Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi kjeder vettet av oss

Nervøse asylsøkere henger rundt på mottaket. De prøver å få tida til å gå. Problemet er ensomheten, kjedsomheten, ventingen, tankene, frykten og uvissheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NÆRLAND på Jæren (Dagbladet): Sharaf fra Jemen slår ut med hendene og sier fortvilt: - Jeg venter og håper, 24 timer i døgnet. Ingen jobb, ingen skole. I 15 måneder har jeg levd slik!

Nærland mottak ligger på bondelandet sør for Bryne, langt fra butikk og det pulserende liv.

195 asylsøkere fra 26 ulike land bor på tomannsrom og drømmer om ei framtid i dette rike landet. Mange har høy utdanning og lang yrkeserfaring, her på Nærland er de heldige hvis de får vaske på en skole eller gi en hjelpende hånd til en bonde i våronna.

- Et menneske trenger mer enn å spise og sove, sier palestineren Mamon til oss.

Hver asylsøker får 2790 kroner måneden. Det skal rekke til mat, klær, transport, fornøyelser og kanskje en bytur iblant.

Nakne vegger skriker mot oss; tre menn depper i en hullete sofa mens livsfriske Tanja (18) fra Moldova svinser rundt med smil om munnen.

- Jeg får gå på skole. Men livet på mottaket er kjedelig, grusomt, betror hun oss på godt norsk.

137 asylmottak i Norge kan søke om penger fra en statlig pott på 4,8 millioner kroner til aktivitetstilbud. Det blir ikke mye på hver.

Knuste inventar

Fra årsskiftet mistet asylsøkerne retten til norskundervisning. Det beklager alle på Nærland. Kjedsomheten kan knekke den sterkeste. Hver eneste en av asylsøkerne har sin egen historie. Noen har opplevd krig og forfølgelse og har fryktelige sår på sjelen.

- Vi er få ansatte her og rekker ikke å snakke personlig og lenge med så mange. Noen historier får vi, men vi skulle hatt så mye mer tid, sier leder Milrid Aarsland ved Nærland mottak til Dagbladet.

Etter klokka 20 og i helgene er asylsøkerne overlatt til seg sjøl. Ulike mennesker med forskjellige språk og religiøs tilknytning - en etnisk smeltedigel som kan blomstre fargerikt, men også eksplodere i farlig gemytt og konfrontasjon.

- En mann tørnet helt tulling. Han satt bare og kjederøykte og så ut i tomheten. Plutselig smalt det, han knuste inventar og gikk helt berserk, forteller Tanja.

Spennende verden

Noen av asylsøkerne bor på Nærland på tredje året. De venter i frykt og uvisshet. Drømmen er å få bli, å få jobbe, lære seg norsk - men det er en enorm psykisk belastning å ikke få noe svar.

- Hvorfor får vi ikke lære norsk lenger? Språket er døra til jobb og integrering, sier Jean Pierre fra Kongo til oss.

Milrid Aarsland skulle ønske at flere nordmenn satte seg inn i asylsøkernes situasjon.

- Noen tror de lever et luksusliv. Faktum er at de eksisterer på et minimum. Samtidig har asylsøkerne så mye å gi oss. De er så gjestfrie og hyggelige, de har åpnet en ny og spennende verden for meg, sier Aarsland.

VENTER: Asylsøker Sharaf (t.v.) har ventet i 15 måneder og er lei den kjedelige hverdagen på Nærland mottak. Jean Pierre fra Kongo og palestineren Mamon er lei seg for at norskundervisningen forsvant fra nyttår.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling