«Vi kjente en optimistisk lukt av at nytt land skulle vinnes.»

MALISHEVE (Dagbladet): Den tidligere så søvnige provinsbyen Malisheve, midt i krigsherjede Kosovo, er sentrum for Europas hemmeligste politiske prosjekt. Her syder det av selvsikre geriljakrigere, spionrykter, framtidstro og usikkerhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det banker hardt på døra. Klokka er noen små timer over midnatt, og etter hvert banker det på alle hotellets sju dører. Det viser seg å være Sultan, en ung, lokal UCK-kommandant som jeg og to pressekolleger var på jakt etter i hele går kveld. Nå står han der i underbuksa og er slett ikke klar for noe intervju.

-Jeg må til fronten. Jeg må til fronten. Hvor er nøkkelen, skriker han.

Det viser seg at det er BBC som har nøkkelen. BBC-reporteren var lengst ute i går kveld. Nå ordner hun opp for Sultan i truse og BH, og låser opp hotellets utgangsdør slik at den unge kommandanten kommer seg til fronten. Tilbake på Sultans rom er en ung, meget vakker kvinne. Hun skal ikke til fronten. Men i denne krigen, der albanerne virker forberedt på å ofre alt for sin frihet etter årelang serbisk undertrykkelse, er det mange måter å tjene fedrelandet på.

Det er krig. Men også en krig - kanskje nettopp særlig en krig - byr på absurde og muntre episoder. Tenke seg til, selve Sultan, mange unge albaneres helt, innelåst på et hotell etter en natt med sin elskerinne, og ute av stand til å ta seg til fronten uten ved hjelp av en kvinnelig BBC-reporter i bare trusa!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer