UTYDELIGE: Stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen besøkte forrige helg den greske øya Lesbos, for å se flyktningkrisen på nært hold. Inntrykkene fra Hellas gjør at han nå ønsker å forandre Sp-politikken, som han mener har vært utydelig i flyktningspørsmålet. Foto: Privat
UTYDELIGE: Stortingspolitiker Per Olaf Lundteigen besøkte forrige helg den greske øya Lesbos, for å se flyktningkrisen på nært hold. Inntrykkene fra Hellas gjør at han nå ønsker å forandre Sp-politikken, som han mener har vært utydelig i flyktningspørsmålet. Foto: PrivatVis mer

- Vi kan ta imot de flyktningene som kommer, og heller droppe lønnsøkning ett år

- Senterpartiet har ikke vært tydelige nok hittil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senterpartiets Per Olaf Lundteigen dro forrige uke til Hellas sammen med et knippe politiske rådgivere, for å få en bedre forståelse av flyktningsituasjonen. Lørdag besøkte han øya Lesbos, for å se flyktningkrisen på nært hold, skriver Drammens Tidende.

Overfor Dagbladet utdyper stortingsrepresentanten:

- Jeg var helt ute på stranda der flyktningene kommer inn i små gummibåter på nordsiden av øya. Der lå det gummibåter uten luft, og haugevis av redningsvester. Da fikk jeg alvoret rett i fleisen. Du blir veldig liten når du opplever noe sånt.

Det som gjorde sterkest inntrykk på Sp-toppen var synet av barnas redningsutstyr, som besto av baderinger og utstyr som trolig ikke ville reddet noens liv, dersom det hadde gått galt.

- EN KLAR LINJE Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er ikke enig i at partiet har vært utydelig i flyktningdebatten. Han mener partiet har hatt en klar linje fra dag én. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
- EN KLAR LINJE Partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er ikke enig i at partiet har vært utydelig i flyktningdebatten. Han mener partiet har hatt en klar linje fra dag én. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Da kunne jeg ikke annet enn å gråte, sier Lundteigen til Drammens Tidende.

- Ikke tydelige nok Sp-politikeren sier han vil jobbe aktivt for å endre partiets politikk i flyktningspørsmålet, etter opplevelsene forrige helg.

- Senterpartiet har ikke vært tydelige nok hittil. Det er derfor jeg reiste ned, slik at vi kan forstå situasjonen bedre. Jeg vil legge fram mitt syn i denne saken på første gruppemøte allerede på onsdag, sier han.

Lundteigen beskriver opplevelsene i Hellas som en oppvekker.

- Jeg forsto ganske raskt at dette er en situasjon som gjør at vi må tenke helt annerledes i Norge. Nå må vi vise økonomiske muskler, for å hjelpe folk som har levd med krig i over fire år. Et bidrag på 10 milliarder kroner er ikke urimelig, sier han.

- En klar linje Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum mener på sin side at partiet har vært helt klare i sin poltikk fra dag én.

STERKT INNTRYKK: Trygt framme i Hellas har flyktningene kastet fra seg redningsvestene. Foto: Privat
STERKT INNTRYKK: Trygt framme i Hellas har flyktningene kastet fra seg redningsvestene. Foto: Privat Vis mer

- Vi har hatt en klar linje hele veien, med et ønske om å få til et bredt forlik i Stortinget. Vi har vært en del av det brede forliket.

- Opplever du uttalelsen fra Lundteigen som kritikk av eget parti?

- Jeg er glad for at han har reist ned til Hellas, slik at vi kan lære mer om hvilke tiltak vi kan og bør gjøre. Jeg forstår godt at han er engasjert etter en sånn tur. Men vi har som sagt hatt en klar linje, hele veien. Vi har vært tydelige på at vi må ta i mot 8000 kvoteflyktninger, samt asylsøkerne som kommer på en god måte. Det viktigste vi kan gjøre nå er å sørge for at vi har penger til bosetting, slik at de som kommer til Norge kan komme i gang med livet så fort som mulig. Vi mener også Norge må vise vei når det gjelder bistand, og vi må press på slik at andre land øker sine bistandsbudsjett mer enn vi har sett til nå.

- Kan ta inn 100 000 Overfor Drammens Tidende sier han at Norge må være forberedt på å ta imot så mange som 100 000 flyktninger.

- Det er ikke sikkert det er urealistisk at 100 000 flyktninger kommer til Norge. Da har vi ikke noe valg. Vi må ta imot de som kommer, sier han til Drammens Tidende.

REISER NORDOVER: Ved ferja fra Lesbos til Athen skal flere flyktninger ha fortalt Lundteigen at de ønsker seg til Tyskland eller Skandinavia. Foto: Privat.
REISER NORDOVER: Ved ferja fra Lesbos til Athen skal flere flyktninger ha fortalt Lundteigen at de ønsker seg til Tyskland eller Skandinavia. Foto: Privat. Vis mer

- Jeg har ingen formening om hvor mange som vil komme, eller hvor lenge denne situasjonen vil vare. Det avhenger fullstendig av hvordan det internasjonale samfunnet svarer. Men det er ingen tvil om at det kommer til å komme mange flere flyktninger enn det politikere, administrasjonen og befolkningen i Norge har innstilt seg på. Vi har ikke noe annet valg enn å ta dem imot, for det er ikke et alternativ å stenge grensa, utdyper han overfor Dagbladet.

Slagsvold Vedum mener i motsetning til sin partikollega, at det er vanskelig å snakke om tall.

- Det er som sagt umulig å vite hva det tallet kommer til å bli. Det går ikke an å styre det politisk. Asylinstituttet er hevet over partipolitikken og sørger for at de som har rett til det får asyl. Samtidig har Senterpartiet blitt enige om å ta imot 8000 kvoteflyktninger, som del av et bredt kompromiss i Stortinget.

- Har tallet, på 8000 kvoteflyktninger, blitt diskutert på nytt i Senterpartiet når situasjonen nå har utviklet seg?

- Nei. Våre diskusjoner har nå handlet om hvordan vi kan få en god integrering av de flyktningene og asylsøkerne vi nå skal ta i mot

- Vil til Skandinavia
Lundteigen forteller at flertallet av flyktningene han snakket med under sitt besøk i Hellas ytret et ønske om å komme til Tyskland eller Skandinavia. Nå mener han det er viktig at Senterpartiet spiller en tydeligere rolle i flyktningspørsmålet.

- Mange av disse flyktningene må bosettes i delene av landet der Senterpartiet har ordførere. De beste husene i Norge er opptatt. I byene er det et prisnivå som gjør det veldig krevende å bosette mange tusen flyktninger der. Derfor har vi i Sp og våre ordførere i distriktsnorge et spesielt ansvar, sier han.

- Dropp lønnsøkning i ett år Han er likevel klar på at regjeringa må åpne opp lommeboka for å hjelpe flyktningene. Lundteigen presenterer følgende regnestykke i Drammens Tidende: Dersom 100 000 flyktninger kommer til Norge og hver flyktning koster anslagsvis 150 000 kroner i året, vil man trenge 15 milliarder kroner på ett år.

- Hvis den offentlige sektoren ikke får lønnsøkning i 2016, vil vi ha de 15 milliardene bare der, sier han til avisa.

- Vi har ikke diskutert slike tall. Det er en stor utfordring på grensa hver eneste dag, men det er vanskelig å anslå hvor mange som faktisk kommer til Norge. Uten presise tall er det vanskelig å komme med presise budsjetter. Det er regjeringa med deres apparat som har best oversikt over hvor mye Stortinget må bevilge i høstens budsjett, sier Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Overfor Dagbladet understreker Lundteigen alvoret i utspillet.

- Vi står nå overfor den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig. Det er ingen tvil om at vi blir satt på prøve, og at vi vil bli utsatt for noen veldig vanskelige situasjoner framover, sier han.