Vi kaster dobbelt så mye som for 20 år siden

- Det er jo helt håpløst, sier Anne Tingelstad Wøien fra Senterpartiet.

SØPPEL:  Hver og en av oss kasta 430 kilo avfall i fjor. 
Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet
SØPPEL: Hver og en av oss kasta 430 kilo avfall i fjor. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hver av oss kasta i gjennomsnitt 438 kilo husholdningsavfall i 2014. I alt tok renovasjonen landet rundt, hånd om 2,3 millioner tonn avfall. Dette betyr at vi kaster dobbelt så mye som for 20 år siden, og vi resirkulerer mindre. Men et lite lys kan vi likevel skimte, hver av oss kaster nemlig tre kilo mindre enn i 2013. Det viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I tillegg har vi blitt dårligere til å gjenvinne. I 2014 leverte vi 845 000 tonn materialer til gjenvinning. Dette er nesten 40 000 tonn mindre enn året før.

Mengden avfall doblet Hvis man ser på husholdningsavfall totalt, har mengden avfall doblet seg siden 1992. Vi kaster 220 000 tonn mer papir, papp og drikkekartong enn vi gjorde i 1992. 

- I fjor resirkulerte vi mindre papp og papir enn året før. Det er vanskelig å si hvorfor, men nå er det sånn at selv om forbruket øker, så kaster vi ikke mer, sier Eva Vinju i Statistisk sentralbyrå.

Lan Marie Nguyen Berg, kandidat til Oslo bystyre fra Miljøpartiet de grønne, syns dette viser at vi har et usunt forbruk i Norge.

Produktene må vare - Vi har for lite fokus på at produktene våre skal vare, og på at ting kan repareres. Bruk og kast-samfunnet har eskalert, sier hun til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.