv-debut
Mandag var Økland Barstad gjest på NRKs I Kveld-program og snakket om boka si. Der møtte også statssekretær i Utenriksdepartementet, Håkon Gulbrandsen (SV).

- Vi er nødt til å ha penger til framtidige pensjoner. Samtidig er det viktig å bidra til utvikling i andre land, fordi vi da også hjelper oss sjøl. Det er solidaritetsbegrepet, svarte Gulbrandsen.

Norge gir nå én prosent av BNI til bistand. Økland Barstad tror ikke han vil få full støtte for å gi bort hele oljefondet til bistand, men håper på økning:

- Jeg håper at deler av oljefondet kan gå til bistand. Om det så er halvparten, eller i hvert fall en tredjedel, sier fagbokdebutanten.

Vi snakker om en krise

- Hvorfor har du så stor omtanke om verden, spør Dagbladet i en e-mail. Her er svaret:

«UNICEF, Verdens helseorganisasjon og Verdensbanken samarbeidet i 2006 om en analyse på kostnadene av å redusere unødvendige dødsfall i Afrika sør for Sahara. I lavkostalternativet estimerte de at barnedødeligheten kunne reduseres med 30 % og dødelighet blant fødende mødre kunne senkes 15 %. Dette ville kostet omtrent 6000 kroner per liv som ble reddet.

For samme pris kan du kjøpe en TV i Norge. I det midtre alternativet antok de at de kunne redusere barnedødeligheten med 45 % og dødelighet blant fødende mødre med 40 % til en pris på 9000 kroner kroner per liv. For den samme summen kan du kjøpe deg en dyr oppvaskmaskin på Elkjøp.

I høykostalternativet regnet de ut at både barnedødeligheten og dødeligheten blant fødende mødre kunne bli redusert med over 60 %, mens spedbarnsdødeligheten kunne bli halvert. Samtidig kunne tilfellene av malaria og underernæring bli redusert med 50 %. Alt dette til en prislapp på 15 000 kroner per liv reddet.

En god del dyrere enn de andre alternativene, men ikke nødvendigvis dyrere enn en ferietur med familien. Hva hvis vi behandlet det faktum at millioner av barn dør av fattigdom som hvert år som hva det faktisk er: en krise?», svarer 19-årige Tor Økland Barstad.