<strong>FATTIGE:</strong> En mann med en oksekjerre i Paeksan-ri i Kumya County. Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors
FATTIGE: En mann med en oksekjerre i Paeksan-ri i Kumya County. Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors Vis mer

- Vi kikket opp i pilleboksene, og de var nesten tomme

Røde Kors frykter at det skal bli helt tomt for medisin i Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Røde Kors' programdirektør Torben Henriksen har vært i Nord-Korea så mange ganger de siste ti årene at han har kommet ut av telling. Han sier at livet går sin vanlige gang i det lukkede landet, til tross for den anspente situasjonen som har tilspisset seg de siste ukene.

Dagligliv Mandag kom Henriksen hjem fra nok et besøk i diktaturstaten. Han forteller at de humanitære prosjektene der nordkoreanske og internasjonale organisasjoner samarbeider, går sin gang.

-  Vi var der i akkurat disse dagene der situasjonen ble forverret, men det har ikke vært noe problem å komme ut i felt. Alle opplever den samme graden av en slags bevegelsesfrihet, og så langt har det ikke skjedd noen endringer, sier Henriksen til Dagbladet.

- Og det jeg observerte er at dagliglivet går sin gang, jeg har vært der rundt 20 ganger, og det de driver med nå er å forberede jordbrukssesongen som vanlig. Det var et helt annet inntrykk enn det vi får gjennom mediene, det var dagligliv, sier han.

- Forberedte seg på angrep Han forteller at folk han møtte var interessert i å få vite hva den vestlige verden mente om situasjonen, og at de «forberedte seg på et angrep utenfra, som de sa».

<strong>DAGLIGLIV:</strong> Røde Kors' programdirektør Torben Henriksen har vært i Nord-Korea så mange ganger de siste ti årene at han har kommet ut av telling. Han sier at dagliglivet i det lukkede landet går sin gang, til tross for opptrappingen til en mulig krig. Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors
DAGLIGLIV: Røde Kors' programdirektør Torben Henriksen har vært i Nord-Korea så mange ganger de siste ti årene at han har kommet ut av telling. Han sier at dagliglivet i det lukkede landet går sin gang, til tross for opptrappingen til en mulig krig. Foto: Olav A. Saltbones / Røde Kors Vis mer

Henriksen sier at Røde Kors så langt forholder seg til at programmene organisasjonen støtter, fortsatt skal drives på samme måte i tida framover.

Men han frykter at den anspente situasjonen kan hemme nødarbeidet, blant annet gjennom at det blir vanskeligere å få tilgang og at donorer vil holde tilbake penger.

Medisinkrise Under besøket gjestet Henriksen også flere sykehus. Rundt 2000 nordkoreanske sykehus er helt avhengig av den lille medisinleveransen de får i nødhjelp.

- Nå var det mer eller mindre tomt. Vi kikket opp i pilleboksene og da var det nesten tomt. Det er nok helt tomt når vi snakker nå, sier Henriksen.

- Vi kikket opp i pilleboksene, og de var nesten tomme

Han frykter at en ny krise kan gjøre det vanskeligere å fylle opp de tomme medisinlagrene.

- Men den humanitære bistanden er ikke rammet foreløpig. Det kommer fortsatt ut, men det er klart at dette er noe vi frykter, sier Henriksen.

<strong>FRYKTER FLOM:</strong> Sammen med frivillige planter Røde Kors nye trær i åssidene rundt landsbyen Ryongchol-ri, for å forhindre jordras i regnperiodene. Kim Jung E er en av ungdommene som deltar. -I fjor begynte det plutselig å regne en kveld, det pøste ned i tre hele dager.  Alle broene og masse hus ble revet bort av vannet. I nabolandsbyen døde flere. Vi kunne ikke finne risåkeren vår, noe som skremte meg veldig. Foto: Røde Kors
FRYKTER FLOM: Sammen med frivillige planter Røde Kors nye trær i åssidene rundt landsbyen Ryongchol-ri, for å forhindre jordras i regnperiodene. Kim Jung E er en av ungdommene som deltar. -I fjor begynte det plutselig å regne en kveld, det pøste ned i tre hele dager. Alle broene og masse hus ble revet bort av vannet. I nabolandsbyen døde flere. Vi kunne ikke finne risåkeren vår, noe som skremte meg veldig. Foto: Røde Kors Vis mer
<strong>TREPLANTING:</strong> Store deler av Nord-Korea er avskoget for å dyrke mat. Det får alvorlige konsekvenser under regntiden hver sommer, da åssider uten trær fører til mange jordras og flom i dalene.
TREPLANTING: Store deler av Nord-Korea er avskoget for å dyrke mat. Det får alvorlige konsekvenser under regntiden hver sommer, da åssider uten trær fører til mange jordras og flom i dalene. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer