«Vi kan simpelthen ikke la en diktator drepe sitt folk»

David Cameron har full politisk backing for avgjørelsen om å sende jagerfly til Libya.

FIKK STØTTE: Statsminister David Cameron talte til House of Commons i dag, der forklarte han hvorfor Storbritannia valgte å støtte FN-resolusjonen som åpner opp for å bruke militære midler til å stoppe oberst Kadhafi. Foto: REUTERS/Parbul TV via Reuters TV/Scanpix
FIKK STØTTE: Statsminister David Cameron talte til House of Commons i dag, der forklarte han hvorfor Storbritannia valgte å støtte FN-resolusjonen som åpner opp for å bruke militære midler til å stoppe oberst Kadhafi. Foto: REUTERS/Parbul TV via Reuters TV/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Britene har kort vei fra sine baser på Malta og Kypros, men avventer nå hvordan NATO-operasjonen skal gjennomføres.

I sin tale til House of Commons i formiddag redegjorde den britiske statsministeren for beslutningen om militæraksjonen.

- I egne hender - For over tre uker siden gikk folket i Libya ut i gatene i protest mot oberst Kadhafi og hans regime. Det var håpefulle tegn på at ei bedre framtid ventet dem, og at de som folk andre steder i Midtøsten og Nord-Afrika, tok skjebnen i egne hender.

- Kadhafi svarte med å angripe sitt eget folk, med væpnede styrker, støttet opp av leiesoldater. Verden har sett hvordan han brutalt knuser sitt eget folk, sier David Cameron.

Dreper sitt folk Statsministeren understreket at beslutninger om å utsette menn og kvinner i de væpnede styrkene i fare bare gjøres når det er absolutt nødvendig.

- Vi kan simpelthen ikke la en diktator drepe sitt folk, sier Cameron.

Lockerbie Han mener at passivitet ville være et skremmende signal til andre i regionen som kjemper for demokrati.

- Og det ville heller ikke være i britisk interesse. I dette landet vet vi hva oberst Kadhafi er i stand til. Vi bør ikke glemme hans støtte til den største terroristgrusomheten på britisk jord, sier Cameron, og sikter til sprengningen av et fly over Lockerbie 21. desember 1988, der 270 mennesker omkom.

- Truer sikkerheten - Vi kan ganske enkelt ikke ha en situasjon der en mislykket pariastat får feste ved Europas sørlige grense. Det vil potensielt true vår sikkerhet, presse folk over Middelhavet og skape en mer farlig og usikker verden for Storbritannia og for alle våre allierte, så vel som for folk i Libya, sier den britiske statsministeren.
 
Og fortsetter:
- Det er derfor vi i dag følger opp våre ord med handling, for å bidra til å håndheve internasjonal lov, i tråd med FNs sikkerhetsråd. Dette gjør vi for å svare på anrop fra arabiske land og Den arabiske liga, og for å støtte folk i Libya som ønsker større friheter - og fremfor alt for Storbritannias egen nasjonale interesse, sier David Cameron.

Debatten i Parlamentet og reaksjonene etterpå tyder på at statsministeren har bred politisk støtte til å militæraksjonen.

GJØRES KLARE: Royal Air Force gjør seg klare til militære operasjoner i Libya. Tornado-flyet er en av flytypene er aktuelle å sette inn. Foto: AP Photo/Andrew Milligan-pa/Scanpix
GJØRES KLARE: Royal Air Force gjør seg klare til militære operasjoner i Libya. Tornado-flyet er en av flytypene er aktuelle å sette inn. Foto: AP Photo/Andrew Milligan-pa/Scanpix Vis mer