- Vi kjemper til siste blodsdråpe

Som eneste norske media i Libya, møtte Dagbladet i går opprørsgeneral Suleiman Mahmoud al-Obeidi.

HOPPET AV:  General Suleiman al-Obeidi møtte Dagbladet en plass i Øst-Libya i går. Generalen har over 30 års erfaring i hæren. Nå har han vendt ryggen til oberst Kadhafi. - Jeg har flere hundre menn under meg som er klare til å dø for revolusjonen, sier han. Foto: Kassem Hamade
HOPPET AV: General Suleiman al-Obeidi møtte Dagbladet en plass i Øst-Libya i går. Generalen har over 30 års erfaring i hæren. Nå har han vendt ryggen til oberst Kadhafi. - Jeg har flere hundre menn under meg som er klare til å dø for revolusjonen, sier han. Foto: Kassem HamadeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØST-LIBYA (Dagbladet):I går ettermiddag møtte Dagbladets reporter i Libya opprørsgeneral Suleiman Mahmoud al-Obeidi. Han lover å kjempe til siste slutt om diktatoren sender hæren.

- Vi er blitt hjernevasket under Kadhafis styre.

Da han begynte å drepe sine egne innbyggere, så innså vi at han er en leder som ikke mener hva han sier, sier general Suleiman Mahmoud al-Obeidi til Dagbladet.

Vi møter ham til intervju på et hotell et sted i Øst-Libya. Al-Obeidi, som kommer til møte med livvakter, er en av militæroffiserene med høyest rang som har desertert fra Muammar Kadhafis hær.
- Hvis Kadhafi kan - og om han vil - invadere østlige Libya så kommer vi til å kjempe til siste blodsdråpe, sier generalen som tidligere var øverstekommanderende i dette området av Libya.

- Klar til å dø Generalen er selvsikker på at hans menn skal kjempe mot diktatorens hær om den kommer hans vei.
-Jeg har flere hundre menn under menn som er klar for å dø for revolusjonen, sier al-Obeidi til Dagbladet.

-Det kommer ikke til å bli borgerkrig som Kadhafi forsøker å skremme med. Det libyske folket kommer til å reise seg, sier generalen.

Han håper at resten av verden nå kan komme folket i Libya til unnsetning.

-Nå er det opp til verden, spesielt Europa og USA, å  stille seg på vår side. De må ta avgjørelser som kan hjelpe oss å styrte diktatoren, sier al-Obeidi.

- Kontrolleres Dagbladet tok seg i går inn i Muammar Kadhafis tidligere så lukkede land via den egyptiske grensen. I over 40 år har regimet holdt et jerngrep over sin befolkning.

Nå er det nye tider. Da vi kom til den libyske grenseovergangen,  fantes det verken politifolk eller tollere på plass. De som har kontroll ved grenseovergangen på den libyske siden er vanlige folk som samarbeider med militære som ikke lenger støtter Kadhafi.
Hele området der vi befinner oss kontrolleres av Folkegarden og vanlige folk som ikke sympatiserer med Kadhafi.

Vår i luften På bilturen inn i Libya kjørte vi forbi små landsbyer der både militære og sivile sto ved veisperringene. Det er vår i luften. Tidligere på dagen var det sandstormer. En hel unge menn - bevæpnet med kalasjinikover — kjører rundt og spiller kampsanger på høyeste volum fra bilstereoen.
Flere butikker er åpne og man kunne se at folk handlet mat. Men det var også tydelige tegn hva som har skjedd de siste dagene siden demonstrasjonene startet 17. februar.

Flere politistasjoner og militærleirer var totalt nedbrente.

Vanlige libyere vi møter forteller at vendepunktet kom natten mellom den 19. og 20. februar.

Rapportene om volden i hovedstaden Tripoli og landets nest største by Benghazi der diktatorenes leiesoldater skal ha drept hundrevis av mennesker, fikk dem til å innse at Kadhafi ikke bryr seg om sitt land - bare om å tviholde på makten.

Fengslet
Dagbladet treffer Taoufik Al-Mshawi. Han forteller at han ble fengslet i 1989. 54-åringen forteller at han satt åtte år i fengsel sammen med broren.

Han tjenestegjorde for presidentgarden da han ble anklaget for å forberede militærkupp. Anklager han mener var falske.

-Jeg satt isolert i fire år. Etter åtte år slapp de meg fri. De mishandlet meg med alle mulige metoder. Både min bror, far og mor og kone og min datter var døde da jeg kom ut. Jeg visste ikke om dette da jeg satt i fengsel, forteller han til Dagbladet.

—Den 17. februar, da folk begynte å organisere seg, så var jeg en av de første som gikk ut på torget med et bilde av min myrdede bror. Og jeg var en av de første som tente på politistasjon, forteller Al-Mshawi.

—Vi levde i et skrekkregime i 41 år. Det finnes ingen vei tilbake, Vi fortsettet vår kamp til han blir styrtet, lover 54-åringen.

—Det eneste som kreves er en modig general som setter et skudd i Kadhafis hode, mener han.

Klare for å dø De fleste som Dagbladet snakket med er klare for å dø i kampen mot Kadhafi. Den tidligere hæroffiseren Jasmin Saleh er en av dem.

—Jeg var major i presidentgarden. Jeg ble omplassert mot min vilje til Tollvesenet. Nå er vi og folket mot Kadhafi. Dette har skjedd etter massakren i Benghazi i forrige uke, sier Saleh til Dagbladet.

I går holdt diktatoren Muammar Kadhafi tale til folket. Flere vi snakket med som hadde hørt talen trodde ikke på mannen som har styrt landet i nær 42 år.

—Han er en gal mann som kan gjøre alt. Men vi tror ikke at han har så mye makt at han kan bli like sterk som før. Vi frykter at han kan ty til mer vold, sier en mann til Dagbladet. Enkelte plasser Dagbladet kjørte forbi var det tusenvis av demonstranter. Andre plasser hundrevis.

Alle venter på hva som skjer i Tripoli.

—Den siste striden er Tripoli, sier folk.

Av sikkerhetsmessige hensyn kan ikke Dagbladet opplyse hvilket sted reporter Kassem Hamade befinner seg.