- Vi kapitulerer aldri

STOCKHOLM/OSLO (Dagbladet): - Nordmennene krever total svensk kapitulasjon. Det får de aldri, sier en sentral svensk regjeringskilde. Svenskene kommer aldri til å gi fra seg mobildelen i Telia/Telenor. Svenskene er først og fremst ute etter å fjerne Tormod Hermansen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er den klare meldingen tilbake til Norge på Bondevik-regjeringens og opposisjonens krav om at svenskene må gi en skriftlig forsikring om at de respekterer aksjonæravtalen og dens stemmeregler.

Tormod må bort

På svensk side blir dette oppfattet som et krav om at de skal innrømme skriftlig at de har tatt feil. Det nekter svenskene å gå inn på, selv om Fjærvoll på møtet signaliserte tydelig at nordmennene kan tenke seg å ofre Hermansen straks det foreligger en skriftlig erklæring fra svenskene.

Den svenske næringsministeren Björn Rosengren vil ha en annen rekkefølge på tingene. Hans fremste mål er å fjerne Tormod Hermansen.

- Jeg har stilt visse krav til Norge, blant annet at Norge må være åpen for et bytte av ledelsen og endringer i styret, sier næringsminister Björn Rosengren til den svenske avisa Expressen.

Tar ikke sjansen

- Jeg har videre sagt at jeg vil ha svar på dette fra Dag Jostein Fjærvoll innen klokka 14 i dag, torsdag. Jeg vil ha et svar på dette før jeg fortsetter noen andre diskusjoner, sier Rosengren til Expressen.

En ny skriftlig erklæring fra svensk side om at de respekterer aksjonæravtalen og stemmereglene som grunnlag for vedtakene i styret, innebærer at vedtaket om å legge mobildelen til Sverige blir annullert. En ny behandling av et eventuelt nytt styre kan føre til et annet vedtak. Det vil ikke svenskene ta sjansen på.

- Plasseringen av mobildelen må avgjøres nå. Tar vi dette opp til ny behandling om en måned, så har vi fortsatt en situasjon med like mange nordmenn som svensker i styret, og det går jo ikke, sier den sentrale regjeringskilden til Dagbladet.

Tydeligere kan det neppe sies at styrekonstruksjonen i Telia/Telenor ikke er særlig hensiktsmessig slik situasjonen har utviklet seg.

På julebord

Fra svensk side blir det bekreftet at Rosengren konfererte på telefon med statsminister Göran Persson underveis i samtalene med Fjærvoll. Svenskene tar det for gitt at også Fjærvoll hadde kontakt underveis med sin sjef.

Straks Rosengren kom tilbake til Stockholm etter møtet med Fjærvoll dro den festglade svenske ministeren direkte til Dansens Hus i Stockholm sentrum. Der hygget han seg i fire timer sammen med 250 feststemte ansatte på det svenske næringsdepartementets julebord.

<B>FESTGLAD:</B> Sveriges næringsminister Bjørn Rosengren på vei hjem fra julebord.