- Vi kan ta hvem som helst

USAs forsvarsminister bekrefter Abu Bakr al-Baghdadis død, og kommer samtidig med en trussel mot terrorister.

DREPT: Sjef for den amerikanske hæren, Mark A. Milley, bekrefter at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi detonerte en selvmordsbombe. Video: AP. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De første meldingene kom lørdag, men det var først søndag en stolt amerikansk president Donald Trump stolt kunne erklære for verden at IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi døde under en aksjon i helga.

Trump uttalte seg svært detaljert om aksjonen, blant annet at al-Baghdadi skal ha dødd «som en hund», og at han gråt og klynket før han utløste en bombevest.

Mandag bekreftet USAs forsvarsdepartement, ved forsvarsminister Mark Esper og forsvarssjef Mark Milley, at IS-lederen er død.

- Baghdadi og de som fulgte ham, var en gjeng pøbler, og står bak noen av de mest brutale handlingene i vår tid, sier Esper.

DREPT: Donald Trump bekrefter i dag at militære styrker har drept IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. - Han døde som en hund, sier den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer

Fortsetter kampen

Trump beskrev søndag en omhyggelig planlagt aksjon som ble svært dramatisk. Blant annet skal flere av al-Baghdadis koner og barn ha vært til stede i huset.

- Det er ikke slik at det var gitt at det skulle gå slik. Det var også Trump klar over da han tok den vågale beslutningen som å gå til angrep, sier Esper.

Målet er fortsatt å utslette IS, en kamp Esper understerker er langt fra over.

- Baghdadis død utsletter ikke terror. Men det er en advarsel til terroristene som tror de kan gjemme seg. USA er villige til å jakte de som vil skade oss til verdens ende, sier Esper.

Han fortsetter:

- Vi kan ta hvem som helst, hvor som helst, når som helst. Det må terroristene være klar over, sier Esper.

Detaljer

Forsvarssjef Milley bekrefter også at al-Baghdadi prøvde å flykte fra situasjonen gjennom en tunnel som var stengt i den ene enden. Der detonerte han bombevesten, og drepte seg selv og tre av sine barn.

- Vi fant ham i en tunnel. Da detonerte han vesten, sier Milley.

Han sier videre at al-Baghdadis levninger ble ført til et ste der de fikk bekreftet at det var ham. Ifølge CNN er han dumpet i havet, men Milley ønsker ikke å kommentere de opplysningene.

- Det er håndtert slik det skal, sier Milley. Han sier videre at det ikke er aktuelt å frigi opptak fra aksjonen.

De opplyser videre at de pågrep to menn under aksjonen, som nå er i USAs varetekt.

Kan gå for hevn

Nå spås terrororganisasjonen en usikker tid i møte, som eksperter tror vil preges av kaos og kanskje også intern konflikt. Ut av kaoset frykter blant andre kurdiske styrker i Syria hevnangrep fra IS, skriver NTB.

Det tror også Jo Jakobsen, professor ved NTNU og ekspert i internasjonal politikk, kan være tilfellet.

- IS har kanskje et ekstra behov for å vise at de lever videre, men det er en dimensjon ved dette man ikke kan si så mye sikkert om nå. I kjølvannet av dette kan det komme hevnaksjoner, sier Jakobsen til Dagbladet.

Jakobsen beskriver tapet av Baghdadi som betydelig for IS, men mener det ikke er et endelig nådestøt for terrororganisasjonen som har herjet i Irak, og seinere i deler av Syria, siden 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer