NISSET PÅ SEG: På Vinterbro i Akershus omdannet Tore Karlsen og Bjørg Andresen huset til et nisseeldorado i fjor. De har bygget seg opp gjennom 13-14 år. De har tatt en nisse av gangen og nå feirer de jul omgitt av 900 nisser. I år vil en nesten ti meter høy snømann stå i hagen til venstre for huset. Foto: Jacques Hvistendahl
NISSET PÅ SEG: På Vinterbro i Akershus omdannet Tore Karlsen og Bjørg Andresen huset til et nisseeldorado i fjor. De har bygget seg opp gjennom 13-14 år. De har tatt en nisse av gangen og nå feirer de jul omgitt av 900 nisser. I år vil en nesten ti meter høy snømann stå i hagen til venstre for huset. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

Vi kårer Norges mest spektakulære julehus

Send inn ditt bilde, det beste julehuset premieres med 5000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du pynta huset utendørs til jul? Send ditt bilde merket kodeord «julehus» til 2400 eller på e-post til julehus@dagbladet.no.

Fortell gjerne hvor i landet bildet er tatt og hvem du er og ditt telefonnummer.

(Dagbladet): For mange nordmenn er det ikke lenger nok å pynte et lite juletre i hagen med små, sjenerte lys i desember.

Fra og med i dag er du velkommen til å sende inn ditt bilde av pynta hus til Dagbladets julekonkurransen. Vi vil så kåre en vinner som får et gavekort på kroner 5000.

Det nest beste huset vil få en Geneva Model XS, et bærbare audiosystem, til en verdi av 1700 kroner.

Vinnerne vil bli kunngjort i avisa og på nett 24. desember.

Gammel tradisjon Forsker i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Ørnulf Hodne, mener bruk av lys alltid har vært knyttet til julen. Det er først etter at elektrisiteten kom at skikken med lys ble overveldende i jula, forteller Hodne.

- På gamle malerier fra 1800-tallet ser man at de hadde levende talglys i lykter på tunet og i trær. Tidlig i 1920-årene fikk vi også skikken med å tenne lys på kirkegården. Etter 2. verdenskrig ble det også vanlig å pynte juletrær ute. Det er en skikk som har bredt voldsomt om seg.

Tradisjonen med å pynte trær ute kommer fra USA, og det første julegrana som ble tent utendørs sto i Washington i 1891, ifølge Hodne.

Vi kårer Norges mest spektakulære julehus

- Så fulgte New York i 1912, før skikken kom til Norge tidlig på 1900-tallet. Julegrana sto i Norge først på Youngstorget før den ble flyttet til Universitetsplassen.

Stjernegutter Hodne mener det bare er et mindretall av norske hjem som har anledning å pynte en gran utendørs. I Europa antar han at det i de nordiske landene blir benyttet mer lys i julefeiringen.

- I dag har folk girlandere på husveggene, lange tråder med elektroniske lamper som lyser opp. I det offentlig blir det ofte brukt flomlys, og da særlig i kirker. Men lys er kostbart, så alle har ikke råd til det. I andre land i Sør-Europa sløser ikke folk like mye med lysene, det har med levestandard å gjøre, sier han og fortsetter:

- Før i tiden hadde vi stjerneguttene som gikk fra dør til dør i julen og bar på en stor, opplyst stjerne. De sang, men denne skikken ble karakterisert som tigging, og er ikke lenger levende i Norge i dag. Stjerneguttopptoget er fortsatt en levende skikk i Sør-Europa, og stjerna symboliserer Betlehemsstjernen og guttene er de tre hellige konger.

Religiøst symbol Lys har to funksjoner, bruk av levende lys var tidlig et hellig symbol, og i julesammenheng symboliserte det i kirken at Jesus var verdens lys.

- I tillegg er desember den mørkeste årstiden, og da passer det fin å bruke lys og skape fest. Bruken av lys har økt i takt med levestandard og bedre kår. Det er et moderne fenomen, og i dag blir det fort litt tivoli.

JULETRADISJON:  orsker i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Ørnulf Hodne, mener bruk av lys alltid har vært knyttet til julen. Foto: Universitetet i Oslo
JULETRADISJON: orsker i kulturhistorie ved Universitetet i Oslo, Ørnulf Hodne, mener bruk av lys alltid har vært knyttet til julen. Foto: Universitetet i Oslo Vis mer